Het boek Praktisch Python

Voor wie is het boek Praktisch Python bedoeld?

Dit is een hoofdstuk uit het boek Praktisch Python. Praktisch Python is bedoeld voor programmeurs. Dat klinkt eenvoudig, maar het betekent onder meer dat je je graag bezig houdt met code. Je geeft de computer opdrachten die worden uitgevoerd. Als je opdrachten een fout bevatten (een logische fout of een structurele fout), dan wordt het simpelweg niet uitgevoerd, of de resultaten zijn niet wat je verwacht. Dat is heel duidelijk. Een computer kent alleen maar enen en nullen, het is goed of het is fout.

Dit boek is daarmee geschikt voor degenen die zelf graag met code aan de slag gaan, willen experimenteren en het resultaat daarvan snel op het scherm willen zien. Het is niet geschikt voor computergebruikers die meer visueel zijn ingesteld. Denk bijvoorbeeld aan Photoshop, Illustrator, PowerPoint of Figma. Ook is dit geen geschikt boek als je via een Windows-wizard, of graag in een visuele low-code of no-code omgeving programma’s maakt. Daar is niks mis mee, maar daar is dit boek niet voor bedoeld. Kijk in dat geval nog even verder.


We gaan ervan uit dat je graag met code werkt, bereid bent fouten te maken en te onderzoeken hoe je deze fouten kunt oplossen.

Projecten

Dit boek is vooral gebaseerd op praktische projecten. We beginnen in het volgende hoofdstuk eenvoudig, maar gaandeweg wordt het telkens een stapje complexer. Je hoeft dit boek niet van begin tot einde door te werken in de aangewezen volgorde. Pik er een project uit dat jouw interesse heeft en zie hoe Python je hierbij kan helpen.

Benodigde voorkennis

Hoewel we eenvoudig beginnen, gaan we er in dit boek van uit dat je al over enige Python-voorkennis beschikt. Je weet wat variabelen zijn, je kunt het verschil tussen een list en een set uitleggen, je weet wat er met een dict wordt bedoeld, je weet wat een tuple is enzovoort.

Dit is geen klassiek leerboek, in de zin van ‘we beginnen met variabelen en beschrijven daarna alle onderdelen van de programmeertaal van A tot Z’. Het is ook minder geschikt als naslagwerk. Je vindt niet op alfabetische volgorde een overzicht van alles wat we bespreken.

Het is evenwel ook geen boek voor de hardcore Python-gebruiker. Die vindt waarschijnlijk meer van zijn gading op Stack Overflow, Reddit, Medium of andere gespecialiseerde Python-fora met oplossingen voor heel specifieke problemen.

Dit boek is vooral geschikt voor beginnende en intermediate Python-programmeurs.

Ik heb nog nooit Python gebruikt

Mocht je vinden dat je Python-voorkennis nog niet op orde is, dan zijn er talloze andere bronnen waar je je dit stap voor stap kunt leren. Kijk in dat geval bijvoorbeeld naar het uitstekende Handboek Programmeren met Python, 3e editie van Robert Smallshire en Austin Bingham (ISBN 978-94-6356-227-0). Dit boek is ook uitgegeven door Van Duuren Media. Ook op YouTube zijn talloze tutorialkanalen beschikbaar. Udemy beschikt over een schat aan Pythoncursussen en zo is er enorm veel te vinden.

Verdere voorkennis die handig is:

  • Je moet overweg kunnen met mappen en bestanden op het besturingssysteem waarop jij werkt (Windows, macOS of Linux). Het wisselen tussen mappen/directories/folders kent geen geheimen voor jou.
  • Je kunt omgaan met een opdrachtregelomgeving zoals Windows CMD of Terminal, of Mac Terminal. Je kent hierin de belangrijkste opdrachten als cd, mkdir, ls enzovoort.
  • Je bent bekend met het installeren van toepassingen vanaf internet. Indien noodzakelijk op jouw computer kun je het pad (path) aanpassen zodat het uitvoerbare programma py of python (op Windows) of python3 (op Mac/Linux) gevonden kan worden.
  • Enige kennis van de opbouw van relationele databases met tabellen en records en van de taal SQL is handig. Dit geldt natuurlijk voornamelijk voor het project Websites en databases, dat je kunt vinden in hoofdstuk 8.
  • Als je meer wilt doen met Python en websites (zoals de projecten in hoofdstuk 6 en hoofdstuk 7) komt het ook van pas dat je HTML en CSS kent. We stellen de voorbeelden beschikbaar via de downloads bij dit boek, maar we gaan er in de tekst niet op in.

Ook op YouTube zijn talloze introducties in Python te vinden.

Ik kan al programmeren in taal XYZ!

Maar misschien heb je ervaring in een andere programmeertaal dan Python. Je hebt geen tijd of zin om langdurig andere boeken of lessen door te werken, waarbij je zestig of zeventig procent al kent. Je kunt bijvoorbeeld goed overweg met C#, Java, PHP of JavaScript. Je wilt alleen maar weten ‘Hoe doe ik dit in Python?’.

In dat geval is dit boek heel erg geschikt voor jou. Omdat we in concrete projecten telkens een bepaald Python-onderwerp in het zonnetje zetten, leer je snel hoe deze programmeertaal in de praktijk werkt. De eerste hoofdstukken kun je in dat geval gebruiken als Python-opstapje, terwijl je gaandeweg vanzelf wel ziet hoe het werkt met variabelen, functiedefinities, inspringen en dergelijke. En hopelijk zul je zien dat Python specifieke toepassingsgebieden heeft waarin het echt uitblinkt.

Daarom hebben we met opzet zaken gekozen die niet altijd makkelijk zijn na te bootsen in andere programmeertalen, maar waar Python juist erg geschikt voor is.

Wat hoef ik niet te weten?

In dit boek gaan we niet in op webdevelopment. Je hoeft zelf geen HTML, CSS of JavaScript te schrijven, of frameworks zoals Vue, React of Angular te kennen. Enige kennis van objectgeoriënteerd programmeren met klassen en overerving is handig, maar niet beslist noodzakelijk.

OOP in Python

Python klopt zichzelf ook op de borst omdat het een multi paradigm programming language is. Je kunt in Python dus bijvoorbeeld werken met objectgeoriënteerde (OOP) kenmerken zoals klassen, overerving, polymorfisme en meer. Tegelijkertijd kom je veel kenmerken van functioneel programmeren tegen. Denk aan het doorgeven van functies als parameters voor andere functies, werken met functies als map() en filter() en meer. In dit boek zullen we de OOP-kenmerken van Python en het sleutelwoord class niet gebruiken. Maar het kan wel.

Python wordt veel ingezet in wetenschappelijke omgevingen, of voor Big Dataprojecten. Toch hoef je geen wiskundige wizard te zijn om dit boek te kunnen gebruiken. Het is handig als je iets weet van logica (zoals True, False en And en Or), maar verder is geen wiskundeknobbel vereist. Wel een flinke dosis nieuwsgierigheid.

Nu weet je voor wie het boek Praktisch Python bedoeld is. Misschien wel voor jou! Je kunt het bestellen bij Van Duuren Media, met de knop hieronder. Uit het boek plaatsen we ook het hoofdstuk Kenmerken van de programmeertaal Python op dit blog.

Praktisch Python

Python is een laagdrempelige taal om te leren programmeren. Het wordt op veel opleidingen en scholen gebruikt. Maar na een eerste kennismaking met lists, dicts, tuples en andere concepten zitten veel beginnende programmeurs met de vraag hoe ze kun kennis nu in real-life projecten kunnen inzetten. Welkom bij Praktisch Python!

In dit boek ga je concreet aan de slag met de meest gebruikte programmeertaal ter wereld. Er zijn geen aparte hoofdstukken waarin wordt uitgelegd wat variabelen of functies zijn, of hoe een while-lus werkt. In plaats daarvan worden deze Python-kenmerken gebruikt om direct applicaties te maken die je rechtstreeks kunt inzetten, of kunt gebruiken als basis voor je eigen toepassingen.

Zelfs als je nog geen gedegen Python-voorkennis hebt, kun je met dit boek aan de slag. Gaandeweg maak je kennis met de belangrijkste kenmerken en zie je hoe je de voorbeeldprojecten op je eigen computer uitvoert. Van alle voorbeelden kun je de code inclusief extra, verhelderende commentaren downloaden.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.