Wat zit er in mijn netwerk? Op die vraag weet de app Fing (Android en iOS) het gedetailleerde antwoord. Speur ongewenste apparaten op, of achterhaal het adres van de webinterface van je nieuwe slimme lamp!
Op zolder staat een printer. In de hobbykamer ook nog eentje. En ach ja: op de kamer van dochter- of zoonlief ook nog eentje. Allemaal verbonden met het thuisnetwerk. En verder zijn er nog die slimme lampen, de ijskast, de tv, de… Ehm, ja, wat nog meer eigenlijk? Als je snel en precies wilt zien wat er zoal aan netwerkapparatuur in huis gebruikt wordt is er de app Fing (voor iOS en Android). Deze app doorzoekt je netwerk en maakt een lijst van alle aan het netwerk gekoppelde (en ingeschakelde…) apparatuur. Handig is daarbij dat het IP-adres getoond wordt, zodat je desgewenst snel verbinding met de bijvoorbeeld de webinterface van een apparaat kunt maken. Ook toont Fing de door het apparaat ondersteunde communicatieprotocollen. Kortom: het ultieme antwoord op de vraag ‘Wat zit er in mijn netwerk?’!
Op zoek naar meelifters
Je kunt Fing voor diverse doeleinden inzetten. Ten eerste natuurlijk om het IP-adres van dat ene vermaledijde netwerkapparaat terug te vinden. Of om te checken of er apparaten aan je netwerk hangen die er eigenlijk helemaal niet horen te zijn. Bijvoorbeeld de pc van de buren die stiekem gekoppeld is aan jouw Wifi-netwerk. Fing maakt immers geen onderscheid tussen draadloze en via een kabel gekoppelde netwerkapparaten. Zie je meerdere ‘meelifters’ op je thuisnetwerk verschijnen, dan is het tijd om razendsnel je Wifi-wachtwoord in de router aan te passen voor iets heel stevigs. Bovendien heb je al die tijd dat er meelifters actief waren veiligheidsrisico’s gelopen. Bijvoorbeeld omdat ze ook op niet met een wachtwoord beveiligde netwerkmappen konden rondsnuffelen! Voer in zo’n geval dan ook altijd een virusscan van al je systemen en netwerkmappen uit.
Stiekem snuffelen
Fing is ook leuk om in te zetten bij koppeling aan een openbare hotspot. Normaliter is het geen puik plan om daar gebruik van te maken, maar iOS is stevig dichtgetimmerd… Wie weet wat voor apparaten je allemaal tegenkomt in de buurt! Uiteraard is het niet de bedoeling dat je daar vervelende dingen op uit gaat voeren, maar in een verloren uurtje eens kijken hoeveel onbeveiligde apparaten er in je buurt zijn te vinden is altijd aardig.
Gebruik
De werking van Fing is simpel. Start de app en tik op het verversingspictogram linksboven in beeld. Doe dat telkens na opnieuw starten en gebruik van de app, zodat je altijd een actueel overzicht hebt van actieve apparaten op je netwerk. De oude, eerder gevonden apparaten worden ook bewaard. Zo zie je bijvoorbeeld je uitgeschakelde pc – die eerder was gedetecteerd toen ie aan stond – netjes grijs weergegeven. Het is zaak vooral op de actieve donkergrijs en van een groen balletje voorziene apparaten in de lijst te letten. Zit daar iets vreemds tussen? Zo ja, dan vergt dat nader uitzoekwerk. Meestal gaat het om iets onschuldigs als de zoveelste nieuwe slimme lamp of iets dergelijks. Vreemde pc’s zijn meer reden tot zorg, tenzij iemand op bezoek is en je hebt hem of haar je Wifi-wachtwoord gegeven natuurlijk. Om meer over de mogelijkheden van een specifiek apparaat te weten te komen tik je erop. Je ziet nu in ieder geval het IP-adres vermeld. Het MAC-adres wordt in recente versies van iOS helaas niet meer getoond (bij Android nog wel), apps mogen dat soort gegevens van Apple niet meer opvragen. Verder kun je een poortscan op een apparaat uitvoeren. Dat kan – voor gevorderden – heel handig zijn om te checken wel toegangsmogelijkheden een apparaat ondersteunt. Zo kun je in een oogopslag achterhalen welke netwerkprotocollen jouw printer ondersteunt, bijvoorbeeld.

Meet de snelheid van je internetverbinding
Ook aardig is dat Fing de snelheid van je internetverbinding kan meten. Daarvoor keer je eerst terug naar het hoofdvenster van de app, via Terug. Tik dan onder in beeld op Netwerk en vervolgens op de knop Test nu de snelheid. Wacht even en je ziet zowel de down- als uploadsnelheid. Is deze ver beneden de door je provider beloofde snelheid, dan is er mogelijk iets mis met ofwel je interne netwerk (routersnelheid etc) ofwel je bij je provider. Wil je meer weten over die providerverbinding, tik dan eens op de bovenste regel met je providernaam. Je ziet nu onder meer je internet IP-adres. Dat is handig als je bijvoorbeeld je NAS via port forwarding toegangkelijk hebt gemaakt via internet. Je bereikt het apparaat buiten de deur dan via dat Public Address. Kortom: Fing is zo’n handige multitool die een ieder met een (thuis)netwerk eigenlijk achter de hand hoort te hebben. De vraag Wat zit er in mijn netwerk? hoef je jezelf hiermee in ieder geval nooit meer te stellen zonder een helder antwoord te krijgen.
Beveiliging, privacy en (thuis)netwerken gaan natuurlijk hand in hand. Anno 2020 moet je echt waken voor vervelend digitaal gespuis dat probeert in te breken op je internetverbinding en achterliggende netwerk. En dan zijn er nog virussen, fishing mails en meer ellende. Om te leren hoe je je daar allemaal het best tegen kunt weren, is er het boek Veilig online, bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs Hans Frederik en Ronald Smit). Dit handige en kleurrijke boekje geeft – aan de hand van vele voorbeelden – een overzicht van de gevaren waar je online mogelijk aan bloot wordt gesteld. En uiteraard worden ook oplossingen aangedragen, zodat je zorgeloos kunt (blijven) surfen op het wereldwijde web!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Ik heb nu mijn 5GhZ in de app. Ik heb ook een 2,4 GhZ en een guest netwerk. Die kan ik in de app niet benaderen. Hoe moet dat of zijn die apparaten al zichtbaar?
Hangt ervan af hoe uw netwerk geconfigureerd is. Als u aparte SSID’s hebt gemaakt voor 2,4 en 5 GHz, moet u eerst koppelen aan een van beide netwerken om de daaronder liggende structuur van elk te kunnen zien. Dat geldt helemaal voor een gastnetwerk dat feitelijk is opgezet als VLAN en daarmee volledig gescheiden van het achterliggende privé- of zakelijke netwerk.