Als je in Raw fotografeert is de eerste stap altijd het ontwikkelen van een foto in een Raw-editor. Dat kan bijvoorbeeld Lightroom, Adobe Camera Raw bij Photoshop, of een gespecialiseerde applicatie als Capture One zijn. Is Affinity Photo een goed en goedkoop alternatief voor deze applicaties? In deze aflevering bekijken we de Develop Persona uit Affinity Photo.
Affinity Photo bestaat uit verschillende Persona’s, verschillende onderdelen die elk zijn eigen functies hebben. Je hebt de Photo Persona, de Develop Persona, de Liquify Persona en de Export Persona. In de Develop Persona ontwikkel je altijd eerst een Raw-bestand. Als je uitontwikkeld bent, ga je naar de Photo Persona om daar de foto verder te finetunen. Overigens kun je, als je dat wilt in de Develop Persona ook jpeg- en tiff-bestanden ontwikkelen.

De werkwijze in Affinity Photo
Als je een Raw-bestand opent in Affinity Photo ga je automatisch naar de Develop Persona. Aan de linkerkant vind je een aantal gereedschappen: rode ogencorrectie, de Blemish removal tool (een soort spothealing), de overlay gereedschappen, het uitsnede gereedschap en een gereedschap voor de witbalans. In de balk bovenaan vind je onder andere de Assistent options. Aan de rechterkant vind je allerlei panelen waarin je de foto daadwerkelijk kunt ontwikkelen: Exposure, contrast, Clarity, lenscorrecties, verscherping en ruisonderdrukking enzovoort, kortom de gereedschappen die je ook in Lightroom tegenkomt.
Discussie over de kwaliteit

Er is wat discussie over de kwaliteit van de Raw-omzettingen van Affinity (lees er HIER wat over. Affinity het er zelf een tutorial aan gewijd). Ik kan er nog geen oordeel over vellen. Het ziet er absoluut niet slecht uit, wel anders dan wat je in Lightroom krijgt. Maar eigenlijk is dat bij elke Raw-editor het geval. Het omzetten van een Raw-bestand naar een ontwikkelde foto is een kunst, die Adobe bijvoorbeeld inmiddels goed beheerst. Niet dat iedereen dat vindt. Je hebt Nikon diehards die zweren bij de manier waarop Capture NX-D de foto’s ontwikkelt. Het zelfde geldt voor de foto’s die met een sensor uit de moderne Fuji-camera’s zijn geschoten. Als je de manier waarop Serif Labs (de makers van Affinity Photo) de Raw-bestanden ontwikkelt niet helemaal vertrouwt, kun je kiezen voor de Raw-engine van Apple. Dat doe je in de Assistent Options die je in de balk bovenaan vindt. Daar kies je in het menu bij Raw Engine voor Apple (Core Image Raw). Op die manier gebruik je dezelfde engine als Apple Photos gebruikt.

Ontwikkelen!
De gereedschappen aan de rechterkant zijn voor een deel vergelijkbaar met die uit Lightroom. Je hebt een vijftal verschillende panelen. In het paneel Basic vind je Exposure, Enhance met daarin o.a. Contrast, Clarity en Saturation, White Balance en Shadows & Highlights. Je hebt de panelen Lens Correction, Details voor het verscherpen van de foto en het onderdrukken van ruis, Tones met daarin Curves, Black & White en Split Toning en als laatste paneel Overlays.

Met Overlays en de Overlay-gereedschappen kun je hetzelfde soort aanpassingen doen als met het Gegradueerde filter en het aanpassingspenseel in Lightroom. De Overlays breng je aan met een van de gereedschappen aan de linkerkant van het scherm: Overlay Paint, Overlay Erase of Overlay Gradient. Als je bijvoorbeeld een Overlay Gradient hebt getrokken om een lucht te bewerken, kun je vervolgens met de mogelijkheden uit de panelen rechts bepalen wat die Gradient moet bewerkstelligen. Je kunt dan alleen de lucht aanpassen door bijvoorbeeld de Exposure te veranderen of het Contrast, de verzadiging enzovoort.
Zit alles erin?
Als ik weer de vergelijking met Lightroom mag maken: zit alles wat ik in Lightroom gewend ben in de Develop Persona van Affinity Photo? Voor een groot deel wel. Ik mis wel een aantal mogelijkheden. Bijvoorbeeld het werken met lensprofielen in Lightroom, die de foto’s automatisch aanpassen voor de beperkingen van een lens. Het paneel Lens in Affinity Photo is voornamelijk voor het handmatig aanpassen van bijvoorbeeld een lensvignet, de chromatische aberratie, lensvervormingen enzovoort. Je kunt wel je eigen instellingen bewaren, maar voor een groot deel komt het neer op handmatige aanpassingen. Daarnaast mis ik voorinstellingen van de Overlay Gradient en Penseel.
Conclusie?
Toch is de conclusie dat Affinty Photo een behoorlijke Raw Editor in zich heeft. Echter, gewend als ik ben aan Lightroom, aan het werken met Voorinstellingen, aan de regelmaat waarmee Lightroom updates krijgt, aan de organisatorische mogelijkheden van de Bibliotheek, kies ik voor het ontwikkelen van mijn Raw-bestanden nog steeds voor Lightroom. Maar ho! Schrijf Affinity Photo niet af. Als je het ziet als vervanging van Photoshop, als een externe editor van Lightroom, dan heeft het zeker een plek tussen de gereedschappen waarmee je een ontwikkeld Raw-bestand uit Lightroom verder kunt bewerken.
Die bewerkingen doe je in de Photo Persona van Affinity Photo. Daarover een volgende keer. Eerdere blogposts over Affinity Photo vind je HIER en HIER.
Je zocht een alternatief voor Adobe Photoshop en vond Affinity Photo. Affinity Photo is hét betaalbare alternatief voor Photoshop en is beschikbaar voor zowel Mac als Windows. Met Affinity Photo bewerk je foto’s en maak je nieuwe ontwerpen met bekende gereedschappen in een herkenbare gebruikersomgeving. Tot nu toe was er geen boek waarin alle mogelijkheden van Affinity Photo worden behandeld. Dat boek heeft Bob Timroff nu geschreven: Zo werkt Affinity Photo. Affinity Photo heeft lagen, effecten en tal van andere geavanceerde zaken die in dit boek haarfijn uit de doeken worden gedaan. Het is tot en met 26 mei 2020 te bestellen voor een aantrekkelijke actieprijs: €20,99 in plaats van €24,99!
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Is de Windows versie al verkrijgbaar.
Binnenkort, zeggen ze bij Serif. Meer is er op dit moment niet bekend.