tethering met Android

Tethering met Android

Tethering met Android is erg makkelijk; u koppelt er bijvoorbeeld uw laptop mee aan de internetverbinding van uw smartphone. Of zet zelfs een complete mobiele hotspot op, kan allemaal. Onderstaande tips zijn afkomstig uit mijn boek Ontdek de Android Phone, 8e editie.

Bent u regelmatig onderweg en hebt u soms behoefte aan een Wi-Fi-verbinding voor uw laptop en is er geen draadloos netwerk of hotspot beschikbaar? Dan is het tijd voor tethering. Tethering wil zeggen: u deelt de mobiele internetverbinding van uw Android-telefoon met andere apparaten zodat deze eveneens toegang krijgen tot internet. U gaat eigenlijk van uw Android-telefoon een soort mini-router maken. Tik in het menu Instellingen, Netwerk en internet (of Verbindingen) op de optie Hotspot en tethering. Tik op Wi-Fi-hotspot of Mobiele hotspot, maar zet de schakelaar nog niet meteen AAN. Zorg dat eerst uw hotspot goed ingesteld is.

tethering met Android

Voor iedereen toegankelijk? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat zomaar iedereen die plots uw Wi-Fi-hotspot ziet verschijnen, zich kan aanmelden en van uw databundel gebruik kan maken. Uw nieuwe draadloze netwerk is gelukkig beveiligd en is alleen toegankelijk voor wie het bijbehorende wachtwoord kent.

U tikt nu op de optie Wi-Fi-hotspot instellen of Configureren. Op sommige toestellen zit dit verborgen achter een menuknop. Tik hier op de optie NetwerkSSID of Netwerknaam en verander de naam van uw hotspot naar een goed herkenbare naam.

Zorg dat bij Beveiliging de optie WPA2 Personal gebruikt wordt en voer bij Wachtwoord een wachtwoord in dat uit minstens acht tekens moet bestaan. Tenslotte kunt u de schakelaar bovenaan AAN zetten. U krijgt soms eerst een waarschuwingsvenster te zien dat uw batterij snel leeg kan raken met Wi-Fi-tethering. Tik op OK. U hebt daarmee een Wi-Fi-toegangspunt gemaakt. In de statusbalk is nu ook een tetheringsymbool verschenen. Dat blijft daar staan zolang uw Wi-Fitoegangspunt actief is. Vanaf dat moment kunnen gebruikers zich aanmelden bij uw draagbare hotspot. Als zij zoeken naar een Wi-Fi-netwerk, zullen ze uw telefoon zien verschijnen.

tethering met Android
Tethering instellen en verander de naam van uw nieuwe hotspot naar een voor u gemakkelijk herkenbare naam.

 

tethering met Android

Bespaar uw batterij Als u gebruik maakt van deze hotspot functionaliteit, houd er dan rekening mee dat het veel energie vraagt om de verbinding met de andere apparaten gaande te houden, in combinatie met de bandbreedte aan internetverkeer die gegenereerd wordt. Laat dus uw hotspot niet te lang open staan en gebruik het bij voorkeur wanneer uw toestel aan de oplader hangt.

USB of Bluetooth tethering

Tetheren doet u het best dus via Wi-Fi. Maar het is ook mogelijk te tetheren met een USB-kabel of via Bluetooth. Voor de USB-versie is de belangrijkste voorwaarde dat u de juiste drivers van de fabrikant van uw Android-telefoon op uw pc hebt geïnstalleerd om de USB-verbinding met uw pc te kunnen configureren. Die drivers vindt u over het algemeen op de supportpagina’s van de website van de fabrikant.

Zijn de correcte drivers op uw pc geïnstalleerd, dan verbindt u uw Android-toestel via de USB-kabel met uw pc. U zult zien dat er nog een paar stuurprogramma’s worden geïnstalleerd in de achtergrond. Zodra de melding verschijnt dat deze succesvol zijn geïnstalleerd, kunt u meteen surfen op uw laptop met de mobiele internetverbinding van uw telefoon. Daarvoor schakelt u het selectievakje USB tethering in, wat trouwens pas zal lukken als uw telefoon reeds via de kabel verbonden is met uw pc.

tethering met Android

Snelheid Belangrijk! Let op het internetverbindingssymbool in de statusbalk. Ziet u daar een E bij de pijltjes? Verbreek dan de verbinding: dit is veel te traag. Staat er H of 3G? Dan kunt u meestal probleemloos surfen, maar downloaden van bestanden zal langzaam verlopen. Verschijnt LTE of 4G in de statusbalk, dan kunt u gerust surfen en downloaden. Let echter op dat u een data-abonnement hebt dat is aangepast aan uw downloadgedrag!

Meer tips en trucs over Android? Op dit blog zijn er veel te vinden. Alle Android-tips op dit blog vind je HIER.

Ontdek de Android Phone

Ontdek de Android Phone, 8e editieAndroid is Googles besturingssysteem voor smartphones. Meer dan tachtig procent van alle smartphones draait op Android. In het boek Ontdek de Android Phone, beschrijft Joris de Sutter wat Android in huis heeft en hoe je de krachtige functies van je smartphone volledig benut. Van het toetsenbord en de synchronisatie van gegevens in ‘the cloud’ tot het gebruik van apps (en de Play Store) en de bespreking van tips en trucs: je leert alles om het meeste uit je Android Phone te halen. Dit boek is bijgewerkt tot en met versie 11 van Android.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.