stop autoplay met Firefox

Stop autoplay met Firefox

Er zijn websites die zodra je ze bezoekt meteen lawaaiige muziek of zelfs video’s beginnen af te spelen. Stop autoplay met Firefox!

Dat automatisch afspelen van video en of geluid bij bezoeken van een website is een strontirritant fenomeen. Met name de CNET-sites zijn notoire boosdoeners wat dit betreft. Het gaat om veelal totaal overbodige video’s waarbij iemand het geschreven artikel nog eens fijntjes in beeld herkauwt. Niet alleen vreten dergelijke – soms ongemerkt – gestarte video’s data (onpraktisch dus voor onderweg), ze zijn ook ronduit irritant. Minstens even erg zijn de sites die schreeuwende muziek of zelfs reclame ten gehore brengen zodra je ze opent. Normaliter zijn dat eigenlijk redenen om een site direct weer te sluiten. Maar bij uitzondering is er soms wel degelijk interessante info op zo’n audiovisueel vervuilde pagina te vinden. Wil je niet meer verrast worden door deze ellende, dan biedt browser Firefox uitkomst. Je kunt hierin namelijk dat irritante gedrag blokkeren, ofwel: stop autoplay met Firefox.

Blokkeren

Vanzelfsprekend is het zaak om eerst Firefox te downloaden en installeren. Is dat eenmaal geregeld, dan klik je op de knop met de drie streepjes rechtsboven in het Firefox-venster. Klik in het uitgeklapte menu op opties en dan in het geopende tabblad in de kolom links op Privacy & Beveiliging. Scroll in het frame rechts naar beneden tot aan de kop Toestemmingen. Klik daaronder vervolgens op Instellingen achter Automatisch afspelen. Standaard is de optie Audio blokkeren ingesteld. Kies in het selectiemenu achter Standaard voor alle websites de optie Audio en video blokkeren en je bent na een klik op de knop Wijzigingen opslaan voorgoed van het autoplay-gezeur af.

Stop autoplay met Firefox

Meer privacy-opties

Het is natuurlijk niet voor niets dat deze optie te vinden genoemd is in de categorie privacy en beveiliging. Je hele afdeling hoeft niet mee te genieten met een wellicht even tussen de bedrijven door geopende website, bijvoorbeeld. Ook kunnen invasieve promovideoclips op deze manier efficiënt onderdrukt worden. Je ziet onder dat net genoemde kopje trouwens nog meer te tweaken opties genoemd, elk met hun eigen knop Instellingen. Hier vind je verdeeld over diverse categorieën allerlei websites die je ooit eens toestemming voor het een of ander hebt gegeven. Wil je die toestemming ergens voor intrekken, klik dan op de Instellingen-knop achter een van de opties. Heb je bijvoorbeeld ooit een website toestemming gegeven voor het tonen van push-notificaties en komen die langzaam aan je neus uit? Klik dan op Instellingen achter Notificaties, selecteer de site en klik op Verwijderen. Ook kun je de optie Nieuwe verzoeken voor het toestaan van notificaties blokkeren aanzetten, daarmee ben je voorgoed van de ellende af. De andere categorieën zijn op soortgelijke wijze beheer(s)baar.

stop autoplay met FirefoxWil je meer en diepgravende tips over privacy en veiligheid? Lees dan het nieuwe boek (On)veilig online, Bescherm jezelf tegen cybercrime en privacyschenders van Andrew Dasselaar eens. Het is wat anders opgezet dan veel andere boeken over dit onderwerp. Met veel interviews bijvoorbeeld! Lees over bedrijven die persoonlijke informatie over je verzamelen en doorverkopen aan de hoogste bieder. E-mails die je proberen wijs te maken dat er stiekem met een webcam compromitterende opnames van je zijn gemaakt. Ransomware die alle informatie op je computer versleutelt zodat je er pas bij kunt nadat je honderden euro’s hebt betaald. De tijd dat internet een plek was van idealen en hoopvolle dromen voor een betere toekomst, is voorbij. Cowboykapitalisme en digitale criminelen bedreigen zowel je privacy als je portemonnee. In het boek (On)veilig online lees je wat je kunt doen om jezelf te beschermen, hoe je anoniem blijft, en wat je rechten zijn. In interviews met hackers, beveiligingsexperts, privacydeskundigen en digitale rechercheurs leer je van professionals hoe cybercriminelen en privacyschenders denken, en hoe je ze te slim af kunt zijn.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Een gedachte over “Stop autoplay met Firefox”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.