Tweestapsverificatie met veiligheidssleutels bij Twitter

Tweestapsverificatie met veiligheidssleutels bij Twitter

Gisteren, bij het openen van mijn Twitteraccount kreeg ik de mededeling: Je moet tweestapsverificatie met sms verwijderen. Alleen Twitter Blue-abonnees mogen dat vanaf 19 maart 2023 nog gebruiken. Pardon? Moet ik mijn extra beveiliging uitzetten van meneer Musk? Ik las het bericht even beter en begreep: het gaat specifiek over tweestapsverificatie met sms. Andere manier van tweestapsverificatie mogen nog wel, bijvoorbeeld met een app of met veiligheidssleutels. Hoe stel je tweestapsverificatie met veiligheidssleutels bij Twitter in? We leggen het hier uit.

De veiligste manier van tweestapsverificatie is met veiligheidssleutels. Ik gebruik ze al jaren bij mijn Googleaccount en kortgeleden stelde ik ze in bij mijn Appleaccount. Tweestapsverificatie met sms is een goede extra beveiliging, maar je telefoon kan gehackt worden en je sms’jes onderschept. Wég is dan je extra beveiliging. Met je veiligheidssleutels is zoiets niet mogelijk. Dus, oké Twitter, ik stel mijn veiligheidssleutels in en zet de sms-beveiliging uit. Dat gaat als volgt:

Dit voorbeeld is vanuit de Twitter-app op mijn Androidtelefoon. Bij de Instellingen ga je naar Beveiliging en accounttoegang > Veiligheid > Tweestapsverificatie.
De veiligheidssleutels moet je niet in de Twitter-app, maar in de browser instellen. De app brengt je er vanzelf naartoe. Laat de sms-beveiliging nog even aanstaan, en kies voor Veiligheidssleutel.
Het ligt er aan wat voor veiligheidssleutel je gebruikt. Gebruik je bijvoorbeeld een veiligheidssleutel met NFC, dan houd je de sleutel aan de achterkant tegen je telefoon. Met USB: dan steek je hem in de USB-poort. Of als je sleutel met Bluetooth werkt, zorg je dat Bluetooth op je telefoon aanstaat. Geef je sleutel uiteindelijk een naam en sla hem op. Je krijgt nog een extra back-upcode voor als je je sleutel kwijt bent of die even niet kunt vinden. Sla die back-upcode bijvoorbeeld op in je beveiligde notities in je wachtwoordmanager.
Schakel vervolgens de Tweestapsverificatie voor sms uit. De Twitter-app vraagt je daarna of je nog een sleutel wilt toevoegen, een back-upsleutel. Die heb je natuurlijk ook, want zonder tweede sleutel kun je veiligheidssleutels voor je Appleaccount ook niet gebruiken.

Zo makkelijk is het

Het is van belang om je belangrijke account goed te beveiligen. We kunnen het hier niet vaak genoeg zeggen. Gebruik veilige wachtwoorden, gebruik daarvoor een wachtwoordmanager en voeg een extra veiligheidslaag toe: tweestapsverificatie. Dat hoeft niet per se met veiligheidssleutels. Met sms of een app als Google Authenticator kan dat ook prima. En als je denkt: ik word toch nooit gehackt, dus waarom zou ik al die moeite doen? Dan moet je het zelf maar weten. Tweestapsverificatie met veiligheidssleutels bij Twitter is in ieder geval een goede stap.

Op dit blog schrijven we regelmatig over Onlineveiligheid. Tweestapsverificatie met veiligheidssleutels bij Twitter is daar een voorbeeld van.

Wij zijn de zwakste schakel…

De meest gestelde vragen over Wij zijn de zwakste schakel

Bij Van Duuren Media hebben we boeken over cyberveiligheid. Het boek Wij zijn de zwakste schakel van Stijn de Wilde leert je welke methoden hackers gebruiken, en welke psychologische trucs achter die methoden verstopt zitten. Met die kennis kun je de signalen van oplichterij beter herkennen en de aanval afweren voordat jij slachtoffer wordt.  

Meer blogposts over online veiligheid:

3 gedachten over “Tweestapsverificatie met veiligheidssleutels bij Twitter”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.