Windows 7 blijft onverminderd populair (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/titanas/3229097152)

Windows 10 groeit niet meer door

De groei van Windows 10 is er – toch nog wat onverwacht – ineens uit. Windows 7 is en blijft zeer populair ten koste van z’n opvolger.

Slecht nieuws voor Microsoft: de rek is er wat Windows 10 betreft uit, zo lijkt het. De curve qua aantal gebruikers is in juni afgevlakt. Daardoor heeft de ‘nieuwe’ versie van Windows het aloude en geliefde Windows 7 nog altijd niet ingehaald. Het marktaandeel van actieve Windows 10-systemen bedroeg afgelopen maand 34,92%. Windows 7 doet het een heel stuk beter met 43,03%. Althans dat is wat we lezen op deze site betreffende de getallen van Netmarketshare. Een andere ‘meetinstantie’ – Statcounter – meldt wel een groter aandeel voor Windows 10 ten opzichte van Windows 7 (46,75% versus 39,63%). Máár: zij zien dat het aantal Windows 10-gebruikers aan het afnemen is, terwijl het aantal Windows 7-gebruikers voorzichtig stijgt. Waar beide marktonderzoekers het in ieder geval over eens zijn is dat de gebruikscurve van 10 afvlakt of zelfs terugloopt.

Overstapangst?

Het is niet duidelijk wat de redenen van deze stagnatie zijn. Het lijkt echter heel erg op het welbekende ‘XP-scenario’. Door de beroerde kwaliteit van Windows Vista weigerden veel gebruikers over te stappen op deze nieuwe versie. Het gevolg was dat Microsoft het oude XP veel langer in leven moest houden dan gepland. Eenzelfde ‘doemscenario’ (voor Microsoft) lijkt aanstaande te zijn betreffende Windows 7. Het zijn namelijk niet alleen bedrijven die angstvallig vasthouden aan 7, ook heel veel thuisgebruikers bevalt het oude OS uitstekend. En dat is gezien de problemen die Windows 10 kent (gepushte upgrades en updates, niet gerespecteerde privacy-settings enzovoorts) misschien niet zo heel vreemd. Bovendien: waarom iets vervangen dat prima werkt?

En nu?

Officieel stopt Microsoft al in 2020 met de ‘extended support’ voor Windows 7. Er is dus nog een beetje tijd, maar de kans dat in slechts anderhalf jaar tijd alle verstokte Windows 7-gebruikers overstappen lijkt niet heel erg groot. Of de softwaremaker uiteindelijk ook net als bij XP 7 langer gaat ondersteunen is afwachten. Microsoft is tegenwoordig erg onvoorspelbaar wat klantgerichtheid betreft. Als het kwaad wil, zou het een overstap kunnen forceren. Bijvoorbeeld door 7 simpelweg te deactiveren na 2020, gecombineerd met een verplichte upgrade naar 10. Als deze hardline-optie gevolgd wordt zal een flink deel van de 7-gebruikers uit irritatie wellicht overstappen naar een heel ander besturingssysteem.

Windows 10 weer gratis?

Ook kan Microsoft het oude systeem van dwang weer uit de kast trekken. In de vorm van wel wat langere support, maar dan weer samengaand met de eerder tot ergernis van velen ingezette steeds harder pushende upgradetool. Wellicht wordt zelfs de optie voor gratis overstappen weer van stal gehaald. Of dat doorslaggevend is wagen we te betwijfelen. Dat is al geprobeerd en heeft niet echt het gewenste resultaat opgeleverd.

Of gewoon door de zure appel heen bijten?

Het kan ook zijn dat Windows 7-gebruikers na het stoppen van de support nog bijvoorbeeld een jaartje – gewapend met een goede security-suite – doorwerken met Windows 7. Of tot hun computer simpelweg de geest geeft. Of zij dan vervolgens weer voor een Windows-systeem kiezen is afwachten. De thuisgebruiker zal vaak meer dan voldoende hebben aan een capabele tablet of desnoods een Chromebook. Terwijl er natuurlijk ook macOS voor hen is. Als Apple de prijzen van zijn computers een beetje zou verlagen, was het pleit snel beslist. Voor meer tech-savvy gebruikers is de kans groot dat het einde van 7 simpelweg een overstap naar Linux (Ubuntu & co) betekent. Een laatste optie is dat Microsoft het ‘verlies’ gewoon accepteert en door de zure appel heen bijt. En Windows 7 nog jarenlang gaat ondersteunen. Verlies draaien op die optie zullen ze niet doen. Zeker niet als de supportverlenging leidt tot bijvoorbeeld trouwe Office 365-klanten. Die leveren wel geld op. Diezelfde klanten ben je als bedrijf voorgoed kwijt als je de deur dichtslaat voor een ieder die Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter Kassenaarecht niet wil overstappen naar 10.

Meer lezen over overstappen naar Windows 10? Kijk dan eens naar Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter Kassenaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.