de naam van Lightroom Classic

Scott Kelby en de naam van Lightrooom Classic

Als er iemand is die je een autoriteit op het gebied van Lightroom en Photoshop kunt noemen dan is dat wel Scott Kelby. Kelby schrijft al die prachtige boeken over Lightroom en Photoshop. Hij geeft seminars over Lightroom. Hij heeft er een blog over én hij heeft Lightroom Magazine, een tijdschrift over Lightroom. Op dat blog publiceerde hij het redactioneel van het maartnummer van Lightroom Magazine. Het behandelde Lightroom Classic, Lightroom (de cloud-versie) en de angst dat Adobe op een gegeven moment met Lightroom Classic zou stoppen.En misschien is het tijd voor een verandering van de naam van Lightroom Classic. Omdat ik het wel een interessant verhaal vond, citeer ik er in deze blogpost wat stukken uit.

Een ondergeschoven kindje

Als het over Lightroom en Photoshop (en fotografie natuurlijk) gaat, dan is Scott Kelby best wel een autoriteit. Hij is – denk ik – voor Adobe ook belangrijk omdat hij wereldwijd het evangelie van deze applicaties verkondigt. En ook – denk ik – dat hij regelmatig contact heeft met mensen van Adobe over die applicaties. Hij heeft misschien wel een beetje invloed. Of dat werkelijk zo is weet ik natuurlijk niet zeker; het zou zomaar kunnen. En misschien – heel misschien – heeft zijn redactioneel een beetje invloed op de productmanagers van deze applicaties. Zijn redactioneel – naar aanleiding van de nieuwe versies van Lightroom – gaat over de angst van gebruikers dat Lightroom Classic het ondergeschoven kindje is van Lightroom in de cloud.

de naam van Lightroom Classic
De interface van Lightroom Cloud.

Angst voor het verdwijnen van Lightroom Classic

Naar aanleiding van die nieuwe updates van de Lightroom-applicaties schrijft hij: ‘Voor degenen die zich nog steeds zorgen maken dat Lightroom Classic er mee ophoudt, wil ik jullie op het volgende wijzen: er waren in de februari-update veel meer veranderingen aan de Lightroom Classic kant dan aan de ‘Cloud’ en ‘Mobile’ kant. Veel van de updates die Lightroom ‘Cloud’ (zoals ik het noem; het is niet de officiële naam) in deze update kreeg, waren in feite functies die Classic al vele jaren heeft, dus ze waren in wezen inhaal-functies.’

‘Ik weet dat er veel angst is over het verdwijnen van Classic, en een deel van de reden is gewoon dat het de naam ‘Classic’ heeft. Ik vind die naam ongeveer net zo leuk als jij (helemaal niet dus). Ik denk – dit is alleen een theorie van mij, niet gebaseerd op interne informatie – dat Adobe aanvankelijk dacht dat iedereen wild zou worden van de cloud-versie, en dat iedereen van Classic naar de cloud-versie zou overstappen. Iedereen zou de voordelen zien van een cloud-versie en Lightroom Classic zou binnenkort een wees zijn zonder meetbare gebruikers. Dus ze konden het daarna gewoon stoppen. Dat is duidelijk niet het geval.’

Dure opslag-abonnementen

Hij schrijft verder dat er veel gebruikers zijn die helemaal geen Lightroom in de cloud-systeem willen. En ook dat Lightroom in de cloud nog steeds lang niet alles kan wat Lightroom Classic kan. Je kunt er bijvoorbeeld nog steeds niet mee printen. En als het in de toekomst evenveel kan als Classic, dan willen de gebruikers die dure opslag-abonnementen misschien helemaal niet gaan betalen. Hij stelt voor om de namen van de verschillende Lightroom-versies te veranderen. Lightroom Classic zou Lightroom Desktop of Lightroom Pro moeten gaan heten. Lightroom in de cloud Lightroom Cloud en de apps op tablets en telefoons gewoon weer Lightroom Mobile. Ik ben voor een verandering van de naam van Lightroom Classic en de rest!

Beter slapen…

Het is een raadsel wat de marketing managers bij Adobe hebben bezield om het Lightroom Vlaggenschip Lightroom Classic te noemen. Dat gaf en geeft nog steeds het gevoel dat je met een achterhaalde, ouderwetse applicatie werkt. Kelby ziet het allemaal niet zo somber in. Hij eindigt zijn redactioneel als volgt: ‘Ik denk dat Adobe in deze recente februari-update een aantal mooie stappen heeft gezet om te laten zien hoeveel het nog steeds om Lightroom Classic en zijn gebruikers geeft. Maar als Adobe wil dat we allemaal ’s nachts beter slapen, waarom geven ze dan Lightroom Classic dan niet een naam die dat ook laat zien?’

Scott Kelby heeft veel boeken geschreven over Lightroom, Photoshop en fotografie. Alle boeken van Scott Kelby vind je HIER bij Van Duuren Media. Over Lightroom zijn de volgende boeken verkrijgbaar:

 

Een gedachte over “Scott Kelby en de naam van Lightrooom Classic”

  1. Graag een vraag aan Scott Kelby waar ik al een paar boeken over LR classic van heb:: Op vakantie probeerde ik mijn foto’s over te brengen naar de LR bibliotheek en toen ik wat wilde bewerken sloeg alles vast en krijg ik nu een grijs veld en kan niks meer met heel LR vervolgens krijg ik de melding dat LR ergens niet goed afgesloten is. Kunt u mij misschien helpen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.