(On)veilig je foto’s van je smartphone verwijderen met Google Foto’s

Eerder schreven we op dit blog dat de mogelijkheid Ruimte vrijmaken, om foto’s die al door Google Foto’s zijn geback-upped, van je smartphone te wissen, zo handig is. Het wordt echter meer dan onhandig als Ruimte vrijmaken ook dng-bestanden van je telefoon wist, omdat er blijkbaar gedacht wordt dat ze al veilig op de Google Servers staan. Die dng-bestanden staan dan misschien bij Google op de servers, maar als blijkt dat die dng’s eigenlijk jpeg-bestanden zijn geworden en niet meer Raw, dan is dat een groot probleem.

Volg je het nog? Als je bij Google Foto’s kiest om je bestanden in Hoge kwaliteit te bewaren, dan worden die bestanden – jpeg meestal – gratis bij Google geback-upped, tot aan maximaal 16 megapixel per foto. Als je een smartphone hebt die ook in Raw kan fotograferen – dng – wordt zo’n dng ook omgezet naar een jpeg op de Google Servers. Als je foto groter is dan 16 megapixel, dan wordt die door Google teruggebracht naar die 16 megapixel. Als je mobieltje vol zit met foto’s en je hebt ruimte nodig, dan biedt Google Foto’s de mogelijkheid om middels de opdracht Ruimte vrijmaken om de originele foto’s op je mobieltje te wissen. Ze staan tenslotte toch veilig en wel bij Google, nietwaar?

Ruimte vrijmaken op je smartphone met Google Foto’s…

Oppassen met Ruimte vrijmaken!

Nietwaar. Zolang je foto’s kleiner zijn dan 16 megapixel valt er wat voor te zeggen: Google maakt hele goede jpegs, dus niet te onderscheiden zijn de oorspronkelijke foto’s op je mobieltje. Als je foto’s van 20 megapixel maakt, dan zou ik die niet door Google laten wissen. Die zou ik zelf back-uppen op harde schijf. Maar nu, nu ik bezig ben met een boek over smartphonefotografie – met een flink hoofdstuk over Google Foto’s, keek ik nog eens goed naar Ruimte vrijmaken. Hee?! Verwijdert Ruimte vrijmaken ook mijn dng-bestanden? Die worden toch niet zelf geback-upped? Google heeft een jpeg van de dng gegenereerd, maar geen échte back-up van de dng. Ik zie ze staan tussen mijn foto’s in de Google Foto’s-bibliotheek. Het lijkt dat Google Foto’s de dng-bestanden als dng heeft geback-upped – ik zie bij het bestand een .dng-extensie – maar in werkelijkheid zijn het jpegs. Google Foto’s vindt blijkbaar dat de jpeg van het bestand op de Google servers voldoende reden is om de oorspronkelijk dng ook van mijn telefoon te verwijderen. Een behoorlijk probleem. De originele dng’s zijn gewist en ik heb nog slechts jpegs bij Google over.

Het lijkt bij de info in Google Foto’s of de DNG nog bestaat, maar als je hem downloadt is het een jpeg!

En nu?

Er zit niets anders op dan zelf een back-up te maken van die dng-bestanden. Een back-up is pas een back-up als er meer van zijn. Ik doe het nu als volgt:

  • Google Foto’s maakt een kopie van de originele foto in maximaal 16 megapixel. Van die onbewerkte dng wordt ook een (jpeg)back-up gemaakt, maar dat vergeten we maar even.
  • Lightroom Mobile maakt – als je dat hebt ingesteld – ook een kopie van de oorspronkelijke jpeg én van de dng. Deze dng blijft een échte dng.
  • Deze dng verschijnt even later ook in Lightroom desktop. Van alle foto’s in Lightroom desktop maak ik een dagelijkse back-up.
  • Voor de zekerheid maak ik – voordat ik Ruimte vrijmaken kies – van de foto’s op mijn mobiele telefoon handmatig ook nog een back-up.

Gedoe, maar zekerheid voor alles. In de Google helpforums heb ik de vraag gesteld of het normaal is om dng’s te wissen bij Ruimte vrijmaken. Als ik een duidelijk antwoord heb kom ik erop terug.

3 gedachten over “(On)veilig je foto’s van je smartphone verwijderen met Google Foto’s”

  1. Ik heb ook ruimte vrij gemaakt maar ik zie nu een heleboel foto’s nergens terug. Is er een manier om het terug te krijgen? Ze zijn ook uit mijn galerij verdwenen en ook niet terug te vinden in Google Foto’s. Ik baal er echt van. Allemaal dierbare bestanden verdwenen.

    1. Vreemd, het kan bijna niet fout gaan. Google Foto’s checkt of de foto’s naar Google zijn gedownload en wist ze dan pas van de telefoon. Het is moeilijk om van een afstand te bekijken wat er precies is misgegaan…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.