merkentrouw

Blijf spullen langer gebruiken, merkentrouw loont

Door merkentrouw te zijn, is de kans op indirecte voordeeltjes groot. In de vorm van compatibele accessoires, bijvoorbeeld. Kortom: blijf spullen langer gebruiken!

Merkentrouw blijven loont onder de streep. Natuurlijk is dat deels een foefje van fabrikanten om je bij hen onder de paraplu te houden. Maar als een merk je bevalt, hoeft dat geen enkel probleem te zijn natuurlijk. Neem nou het voorbeeld van spiegelreflexcamera’s. Als je altijd toestellen van – wederom bijvoorbeeld – Nikon hebt gekocht, en je koopt wederom een toestel van dit merk dan zit je helemaal goed. Want alle lenzen van Nikon zijn gewoon bruikbaar op de nieuwe spiegelreflex (of systeemcamera). Vaak zijn niet eens verloopringen of iets dergelijks nodig. Decennia oude lenzen schroef je met hetzelfde gemak op de camera als een hypermodern exemplaar. Wel geldt dat bij de echt oude lenzen zaken als autofocus en cameragestuurde diafragma-instellingen ontbreken. Maar dat is voor de ware liefhebber natuurlijk geen probleem! Bovendien is duidelijk te zien wanneer je de meest optimale instellingen hebt gekozen. En ach: zo komt die M-stand ook nog eens van pas!

Ander voorbeeld: Apple

Eenzelfde verschijnsel – ofwel het bruikbaar blijven van ‘oude’ accessoires – zien we ook bij bijvoorbeeld de mobiele apparatuur van Apple. Een Lightning-kabel voor je oude iPhone werkt even goed op een nieuwe. Net als de camera-dongle met een USB-poort, of de HDMI-dongle om maar wat te noemen. En zelfs als je overstapt naar een iPad Pro met alleen een USB-C-aansluiting: geen paniek! Apple heeft verloopkabels van C naar Lightning in het assortiment. Tegelijkertijd maakt de merkentrouw het overstappen van een ouder naar een nieuw apparaat een eitje: maak (via iCloud of iTunes) een back-up van je oude toestel. En zet die back-up simpelweg terug op je nieuwe apparaat. Klaar. Alle gegevens en dergelijke blijven behouden; als je een versleutelde back-up via iTunes maakt zelfs ook alle inlog- en netwerkgegevens. Merkentrouw maakt upgraden dus eveneens een eitje. En last but not least: heb je meer dan één mobiel Apple’tje in huis, dan zijn de kabels en accessoires uitwisselbaar.

merkentrouw
Blijf je bij Apple, dan zijn accessoires ook bij een nieuw toestel inzetbaar, al dan met behulp van een verloopkabeltje (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/photos/apple-iphone-smartphone-1284223/)

 

Eigen protocollen

Een ander ding is dat veel fabrikanten (helaas) eigen protocollen voor allerlei zaken gebruiken. Denk aan bijvoorbeeld multiroom luidsprekersystemen en dergelijke. Hiermee kan je bijvoorbeeld meerdere multiroom-capabele luidsprekers in huis draadloos aan elkaar knopen om zo overal dezelfde muziek te laten klinken. Ook veel hifi-apparatuur kan gekoppeld worden. Klinkt goed? Zonder meer, maar bedenk wel dat de meeste fabrikanten om diverse redenen een huiseigen protocol gebruiken. En om dan van alle mogelijkheden te kunnen genieten is het dus zaak de speakers of hifi-set van ‘t zelfde merk aan te schaffen. Een alternatief is trouwens om eventueel van Chromecast of AirPlay2 gebruik te maken. Maar indirect zit je dan weer vast aan Google of Apple, wat dus ook weer een vorm van merkentrouw is. Bovendien moet jouw speaker of hifi-set tenminste een van beide technieken maar net ondersteunen.

Geldbesparend

Onder de streep geldt dat merkentrouw je uiteindelijk geld bespaart in veel gevallen. Zeker bij duurdere apparatuur is dat het geval. Bij goedkope spullen staat niets je natuurlijk in de weg om te experimenteren. Het is in ieder geval iets om goed over na te denken bij de aanschaf van bijvoorbeeld die nieuwe digitale spiegelreflex. Want blijf je bij je oude merk, dan hoef je wellicht geen camera-kit bestaande uit een body en een lens aan te schaffen. Grote kans dat alleen de aanschaf van een body volstaat; de oude lens kan nog jaren mee. Bespaart een flinke bak geld! En het is dan ook nog weer eens goed voor het milieu, want waarom zou je alles altijd maar weggooien?

MerkentrouwWe noemden die camera’s natuurlijk niet voor niets. Fotograferen blijft immers voor velen een heerlijke hobby en voor een kleiner deel van de mensheid een activiteit waarmee ze hun brood verdienen. Wil je meer weten over fotograferen, dan heeft Van Duuren Media een arsenaal aan boeken over dit onderwerp voor je klaarstaan. Neem bijvoorbeeld het recent verschenen Portretfotografie bij natuurlijk licht van niemand minder dan Scott Kelby. Deze bekroond auteur van fotografieboeken laat je in dit boek zien hoe je prachtige portretten bij natuurlijke licht kunt fotograferen en bewerken. Scott laat al zijn geheimen en beproefde technieken zien. Hij bespreekt alles: van essentiële uitrusting en camera-instellingen tot de technieken die je nodig hebt om indrukwekkende portretfoto’s te maken. Van vensterlicht tot het temmen van hard, direct licht buiten, van de tools en accessoires die je nodig hebt om prachtige portretten in elke lichtomstandigheid vast te leggen, Scott laat het allemaal zien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.