podcasts in macOS

Podcasts in macOS

Podcasts in macOS Big Sur luisteren is wel heel makkelijk, u hoeft er niet eens aparte software voor te installeren. Alles is al ingebouwd! Onderstaand fragment is afkomstig uit mijn boek Ontdek macOS Big Sur.

De app Podcast vertoont heel veel gelijkenis met Muziek: links bevindt zich de navigatiekolom met categorieën, rechts wordt de betreffende content getoond. Podcasttitels worden in de app aangeduid als programma. De app biedt toegang tot duizenden ‘radio’programma’s en honderdduizenden afleveringen.

U kunt afzonderlijke afleveringen (streaming) beluisteren en u gratis abonneren op de programma’s die u wilt blijven volgen. Optioneel ontvangt u dan een melding bij nieuwe podcastafleveringen. Podcasts kunnen desgewenst automatisch worden gedownload, zodat u er ook naar kunt luisteren zonder internetverbinding.

Abonnementen op programma’s en de huidige afspeelpositie in elke podcastaflevering worden gesynchroniseerd naar al uw andere Mac- en iOS-apparaten waarop u de app Podcast met dezelfde Apple ID gebruikt. De synchronisatie maakt het tevens mogelijk dat u bijvoorbeeld een podcast die u op uw iPhone pauzeert, weer kunt hervatten op uw Mac vanaf het moment waar u was gebleven.

podcasts in macOSPodcast

Podwat? De term podcast is een samenvoeging van de woorden iPod en broadcast. Het is een techniek waarbij audio of video online wordt gepubliceerd en automatisch kan worden gedownload. U kunt zich abonneren op podcasts en naar de programma’s luisteren of kijken wanneer u dat het best uitkomt. Radio on demand dus eigenlijk. De meeste podcasts worden door ‘amateurs’ gemaakt, maar ook radiostations, waaronder Nederlandse omroepen, stellen veel van hun radio- en tvprogramma’s beschikbaar als podcast.

Podcasts vinden

Met Luister nu, in de categorie Apple Podcast, bekijkt u nieuwe podcastafleveringen van podcasts waarop u bent geabonneerd. Klik op Toon alles voor een overzicht van alle afleveringen die u nog niet hebt beluisterd. Onderaan in het overzicht vindt u podcastafleveringen die u onlangs hebt afgespeeld.

Om snel nieuwe interessante podcasts te vinden klikt u op Ontdekken of op Hitlijsten. U kunt de keuze beperken door een categorie te selecteren, zoals wetenschap, nieuws, comedy enzovoort.

Podcast biedt een zoekfunctie waarmee u podcastafleveringen en programma’s kunt vinden op basis van titel, onderwerp, gast, presentator en meer. U kunt hierbij zoeken in uw bestaande bibliotheek of in alle podcasts. Klik in het zoekveld bovenaan in de navigatiekolom van Podcast en typ vervolgens uw zoekterm. Druk hierna op de Return-toets. De zoekresultaten bevatten afleveringen en programma’s die voldoen aan uw zoekcriteria. Houd de aanwijzer op een programma of aflevering en klik op de afspeelknop. Om details van het programma of de podcastaflevering te bekijken, klikt u in Programma’s op de link met de titel onder het programma of klikt u in Afleveringen op de link met de titel naast de aflevering.

podcasts in macOS
Typ de naam van de podcast of een ander trefwoord om snel relevante afleveringen of programma’s te vinden.

Abonneren op een podcast

Als u een podcast tegenkomt waarop u zich wilt abonneren, houd dan de aanwijzer op het icoon van de podcast of de aflevering en kies Abonneer in het drie-puntjesmenu. U kunt ook op het icoon van de gewenste podcast klikken en daarna op +Abonneer.

podcasts in macOS
Zodra u een interessante podcastaflevering of programma tegenkomt, kunt u zich snel en eenvoudig abonneren.
podcasts in macOS
Klik op de knop +Abonneer en mis nooit meer een nieuwe aflevering.

Niet elke podcast is vindbaar met Podcast. Dat komt omdat niet elke podcast bij Apple is aangemeld. Desondanks kunt u elke podcast toevoegen als u de url van de podcast weet waarmee deze wordt gepubliceerd. U kunt de url bijvoorbeeld vinden op de website van de betreffende podcast. Open de website in Safari en open het contextmenu (rechtermuisklik). Kies vervolgens Kopieer link en ga naar de app Podcast. Open hier het menu Archief, Voeg een programma toe via een URL en plak de gekopieerde url in het invoerveld dat verschijnt. Gebruik hiervoor de sneltoetsen Cmd+V, of open het contextmenu, kies Plak en klik hierna op Abonneer.

podcasts in macOS
Gebruik het contextmenu om de url te kopiëren en een podcast toe te voegen.

Ontdek macOS Big Sur

macOS Big SurEr is vanzelfsprekend nog veel meer moois mogelijk in Apple’s OS. Als je je daarin wilt verdiepen, dan is er mijn boek Ontdek macOS Big Sur. Een besturingssysteem is een van de belangrijkste onderdelen van de computer. Het zorgt er onder meer voor dat u programma’s kunt starten, bestanden kunt beheren en extra apparaten kunt aansluiten. Big Sur ziet er schitterend uit, is uiterst stabiel, zeer gebruiksvriendelijk en vraagt nauwelijks onderhoud.

Nog meer tips lezen uit het boek Ontdek macOS Big Sur? Hier vind je tips over samenwerken met Big Sur notities, of hier tips over werken met de macOS Launchpad.

Meer tips en trucs van Bob Timroff? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn macOS-tips, plus interviews met Bob vind HIER.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.