De DS418Play van Synology voorziet ook in cloudopslag

Veilige(r) online cloudopslag

Cloudopslag is hot, maar is het ook perfect? En hoe zit het met de veiligheid van je gegevens? Zomaar wat vragen die mogelijk alleen maar meer vragen oproepen!

Het bewaren van bijvoorbeeld je complete fotoverzameling en andere onmisbare documenten bij een cloudopslagdienst klinkt aantrekkelijk. En is het voor een deel ook. Maar het is zeker niet alleen rozengeur en maneschijn wat online opslag betreft. Ten eerste is er natuurlijk altijd het risico dat een aanbieder er het bijltje bij neergooit of failliet gaat. Wat er dan met je bestanden gebeurt is maar afwachten. Dan is er het niet onbelangrijke aspect veiligheid. Ja, cloudopslag is – meestal – qua hardware wel goed geregeld. Al even meestal wordt alles in een groot datacenter bewaard waar regelmatig back-ups gemaakt worden zonder dat jij je daar nog druk over hoeft te maken. Veiligheid omvat echter ook aspecten als bescherming tegen diefstal en andere vormen van manipulatie en misbruik. En dát is een heel stuk moeilijker controleer- en beheer(s)baar voor jou als eindgebruiker.

Wachtwoord de eerste horde

Een goede beveiliging van je gegevens begint natuurlijk met een stevig wachtwoord voor de gekozen dienst. Maak eventueel gebruik van een wachtwoordgenerator om stevige wachtwoorden te genereren. Kies iets met een lengte van bijvoorbeeld 10 of meer tekens en je zit behoorlijk safe. Wel zorgen dat dit wachtwoord op een veilige plek – desnoods in een wachtwoordbeheerder – bewaard wordt! Maak indien mogelijk gebruik van 2-factor authenticatie. Via een app op de smartphone (of een bericht) wordt dan een extra, unieke toegangscode gegenereerd. Zelfs als een digidief dan je wachtwoord zou raden, komt hij door het ontbreken van deze extra code geen stap verder.

Versleuteling

Soms beloven aanbieders versleutelde opslag, maar de vraag blijft ook dan of de aanbieder zelf niet alsnog toegang heeft tot die versleutelde zaken. Wil je wat dat betreft op safe spelen, dan is het verstandig om bestanden eerst zelf te versleutelen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een tool als het gratis 7-zip. Heeft als extra voordeel dat je bestanden en zipt (waardoor ze kleiner worden) en stevig kunt versleutelen. Aldus geüploade bestanden zijn zonder het bijbehorende wachtwoord ook door de aanbieder van de cloudopslag niet te lezen. Mits je ook nu weer voor een stevig wachtwoord hebt gekozen natuurlijk.

NAS

Toch moet je cloudopslag vooral zien als back-up medium en veel minder voor dagelijks gebruik als externe virtuele harde schijf. Zeker bij gebruik van grotere bestanden en een wat mindere uploadsnelheid ga je vervelende vertragingen merken. Een tussenstation in de vorm van een NAS is dan niet onpraktisch. Zo’n NAS biedt sowieso nog legio extra voordelen. Maar als we eerst even kijken naar de opslagmogelijkheden, dan zit je wat dat betreft snor. Via een gedeelde netwerkmap heb je lokaal via het (thuis)netwerk alvast razendsnel toegang tot je bestanden, zowel wat up- als downloaden betreft. Extra voordeel is dat veel NASsen ook toegang via internet bieden. Meer gesofisticeerde NASsen zoals die van bijvoorbeeld Synology doen dat op een heel gebruiksvriendelijke manier zonder dat je daarvoor heel diep in allerlei complexe routersettings hoef te duiken.

Ook vanaf NAS back-uppen naar de cloud

We noemen Synology overigens niet voor niets. Los van bestanden is het hiermee ook mogelijk om foto’s – al dan niet onderverdeeld in albums – te delen met familie en vrienden. Groot voordeel van een NAS als basis voor deze toepassing is privacy. Alle foto’s staan lokaal opgeslagen, en mits voorzien van stevige wachtwoorden (daar is ie weer…) komt niemand bij uw gegevens. De NASsen van dit merk bieden tegenwoordig ook nog eens de extra controle via een app, dus zelfs met een goedgegokt wachtwoord komt een kwaadwillende je systeem niet binnen. Verder biedt Synology sinds vrij kort ook een eigen cloudopslag aan tegen scherpe prijzen. Voordeel daarvan is dat je NAS ongemerkt een back-up van je belangrijke gegevens draait zonder dat jij daar nog druk over hoeft te maken. Zo heb je én een lokale, snelle en veilige opslagplek én een back-up in de cloud. Voor het geval dat.

Werken met een NAS, Alles over uw Synology NAS door Henk van de Kamer & Ronald Smit behandelt ook cloudopslag en internettoegangMeer weten over het werken met NASsen van onder andere Synology? Lees dan het boek Werken met een NAS, Alles over uw Synology NAS door Henk van de Kamer & Ronald Smit eens.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.