Na vorig jaar een iMac aangeschaft te hebben, was het dit jaar dan toch tijd om ook het mobiele werken aan te pakken. Kortom: er is een MacBook Air 2018 bij gekomen.
Daar waar collega Hans koos voor een Chromebook, ben ik voor een MacBook Air 2018 gegaan. De reden is eigenlijk even simpel als tegenstrijdig: Office 365. Zolang Microsoft alleen maar (volledige) versies van dit pakket uitbrengt voor Windows en macOS, valt er nog altijd weinig te kiezen. De online-omgeving is veel te beperkt en de apps voor zowel Android als iOS eveneens. Jammer, want met name de nieuwe generatie iPad’s moet moeiteloos een nagenoeg volledige versie van Office 365 kunnen draaien. En natuurlijk leent ook iets als Ubuntu – een Linuxvariant – zich uitstekend voor Office. Waarom Microsoft daar nog altijd geen versie voor heeft uitgebracht? Tja, dat zal wel altijd een raadsel blijven. In ieder geval kan ik – helaas – nog altijd niet zonder Office, omdat het de standaardsoftware is die in gebruik is bij uitgevers en de rest van het bedrijfsleven. En hoewel er prima alternatieven bestaan in de vorm van bijvoorbeeld open source (en dus gratis) Office-pakketten als OpenOffice en LibreOffice, kunnen die weer niet overweg met de vaak vereiste sjablonen.
Een Air 2018 dus
Kortom: het is dan toch een MacBook Air 2018 geworden. Overigens eentje met een ssd van ‘slechts’ 128 GB, het verschil met de 256GB – bijna €300 meer – werd me toch wat te gortig. Hou daarbij in het achterhoofd dat zowel macOS zelf als software voor dit OS over het algemeen een stuk compacter is dan de Windows-evenknieën. Behalve Office 365, dat neemt eenmaal geïnstalleerd maar liefst 9 GB (!!!) schijfruimte in beslag. Maar voor de rest valt het allemaal reuze mee. Met vrijwel alle benodigde software geïnstalleerd (Office 365, Photoshop, Lightroom CC Classic, Firefox en een serie tools) hou ik nog een riante 81GB aan vrije schijfruimte over. Dat is voor mijn doel – onderweg werken – ruim voldoende. Het eventueel bewaren van foto’s gemaakt onderweg kan mooi op een externe schijf. Of tijdelijk op de ssd, waarna ze bij thuiskomst snel overgeheveld worden naar een NAS.
Te duur
Toch gebied de eerlijkheid te zeggen dat Apple z’n prijzen van de dit jaar uitgerolde hardware wel erg hoog heeft ingezet. Kortom: het voelt allemaal toch wel wat te duur aan. Ja: de techniek is bij de tijd, de vormgeving is subliem en het besturingssysteem fantastisch. Maar toch zou een serie goedkopere modellen – desnoods dan maar net wat dikker dan de topmodellen – best prettig geweest zijn. Bovendien zou Apple mogelijk de markt razendsnel veroveren als een MacBookje rond de €1000 zou kosten. Blijkbaar willen ze dat niet. En financieel gezien hebben ze het ook niet nodig. Eigenlijk kun je stellen dat het té goed gaat met Apple. Zodra het allemaal wat minder gaat, zullen ongetwijfeld ook de prijzen zakken. Maar da’s nu duidelijk nog niet aan de orde.
Ook gij, Google
Eenzelfde fenomeen zien we eigenlijk ook bij Google. Kijk maar eens naar wat Hans neertelde voor een Chromebook. Da’s gewoon hetzelfde als voor een Windows-laptop. En de topmodellen aan smartphones en tablets draaiend op Android (ook die van Google zelve) kosten minstens zoveel als de iPhones van Apple. Sterker nog: voor sommige Android-toestellen betaal je meer dan een nieuwe iPhone. Kortom: het gevoel dat de markt een beetje doorslaat is niet helemaal te onderdrukken. Misschien is er weer eens een crisisje nodig om fabrikanten wakker te schudden.
Tevreden
Desondanks ben ik vooralsnog tevreden met de nieuwe Air, en daar gaat het om. Het is een absolute verademing ten opzichte van een tamelijk logge Windowslaptop. Geen ellende meer met verplicht te installeren updates en upgrades op de meest onmogelijke plekken onderweg. Hopelijk wordt 2019 dan in ieder geval voor mij weer een stukje minder irritant op het vlak van computers. De vraag ‘wat zal er nu weer geüpdatet moeten worden’ bij inschakelen van mijn werklaptop – de Air dus vanaf nu – zal voortaan niet tot nauwelijks meer door het hoofd spoken. Gewoon aanzetten, werken en weer uitzetten. Net als al het geval was met de iMac.
Meer weten over macOS? Lees dan vooral het Handboek macOS Mojave van Bob Timroff eens. Grote kans dat je ook snel overstag bent.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.
Wanneer je de eigen Apple software, Pages, Numbers en mail gebruikt scheelt dat zowel geld als opslag ten opzichte van office 365