Brave-browser

Brave-browser het meest privacy-vriendelijk

De Brave-browser blijkt het braafste jongetje uit de klas te zijn wat privacy betreft. En het vernieuwde Edge – niet geheel onverwacht – de grootste stiekemerd qua ongevraagd datadelen.

Elke browser zendt diverse gegevens terug naar de makers ervan. Deels is dat noodzakelijk om bepaalde functies te kunnen laten werken, deels zijn het diagnostische gegevens. Deze laatste categorie is echter helaas nogal ruim van begrip. In principe zijn die diagnostische gegevens bedoeld ter verbetering van een product, ze worden bijvoorbeeld doorgestuurd na een crash van je browser. Of wanneer er intern iets anders ‘geks’ wordt gedetecteerd. Probleem is alleen dat veel browserbakkers ook allerlei privacy-gevoelige gegevens onder de noemer diagnostiek laten vallen. Denk aan het doorsluizen van bezochte websites, zoekopdrachten, klikken op links en meer. Dat is duidelijk een slechte zaak. Veel browsers bieden de optie om deze telemetrie uit te schakelen (maar het staat na installatie wel standaard aan…), de nieuwe op Chrome gebaseerde Edge-browser van Microsoft echter niet. Helaas is dat ook meteen de meest agressieve doorsluizer van privacygevoelige gegevens. De Brave-browser is de beste keuze wat privacy betreft. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek (pdf’je alhier, of lees het bericht van ZDNET).

Voor elk bekend besturingssysteem

Het populaire Firefox doet het ook redelijk qua privacy, maar helaas moet je wel de settings induiken om deze browser écht privacy-vriendelijk te maken. Hetzelfde geldt voor Chrome. Met een beetje finetune zijn die browsers dus prima bruikbaar. Edge moet je – ook in de meest recente incarnatie gebaseerd op de Chrome-engine – vooral links laten liggen. Niet alleen stuurt Edge -zo blijkt uit het genoemde onderzoek – veel en veel te veel gegevens door, ook is het gluurgedrag van deze browser op geen enkele manier in te dammen. De Brave-browser blijkt het braafst. Je kunt Brave downloaden vanaf hier. Er zijn versies voor zowel Windows, macOS Linux, iOS als Android beschikbaar. Na installatie zijn diverse zaken configureerbaar, waaronder de selectie van de standaardzoekmachine. Het aardige is dat je hier ook kunt kiezen voor DuckDuckGo. Dat is een portal dat zoekopdrachten veranonimiseert en verdeelt over verschillende zoekmachines. Ideaal, want zo ben je door Google & co op geen enkele manier meer te volgen.

Brave Awards: weg ermee

Voor de rest hoeft je qua privacy eigenlijk niks meer in te stellen, het werkt allemaal zo uit de verpakking. Wel is er nog een kleinigheidje: Brave Awards. Heb je geen zin om mee te doen aan dat geneuzel, dan meld je je daar natuurlijk niet voor aan. Om het blokje dat hierom, vraagt (standaard aanwezig op de Brave startpagina) niet meer te laten zien, klik je op de knop met de drie streepjes rechtsboven in het venster van Brave. Klik vervolgens op Settings en zet onder Appearance de schakelaar achter Hide Brave Rewards button aan.

Brave-browser
Door deze schakelaar aan te zetten, verdwijnt de Brave Awards-melding.

Ingebouwde adblocker

Aardig is verder dat de Brave-browser over een ingebouwde adblocker beschikt, dus geen gezeur met een overdaad aan advertenties en pop-ups op websites. Mocht je het willen, dan zijn ook andere add-ons te installeren. Daarbij maakt Brave gebruik van Chrome-extensies, dus er is een zeer ruime keuze. Wil je bijvoorbeeld een alternatieve adblocker gebruiken, dan is dat geen enkel probleem. Echt nodig is dat overigens niet, want de browser-eigen blocker werkt prima! Kortom: een mooie, privacy-bewuste browser die lekker snel in het gebruik is en over allerlei aardige extraatjes beschikt. Het ding kost je bovendien niks, dus sla je slag zouden we zeggen!

Brave browserPrivacy en veiligheid. We kunnen er anno 2020 maar niet genoeg op hameren! Het is zo belangrijk om een aantal basale digitale leefregels in acht te nemen; dat voorkomt een hoop ellende. Denk aan diefstal van wachtwoorden, betaalgegevens en andere privacy-gevoelige zaken. Voor die privacy heb je een goede browser nodig. Niet alleen is een goede beveiliging van je computer noodzakelijk, maar ook is beveiliging een ‘state of mind’. Wees waakzaam en vertrouw op dat onderbuikgevoel. En waar je nog allemaal meer rekening mee moet houden lees je in het boek Veilig online, bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs: Hans Frederiks en Ronald Smit). Het is niet de eerste keer dat dit boek hier voorbijkomt en da’s niet voor niks. Als je weinig kaas hebt gegeten van beveiliging en hoe je privacy online te bewaken is dit echt een must have-boek!

Een gedachte over “Brave-browser het meest privacy-vriendelijk”

  1. Dank voor dit bericht Ronald, de Brave browser inmiddels geïnstalleerd, en de voorkeuren aangepast als voorgehouden. Benieuwd hoe deze zal bevallen. De keuze voor een leeuwenkop als logo is ietwat sneu uitgekauwd (en nog oranje ook). De keuze voor het font waarin de koppen op de eigen website zijn gezet verdient geen schoonheidsprijs.
    Verder krijgt Brave het voordeel van de twijfel.
    Groet, André Thijssen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.