tekst invoeren op de Apple Watch

Tekst invoeren op de Apple Watch

Hoewel het beslist geen uit de kluiten gewassen tekstverwerker is, is tekst invoeren op de Apple Watch goed te doen. Onderstaand artikel is afkomstig uit mijn boek Ontdek de Apple Watch.

Het invoeren van getallen gaat gemakkelijk, maar tekst invoeren op de Apple Watch wordt lastiger. Als u naar de afbeeldingen hieronder kijkt, ziet u links de knop Dicteer, rechts de knop Toetsenbord en in het midden – voor de taalinstelling Engels – de knop Schrijven. Nu verwacht u waarschijnlijk dat u met de knop Toetsenbord een toetsenbord tevoorschijn tovert. Dat klopt, maar dat toetsenbord verschijnt op uw iPhone. Typ de tekst in het vak op uw iPhone en u kunt daarna verder gaan op uw Watch. Dat werkt prima, maar het is alleen niet zo handig als u uw iPhone niet bij de hand hebt.

tekst invoeren op de Apple Watch
Een nieuwe plaats toevoegen aan Weer, links met de taalinstelling Nederlands, rechts voor Engels.

Schrijven

tekst invoeren op de Apple Watch
Schrijven op het scherm gaat letter voor letter.

De Watch heeft geen toetsenbord, daarvoor is het scherm echt te klein. Gelukkig zijn er alternatieven, zoals spraak – Dicteer en Siri – of handschriftherkenning: Schrijven. Schrijf met uw vinger op het scherm van uw Watch, letter voor letter en controleer na elke letter of deze correct is herkend en verbeter fouten direct. Tik op Space onder het scherm om een spatie in te voegen. Rechts van Space staat de wisknop, daarmee kunt u een teken verwijderen. Bent u klaar, tik dan op Done om de tekst te bewaren of tik op Cancel om het schrijfsel in de prullenbak te gooien. Schrijven is niet geschikt om lange epistels op uw pols te schrijven. Zeker niet als uw handschrift doet denken aan hanenpoten, want dan gaat de handschriftherkenning te vaak de mist in en moet u te veel en te vaak corrigeren. Zo wordt het een langdurige kwestie om tekst te produceren.

tekst invoeren op de Apple WatchSchrijven In watchOS 8 is Schrijven voor meer talen beschikbaar en het is ook een zoekfunctie, zodat u na een paar letters kunt zoeken naar resultaten.

Dicteren

Tik op de knop met de microfoon als u een tekst of bericht wilt dicteren. Vergeet ook niet om de interpunctie uit te spreken, zoals punt, komma, uitroepteken of nieuwe regel. De dicteerfunctie werkt meestal erg goed, maar als u een wachtwoord moet invoeren, is dicteren minder geschikt. Afhankelijk van de app waarin u dicteert ziet u verschillende knoppen op het scherm. Meestal is er wel een knop Annuleer waarmee u de tekst kunt wissen.

tekst invoeren op de Apple Watch
Dicteren in plaats van schrijven is wel zo makkelijk.

Meer tips en trucs over Apple-producten? Op dit blog zijn er veel te vinden. Alle Apple-tips op dit blog vind je HIER.

Ontdek de Apple Watch

Ontdek de Apple WatchDe Apple Watch is de perfecte compagnon voor uw iPhone. Met deze smartwatch ontvangt u meldingen van uw iPhone, voert u telefoongesprekken, houdt u uw gezondheid in de gaten en legt u uw sportieve prestaties vast. Pas zelf de wijzerplaat aan en kies welke functies u direct op de wijzerplaat wilt hebben. In het boek Ontdek de Apple Watch (Voor Apple Watch Series 3, 4, 5, 6 en SE met watchOS 7 of watchOS 8) van Henny Temmink ontdekt u de mogelijkheden van de Apple Watch en hoe u deze met uw iPhone instelt. Aan de orde komen de instellingen, de diverse (gezondheids)apps, veel tips en trucs en u leest hoe u het meeste uit uw waardevolle investering haalt! Uit de inhoud:

  • Kennismaken met de Watch en de wijzerplaten
  • Inschakelen, ontgrendelen en bediening
  • Werken met de standaardapps
  • Teksten invoeren en werken met Mail, Berichten, Walkietalkie, de telefoon en Siri
  • Contactloos betalen met Apple Pay
  • Locatievoorzieningen voor Kaarten, Weer, Agenda en meer
  • Muziek afspelen en foto’s maken en bekijken
  • Werken met de gezondheidsapps
  • Toegankelijkheidsvoorzieningen zoals VoiceOver en handgebaren

Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.