opslagruimte optimaliseren in macOS

Opslagruimte optimaliseren in macOS

Hoe groot de vaste schijf ook is, uw data achterhalen ‘m wel zou een toepasselijk gezegde kunnen zijn. Opruimen van de vaste schijf scheelt een hoop, zo kunt u lezen in mijn nieuwe boek Ontdek macOS Sonoma. Opslagruimte optimaliseren in macOS doe je zo!

Hoe groot de vaste schijf ook is, er komt altijd een moment waarop u ertegenaan loopt dat uw Mac niet voldoende opslagruimte meer heeft. MacOS Sonoma biedt de mogelijkheid om meer ruimte op uw Mac vrij te maken. De bestanden die u niet zo vaak – of niet meer – gebruikt, worden met macOS Sonoma automatisch geoptimaliseerd. Zodra er ruimte nodig is, worden bestanden, foto’s, video’s, iTunesfilms, tv-programma’s en e-mailbijlagen in de cloud bewaard. De bestanden nemen dan geen ruimte meer in op uw Mac en u kunt de originele bestanden gewoon weer downloaden als u ze nodig hebt. Recente bestanden en de geoptimaliseerde versies van uw foto’s staan echter altijd op uw Mac.

De vergeten prullenmand

De optimalisatiefunctie helpt u bestanden te vinden die u niet meer nodig hebt. Denk hierbij aan installatiebestanden, logbestanden, cachebestanden en dergelijke. U kunt de bestanden overigens ook nog bekijken voordat u besluit ze te verwijderen. Sommige gebruikers vergeten de prullenmand geregeld te legen, waardoor veel schijfruimte verspild wordt. Sonoma biedt de mogelijkheid om bestanden in de prullenbak na dertig dagen automatisch van uw Mac te laten verwijderen.

Om deze optie snel in te stellen: open het menu Finder, Instellingen en kies Geavanceerd. Zet vervolgens de optie Verwijder onderdelen na 30 dagen uit prullenmand aan.

Opslagruimte optimaliseren in macOS
Vergeet u de prullenmand altijd te legen? Dan is deze automatische optimalisatie iets voor u.

Met het boek Ontdek macOS Sonoma maakt u kennis met alle mogelijkheden van Sonoma, het besturingssysteem van Apple. Verken de vele verbeteringen, zoals iCloud Drive voor naadloze toegang tot uw bestanden, de verbeterde Spotlight voor eenvoudig zoeken en handige functies zoals Siri, programmatabbladen en de nieuwe Stage Manager. Beheer uw e-mail efficiënter met de verbeterde zoekfunctie en de mogelijkheid om berichten in te plannen en tabbladen te delen. Dit boek is uw gids voor het optimaliseren van uw Mac-ervaring.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.