ongedaan maken in Affinity Designer

Ongedaan maken in Affinity Designer

Een stapje terug doen in iets waar u aan werkt kan soms verdraaid handig zijn, ongedaan maken in Affinity Designer is dan ook een noodzakelijke functie. Onderstaande tekst is afkomstig uit mijn boek Zo werkt Affinity Designer.

Als u een tekening of een ontwerp maakt, dan gaat zelden alles in één keer goed. U zult vaak stappen terug moeten doen. Dat kan op verschillende manieren. Probeer deze uit in een document waarin u wat handelingen verricht hebt: teken bijvoorbeeld met de hierboven beschreven technieken wat lijnen en paden.

EEN STAP TERUG OF VOORUIT

Zoals in de meeste andere applicaties kunt u snel uw laatste actie(s) ongedaan maken:

  • Klik in het menu op Edit, Undo. In het menu staat achter Undo welke stap u precies ongedaan maakt.
  • U kunt hetzelfde doen met de toetsencombinatie ongedaan maken in Affinity Designer-Z (Mac) of Ctrl-Z (Windows). Druk herhaaldelijk op deze combinatie om meerdere stappen ongedaan te maken.
  • Als u een stap ongedaan hebt gemaakt, kunt u deze daarna weer opnieuw uitvoeren:
  • Klik in het menu op Edit, Redo. Ook hier staat vermeld welke actie u opnieuw uitvoert.
  • U kunt ook de toetsencombinatie gebruiken: ongedaan maken in Affinity Designer-Shift-Z (Mac) of Ctrl-ShiftZ (Windows).
HET PANEEL HISTORY
ongedaan maken in Affinity Designer
Het paneel History.

Open het studiopaneel History (geschiedenis) via het menu View, Studio, History. Als hier al een vinkje staat, is het paneel al open en kunt u het activeren door op de tab te klikken. In dit paneel ziet u alle bewerkingen sinds het document werd geopend. De oudste bewerking staat bovenaan. U kunt twee dingen doen:

Klik op een bewerking in de lijst. U brengt daarmee het canvas terug in de staat die het had toen u deze bewerking uitvoerde. Alle stappen die daarna kwamen, staan nog wel in de lijst, maar zijn op het canvas niet meer zichtbaar. U kunt vanaf de nieuwe situatie (met de verwijderde stappen) verder werken.

Beweeg de schuifregelaar boven in het paneel. U bladert dan door alle stappen die gezet zijn. Dit is een snelle manier om te zien wat er gebeurd is en om de juiste stap te selecteren.

ongedaan maken in Affinity Designer

In het paneel History ziet u standaard alleen de stappen vanaf het moment dat het document werd geopend. Het is ook mogelijk om alle stappen in het document te bewaren, zodat u deze later kunt terughalen. Klik daarvoor in het menu op: File, Save history with document. Na een waarschuwing wordt de geschiedenis bijgehouden.

Alternatieve geschiedenissen

Probeer het volgende:

  1. Teken wat punten en lijnen, met het paneel History geopend. U ziet elke handeling in de geschiedenis verschijnen.
  2. Klik in het paneel History op de vierde stap van onderen. U ziet op het canvas dat de laatste stappen weer verdwijnen.
  3. Voer nu opnieuw wat bewerkingen uit. Er verschijnt een splitsingssymbool achter de stap die u bij 2 selecteerde.
  4. Klik een paar keer op het splitsingssymbool en kijk wat er gebeurt.

Het splitsingssymbool geeft aan dat er vanaf de stap verschillende reeksen met vervolgstappen zijn: de originele reeks (die u bij 1 uitvoerde) en de alternatieve reeks (die u bij 3 uitvoerde). Als u op het symbool klikt, schakelt u tussen de reeksen. U kunt beide reeksen als geschiedenis gebruiken.

ongedaan maken in Affinity Designer
Het pictogram aan de rechterkant duidt op een splitsing in de geschiedenis.

Meer tips en trucs van Mark van Heck? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Affinity Designer-tips, plus interviews met Mark vind je HIER.

Zo werkt Affinity Designer

Affinity DesignerIn mijn boek Zo werkt Affinity Designer wordt in de vele mogelijkheden van de uitgebreide software gedoken. Wilt u bijvoorbeeld kraakheldere illustraties maken? Logo’s die u net zo scherp op postzegel- als op vrachtwagenformaat kunt gebruiken? Technische tekeningen, schema’s, plattegronden en diagrammen met rekenkundige nauwkeurigheid? Wilt u uw tekeningen bovendien met precisie kunnen bijwerken, combineren met fotografie en zonder kwaliteitsverlies kunnen verwerken? Leer dan hoe Affinity Designer werkt. Affinity Designer is snel, gemakkelijk in gebruik, heeft vele aantrekkelijke extra’s en is goedkoop beschikbaar als eenmalige aanschaf, zonder abonnement.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.