MacOS is een heel gebruiksvriendelijk en veilig besturingssysteem. Maar soms backt het net wat te veel op, op de verkeerde momenten. Tem het iCloud dataverkeer in macOS!
MacOS is het besturingssysteem van Apple. Het staat bekend als een ‘geen gedoe’-OS wat erg stabiel is. Ook aan veiligheid is veel aandacht besteed door Apple. Een van die veiligheidsaspecten bestaat uit het maken van automatische back-ups. Enerzijds lokaal, via een aangesloten externe harde schijf of desnoods een NAS. In dat geval loopt het via Time Machine. Eenmaal ingesteld heb je er verder nooit meer omkijken naar. Blijk je tijdens je dagelijkse werk per ongeluk een bestand gewist te hebben (en ook de prullenbak geleegd…) dan is er altijd nog een back-up van in Time Machine te vinden. En gaat het gruwelijk mis met je systeem (denk zelfs aan een defecte harddisk of SSD) dan zet je zonder veel denkwerk een complete systeemkopie inclusief alle software en documenten terug via datzelfde Time Machine. Daarnaast is er nog de iCloud, de online opslagruimte van Apple. En daar zit je niet altijd op doorlopende back-ups te wachten…
Ongemerkt synchroniseren
Heel veel gebruikers van macOS realiseren zich niet dat hun computer continu bestanden uit diverse categorieën synchroniseert met iCloud. Een bekend voorbeeld daarvan zijn foto’s. Bewerk jij foto’s, of importeer je bijvoorbeeld een hele serie foto’s vanuit een digitale camera naar de app Foto’s, dan worden die gesynchroniseerd met iCloud. Datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld e-mails, notities en nog wat andere zaken. Enerzijds heel aardig, anderzijds onhandig als je onderweg gebruik maakt van een Macbook die via bijvoorbeeld een mifi (portable 4G/5G Wifi-router) of een gekoppelde smartphone verbinding maakt via mobiel internet. In dat geval heb je meestal te maken met een gelimiteerde databundel (en ook vaak tragere verbindingen).
Beheer wat er gesynchroniseerd wordt
In dat geval zie je liever niet dat er nagenoeg continu op de achtergrond gegevens gesynchroniseerd worden. Ik kwam er toevallig achter doordat ik in Activiteitenweergave (zeg maar het Taakbeheer van macOS) zag dat er alsmaar data werd geüpload door een proces dat gekoppeld was aan iCloud. De reden bleek al snel: alle synchronisatie-opties betreffende iCloud stonden aan. En blijkbaar wordt er in dat geval altijd dataverkeer gegenereerd, zelfs als je nauwelijks tot geen gebruik maakt van Apple’s eigen apps voor bijvoorbeeld fotobewerking, mail en meer. Uitzetten van de back-up naar iCloud is gelukkig in een handomdraai geregeld; tem dat iCloud dataverkeer in macOS dus! Klik daarvoor in het appelmenu (helemaal linksboven in beeld) op Systeemvoorkeuren (zie afbeelding bovenaan dit artikel).

Uit met ongebruikte zaken
In het venster dat daarop opent klik je op Internet-accounts, waarop weer een nieuw venster opent waarin je op iCloud klikt.Je ziet nu een lijst met standaard alle beschikbare opties ingeschakeld. Schakel hier de zaken uit die je niet nodig hebt. Datavreters zijn natuurlijk Foto’s en Mail. Zeker als je voor fotobewerking een andere app (denk aan Photoshop) gebruikt, kun je Foto’s dan ook best uitzetten. Heb je nooit extra opslagruimte voor iCloud besteld, dan is dat sowieso een goed idee. Grote kans dat – zeker als je iPhone er ook aan gekoppeld is – deze allang volgelopen is met bergen aan beeldmateriaal. Gebruik je iCloud wel actief (en in een ruimer bemeten betaalde versie), dan is het ook nog steeds de vraag of je foto’s uit de app Foto’s wilt syncen.

Sommige dingen zijn wél handig
Ik heb in ieder geval een hele serie opties uitgezet. Naast Foto’s ook Mail (gebruikt Thunderbird, dus zinloos), Contacten (niet alles hoeft overal gedeeld te worden), Notities, Siri (gebruik ik toch niet) en ook Safari. Enerzijds leuk dat je browsersessies, favorieten en geschiedenis kunt syncen, maar onder macOS gebruik ik meestal Firefox. Zinloos dus om aan te laten staan. Wel aan staan bij mij Agenda’s, Herinneringen en Sleutelhanger. Handig, want zo lopen afspraken overal gelijk in alle agenda’s. De Sleutelhanger komt af en toe ook best van pas. Ook aangebleven is Zoek mijn Mac, kwijtraken kan immers altijd. Uit gingen verder Aandelen en Woning.
Rust in de tent!
Het doorlopende dataverkeer stopte na deze selectie direct, het iCloud dataverkeer in macOS is daarmee tot rust gebracht. En zo kan er ook onderweg weer zonder datalimietzorgen gewerkt worden met de macBook. Soms zijn het de kleine dingen die het ‘m doen! Als je verder zorgt dat er regelmatig back-ups naar een Time Machine drive gemaakt worden, zit je goed. Als je de drive permanent aangesloten laat, gebeurt dat automatisch (ongeveer) elk uur. En anders zodra je de drive aansluit als dit klusje alweer een tijdje niet geklaard is. Een nog mooiere optie is om al je echt belangrijke en onmisbare documenten en foto’s op een NAS te bewaren.
MacOS Big Sur staat op springen. Hierin vind je tal van vernieuwingen. Auteur Bob Timroff is al een tijd druk aan het tikken voor zijn eveneens op springen staande boek rondom Apple’s nieuwste OS. Omdat het zeker voor professionele gebruikers niet onverstandig is om een tijdje te wachten met upgraden, komt ook zijn nu nog coulante Handboek macOS Catalina prima van pas. Maak kennis met alle aspecten van macOS en ken je Mac na het lezen van dit boek als een pro. Bomvol tips en wetenswaardigheden kun je hier heel veel van leren. Must have voor elke serieuze Mac-gebruiker die zijn of haar systeem tot in de finesse wil leren kennen.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.