Zoekmachines en Chatbots in het AI-tijdperk: Wie heeft de meeste potentie?

Welke zoekmachine of Chatbot heeft in dit AI-tijdperk de meeste potentie?

De enorme opkomst van AI heeft ook enorme invloed op de mogelijkheden van zoekmachines. Het was altijd Google wat de klok sloeg, maar nu zijn er andere kapers op de kust. Je hebt Bing/Copilot van Microsoft, dat werkt met AI en Bard (inmiddels Gemini), dat met Google AI werkt. Welke zoekmachine je op dit moment moet kiezen, daar ben ik nog niet uit. Ik kom op dit onderwerp door een artikel in de New York Times: Can this A.I.-powered Search engine replace Google? It has for me.

Het artikel gaat over Perplexity, een nieuwe zoekmachine die betere resultaten geeft dan Google. Daar was ik wel benieuwd naar. Goed kunnen zoeken met zinvolle resultaten, wie wil dat niet? Dus besloot ik Perplexity gebruiken. Naast Perplexity kun je natuurlijk ook Bing gebruiken of Copilot. Of Gemini van Google. Welke zoekmachine of Chatbot heeft in dit AI-tijdperk de meeste potentie? De conclusie kan ik al verklappen: de ene keer geeft Copilot het ‘beste’ antwoord, de andere keer een van de andere chatbots.

Bing, Copilot, Perplexity en Gemini

Op mijn Google Pixel-telefoon heb ik inmiddels de apps Bing, Copilot en Perplexity en een link naar het webadres van Gemini staan. Allemaal zoekmachines/chatbots waaraan je een vraag kunt stellen en waarmee je antwoorden op die vraag op het internet kunt zoeken. Ze werken allemaal met AI, van Microsoft, van Google en, zoals Perplexity, met ChatGPT een AI van zichzelf. De journalist van het artikel over Perplexity schrijft, dat hij sinds zijn vreemde ervaring met Bing, dat zei, dat ze verliefd op hem was, Bing niet meer wilde gebruiken en daarom erg nieuwsgierig was naar Perplexity. Door het artikel raakte ook ik nieuwsgierig naar Perplexity.

Welke is de beste zoekmachine?

Lang verhaal kort: door die verschillende nieuwe zoekmogelijkheden, raakte ik verward. Welke is de beste? Bing, Copilot, Gemini of Perplexity? Je kunt pas echt beoordelen of een zoekmachine goede antwoorden en adviezen aan je geeft, als je die zoekmachine een tijdje gebruikt, maar ook als je de antwoorden van de ene zoekmachine vergelijkt met die van de andere(n). Ik stelde voor deze blogpost dezelfde vragen aan Copilot, Gemini en Perplexity en de ene keer was ik enthousiaster van het antwoord van Copilot, de andere keer van Gemini en dan weer van Perplexity.

Copilot, Gemini en Perplexity.

Een lekker recept voor mosselen, witte bonen en koriander

Ik vroeg bijvoorbeeld of en wanneer er een app van Gemini in Nederland/Europa beschikbaar zou komen. Vervolgens vroeg ik ze alle drie om een recept met de ingrediënten: mosselen, witte bonen en koriander. Ook stelde ik de vraag wat het verschil is tussen de Bing-app en de Copilot-app op mijn Android telefoon. Ik stelde dezelfde vragen ook nog ‘gewoon’ aan Google. Een echte conclusie kan ik aan dit korte onderzoek niet verbinden. Het was te kort. Ze gaven alle drie wel interessante antwoorden.

Bij het recept voor mosselen gaven de drie chatbots alle drie verschillende recepten, keurig met bronvermelding. In het zoekresultaat van de ‘gewone’ Google zag ik die recepten ook terugkomen in de opsommingen. Copilot gaf het duidelijkste antwoord over de verschillen tussen Copilot en Bing. Nou ja, ik kreeg ook rare antwoorden. Copilot op mijn Androidtelefoon zei: Hoewel Copilot vergelijkbare antwoorden kan genereren als ChatGPT, is het nog steeds mogelijk om ‘creatievere’ of ‘preciezere’ antwoorden te krijgen dan de standaardoptie. De vangrails zijn echter steviger vastgebonden aan de outputs van de Microsoft-assistent dan bij ChatGPT. Stevig vastgebonden vangrails? Pardon?

Vragen aan en antwoorden van de chatbots

Op de vraag waarom de Gemini-app nog niet beschikbaar was in Nederland, kreeg ik geen duidelijk antwoorden. Toen ik bij Gemini doorvroeg of het misschien aan de regels van de EU lag, kreeg ik dit:

Hoewel EU-regelgeving een rol speelt in de ontwikkeling en lancering van AI-gebaseerde apps, zijn ze niet de primaire hindernis voor Gemini in Nederland op dit moment. Echter, hierom zijn ze nog steeds relevant:

  • Markets in Crypto-Assets (MiCA) -regulering: Deze komende EU-verordening creëert een uitgebreid kader voor cryptocurrency, wat mogelijk ook platforms zoals Gemini beïnvloedt. Google wil mogelijk naleving van MiCA garanderen voordat de app in Europa wordt uitgerold.
  • Algemene AI-regelgeving: De EU is actief bezig met het vormgeven van regelgeving voor AI om ethische ontwikkeling en verantwoord gebruik te garanderen. Hoewel deze regelgeving nog steeds evolueert, neemt Google mogelijk voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat Gemini in overeenstemming is met toekomstige EU-normen.

Het is waarschijnlijk dat een combinatie van factoren, waaronder de globale lanceringsstrategie, taalondersteuning, prijsmodellen, technische uitdagingen en mogelijke EU-regelgeving, bijdraagt aan de huidige onbeschikbaarheid van de Gemini-app in Nederland.

Perplexity gaf als antwoord:

De Gemini-app van Google is nog niet beschikbaar in Nederland, en dit lijkt te maken te hebben met de uitrolstrategie van Google. Volgens gelekte documenten wordt de app in eerste instantie gelanceerd in de VS, gevolgd door Japan, Korea en wereldwijd in het Engels, met uitzondering van het VK, Zwitserland, de Europese Economische Ruimte en bijbehorende gebieden. Er is nog geen specifieke verklaring gegeven voor de vertraging in de EU, maar experts speculeren dat Google waarschijnlijk wacht tot aan bepaalde voorwaarden is voldaan voordat de app in deze regio wordt uitgerold. Hoewel er geen expliciete vermelding is van EU-regelgeving als reden voor de vertraging, kan het zijn dat Google wacht op goedkeuring of naleving van bepaalde regelgeving met betrekking tot gegevensbescherming in de EU.

Welke zoekmachine of Chatbot heeft in dit AI-tijdperk de meeste potentie?

Wat op dit moment de beste zoekmachine/chatbot is om je vragen aan te stellen, daar kan ik geen uitspraak over doen. Ze geven allemaal verschillende antwoorden. Soms wartaal, maar vaak ook goede antwoorden. Bij Gemini en Perplexity kun je extra betalen voor ‘betere’ antwoorden, net zoals je voor het gebruik van ChatGPT 4 extra moet betalen. In de Copilotapp is ChatGPT 4 gratis, maar je moet er rekening mee houden, schrijft Copilot zelf in een antwoord ‘dat elke conversatie met Copilot een harde limiet heeft van dertig vragen en antwoorden’. Daarnaast is ChatGPT 4 als je er voor betaald sneller in het beantwoorden van vragen. Hoe dan ook, die nieuwe zoekmachines/chatbots willen het liefst dat je er voor betaalt, dan werken ze harder voor je. Ze staan echter allemaal nog in de steigers. De toekomst zal uitwijzen welke bot je de beste antwoorden gaat geven.

Probeer de gratis versies van de chatbots uit met je eigen vragen en vergelijk de antwoorden van de chatbots met elkaar. Ga met de chatbot die volgens jou de beste/duidelijkste antwoorden geeft een tijdje aan de gang en kijk of die zoekmachine/chatbot je bevalt. Misschien moet je ook leren hoe je op de beste en productiefste manier vragen kunt stellen aan de chatbots van Microsoft, Google, Perplexity en wat er allemaal nog op komst is. Een vraag aan een AI-chatbot heet een prompt en in het maken van die prompts kun je beter worden.  Er is inmiddels ook een boek over verschenen bij Van Duuren Media: 1000 ideale prompts voor werk, thuis en ontspanning.

1000 ideale prompts voor werk, thuis en ontspanning

In een wereld waarin technologie en kunstmatige intelligentie (AI) een centrale rol spelen, biedt 1000 ideale prompts voor werk, thuis en ontspanning een fascinerende kijk op hoe we deze tools kunnen gebruiken om ons dagelijks leven te verbeteren. Dit boek, gericht op het maximaliseren van het potentieel van AI zoals ChatGPT, is een onmisbare bron voor iedereen die streeft naar meer efficiëntie, creativiteit en voldoening.

De inhoud van het boek is breed en divers, met een focus op hoe AI kan worden ingezet voor verschillende aspecten van ons leven. Van het stroomlijnen van werkprocessen tot het bieden van creatieve oplossingen voor alledaagse problemen, 1000 ideale prompts voor werk, thuis en ontspanning staat vol praktische voorbeelden en inspirerende ideeën. Het boek is opgedeeld in vijftien hoofdstukken, elk gericht op een specifiek levensgebied, waardoor het een handige gids is voor zowel professionals als particulieren.

Inspirerende ideeën

Een van de unieke aspecten van dit boek is de focus op interactie met AI-systemen zoals ChatGPT. De lezer krijgt inzicht in hoe deze technologieën niet alleen tijdbesparend kunnen zijn, maar ook kunnen bijdragen aan persoonlijke groei en ontspanning. Het boek biedt een scala aan prompts die ontworpen zijn om de creativiteit te stimuleren en nieuwe manieren van denken te ontgrendelen.

1000 ideale prompts voor werk, thuis en ontspanning is niet alleen een gids voor het gebruik van AI, maar ook een uitnodiging om de grenzen van de mogelijkheden te verkennen. Of het nu gaat om het verbeteren van werkprestaties, het managen van huishoudelijke taken, of het vinden van creatieve uitlaatkleppen, dit boek biedt waardevolle inzichten en praktische tips.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.