Scott Kelby: Kinderen fotografeer je niet van bovenaf

Van Scott Kelby verschenen er dit jaar vier boeken bij Van Duuren Media: Het Photoshop Lightroom 6/CC boek voor digitale fotografen, Het beste van Scott Kelby over digitale fotografie, Scott Kelby, hoe doe je dat in Photoshop? en Scott Kelby: Het Lightroom Mobile-boek. Vier boeken waarmee je beter leert fotograferen, beter je foto’s leert bewerken en snel met je mobiele apparaten aan het werk kunt gaan. De komende feestdagen zal je camera niet in de kast of in je cameratas blijven zitten. Daarom nog één tip van Kelby over het fotograferen van kinderen uit Het beste van Scott Kelby over digitale fotografie: zak door je knieën om kinderen mooier in beeld te krijgen.

Misschien ben je niet tevreden over je foto’s van kinderen. Waarschijnlijk komt dat omdat je ze, zoals de meeste mensen, vanuit staande positie maakte. Je maakte ze dus eigenlijk van bovenaf. Normaal gesproken is dat ook hoe we kinderen zien. Wij kijken op ze neer en vanuit datzelfde standpunt fotograferen we ze ook. En zo komt het dat de foto’s er ook gewoontjes uitzien. De truc is je op hun ooghoogte te begeven. Steun op een knie, zit (of lig) op de grond en neem een foto vanuit een invalshoek die we normaal gesproken niet zien en die eerlijk gezegd alles verandert. Het is een van de eenvoudigste dingen voor een enorme verbetering. Als ze verlegen en schuchter worden voor de camera, gebruik dan dezelfde truc als bij volwassenen en stel ze op hun gemak door ze iets in handen te geven. Geef ze speelgoed of een knuffelbeest, laat ze spelen en de camera vergeten.

TIP • Draadloze ontspanner Ik heb deze fantastische truc van Jack Reznicki: bij het fotograferen van kinderen stel je de camera in, zet je hem op een statief en gebruik je een draadloze ontspanner. Zo kun je perfect contact leggen met het kind en proberen reacties en emoties te ontlokken die je nauwelijks krijgt als je je hoofd achter een camera verbergt. Als er familie aanwezig is, laat je één persoon de aandacht trekken schuin achter de camera.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.