OpenType in Photoshop

OpenType in Photoshop

Classroom in a Book: Photoshop 2022Met OpenType in Photoshop krijgt u alle vrijheden wat lettertypenkeuze betreft. Ongeacht welk besturingssysteem u ook gebruikt. Onderstaand fragment is afkomstig uit Classroom in a Book: Photoshop 2022 van Conrad Chavez & Andrew Faulkner.

OpenType is een platformonafhankelijke lettertypestandaard die gezamenlijk is ontwikkeld door Adobe en Microsoft. Het grote voordeel van OpenType is dat hetzelfde lettertype op zowel Mac- als Windows-computers kan worden gebruikt, zodat u bestanden van het ene besturingssysteem naar het andere kunt verplaatsen zonder dat lettertypen worden vervangen of tekst anders wordt ingedeeld. Bovendien ondersteunt het een uitgebreide tekenset en veel lay-outfuncties die niet beschikbaar zijn in huidige PostScripten TrueType-lettertypen. En dit levert weer een bredere taalkundige ondersteuning en geavanceerdere typografische controle op.

Kenmerken van OpenType

U herkent OpenType-lettertypen in het lettertypemenu aan het OpenType-pictogram (OpenType in Photoshop). Hier volgen enkele belangrijke aspecten van OpenType:

Het menu OpenType. In het menu van het deelvenster Teken vindt u een OpenType-submenu dat alle beschikbare eigenschappen van een geselecteerd OpenType-lettertype toont, waaronder ligaturen, alternatieve ligaturen en breuken. Eigenschappen die lichtgrijs worden weergegeven, zijn voor dit lettertype niet beschikbaar; eigenschappen die zijn aangevinkt, zijn toegepast.OpenType in Photoshop

Alternatieve ligaturen. Om een alternatief vervangingsteken aan twee OpenTypeletters toe te wijzen, bijvoorbeeld aan het letterpaar ‘th’ in het lettertype Bickham Script Standard, selecteert u ze in het documentvenster en kiest u OpenType > Alternatieve ligaturen in het vervolgmenu van het deelvenster Teken.

Krullend. Het toevoegen van krulletters of alternatieve tekens werkt op dezelfde manier: selecteer de letter, bijvoorbeeld een hoofdletter ‘T’ in Bickham Script, en kies OpenType > Krullend om de gewone hoofdletter te wijzigen in een sierlijk gevormde ‘T’.

Breuken. Typ breuken op de gebruikelijke manier, bijvoorbeeld 1/2, en kies dan OpenType > Breuken in het menu van het deelvenster Teken. Photoshop zet de cijfers dan automatisch om in een breuk (½).

OpenType in PhotoshopKleurlettertypen. U kunt natuurlijk een kleur toepassen op een lettertype in Photoshop, maar met het lettertypeformaat OpenType-SVG kunnen meerdere kleuren en verlopen deel uitmaken van het lettertypeontwerp zelf. Een kleurlettertype kan bijvoorbeeld beschikken over de letter ‘A’ in effen blauw, in effen rood en in een blauwgroen kleurverloop.

Emoji-lettertypen. Een ander voorbeeld van OpenType-SVG-lettertypen zijn emoji-lettertypen, die mogelijk zijn aangezien OpenType-SVG toestaat dat vectorafbeeldingen als lettertekens worden gebruikt.

De vervolgkeuzelijst Lettertypen van Photoshop geeft kleur- en emoji-lettertypen aan met een OpenType-SVG-pictogram (OpenType in Photoshop).

Variabele lettertypen. Wanneer u een bepaalde letterdikte (gewicht) wilt, maar Regular te dun en Bold te dik is, kunt u een variabel lettertype gebruiken waarvan u in het deelvenster Eigenschappen eigenschappen kunt aanpassen zoals gewicht, breedte en scheefstand. De vervolgkeuzelijst Lettertypen van Photoshop geeft variabele lettertypen aan met een OpenType-VAR-pictogram (OpenType in Photoshop).

U zult merken dat sommige OpenType-lettertypen meer opties hebben dan andere.

OpenType in PhotoshopTip: Wilt u weten of een lettertype OpenTypealternatieven heeft? Selecteer het gewoon. Als er een dikke streep verschijnt onder een geselecteerd teken, worden door de aanwijzer over dat teken te bewegen de alternatieve glyphs weergegeven die beschikbaar zijn voor dat teken in het lettertype dat erop is toegepast. U kunt uit die glyphs kiezen, net zoals in het deelvenster Glyphs of u kunt op een driehoekje klikken om het deelvenster Glyphs te openen.

Er zijn op ons blog nog veel meer artikelen rondom Photoshop te vinden, lees ze eens door. Wellicht leert u er weer eens een handige truc bij!

Classroom in a Book: Photoshop 2022 (Nederlandse versie)

Classroom in a Book: Photoshop 2022Classroom in a Book: Photoshop 2022 (Nederlandse versie) is de snelste, makkelijkste en meest uitgebreide manier om Adobe Photoshop te leren!

Leer hoe u digitale beelden corrigeert en verbetert. Verwijder naadloos achtergronden en repareer afbeeldingen met inhoudsgevoelige gereedschappen. Ontdek geavanceerde filters die middels machine learning en cloudverwerking afbeeldingen verfraaien. Selecteer onderwerpen met complexe omtrekken, zoals haar, snel en precies. Ontwerp samengestelde afbeeldingen, bijvoorbeeld met luchtvervanging. Creëer geavanceerde typografie. Bewerk video, inclusief overgangen en bewegings-effecten. Automatiseer taken met handelingen. Sla op als Photoshop-clouddocument voor eenvoudige bewerking op desktop en mobiele apparaten. Exporteer uw werk voor het web, mobiele apparatuur en drukwerk.

Dit officiële handboek bevat 15 lessen met talloze tips en technieken waarmee u Photoshop beter leert beheersen. U kunt het boek van begin tot eind lezen, of de lessen volgen die u interessant vindt.

Classroom in a Book® is de populairste serie van hands-on trainingsboeken voor Adobesoftware. Het biedt wat geen enkel ander boek of trainingsprogramma doet: een officiële training van Adobe, ontwikkeld met hulp van Adobe-productexperts.

 

 

 

Een gedachte over “OpenType in Photoshop”

  1. Ik denk dat het vooral belangrijk is om te benadrukken dat Adobe na 1 januari 2023 geen enkele ondersteuning meer biedt voor de bestaande PostScript type 1 fonts. Die fonts worden niet meer herkend en zijn dus ook niet meer zichtbaar in het font menu. Dat heeft o.a. te maken met het feit dat de Unicode-encoding ontbreekt in de Type 1 fonts. Door Unicode (één van de voordelen van OpenType) hebben de tekens altijd een unieke positionering en door bv de Unicode UTF-8 encoding kunnen de teksten in een pdf-bestand ook voorgelezen worden door de text-to-speech converters in de OS-en van Mac, Windows en Linux. Voor blinden en laaggeletterden uitermate belangrijk. Met Type 1 kan dat beslist niet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.