Windows 10 gaat nog meer pushen als het gaat om upgrades

Windows 10 pusht weer

Microsoft heeft wederom een flinke groep deels zakelijke Windows 10-gebruikers tegen de schenen geschopt. Een ieder die nu nog op versie 1703 (de oorspronkelijke Creators Update) zit moet op z’n tellen gaan passen: de overstap naar 1709 wordt steeds meer geforceerd.

Windows as a service begint voor steeds meer gebruikers van Windows 10 een vloek te worden. Niet alleen rollen er de laatste tijd opvallend veel tijdvretende updates op onverwachte momenten uit (Patch Tuesday is allang niet heilig meer), ook vertoont Microsoft weer hetzelfde gedrag als destijds bij het drammerige upgradegedrag van Windows 7 naar 10. Deze week was het weer raak. Veel Windows 10 Pro-gebruikers werden opnieuw getrakteerd op een upgrade van versie 1703 naar versie 1709. Ook als er gekozen was voor de Business Branch in combinatie met uitstel van een paar maanden van dit soort ingrijpende upgrades. De reden was simpel: als iemand het had gewaagd via bijvoorbeeld een tooltje of register-aanpassing Telemetry uit te zetten ging het mis. Het lijkt een soort straf: ‘als je niet naar ons luistert moet je op de blaren zitten’. Ook bijzonder was dat de 1709-upgrade niet via het standaard Windows Update werd uitgerold, maar op een andere nog onduidelijke manier.

Vreemde omschrijving

Ergens vorige maand is een update uitgerold die al deze ‘features’ als het installeren van een upgrade buiten Windows Update om mogelijk maakt. Ook de detectie van het uitzetten van Telemetrie lijkt daarvan onderdeel. Waarschijnlijk betreft het KB4077528. Hierbij hoort namelijk de volgende wat vaag omschreven bijsluiter:

Microsoft heeft rechtstreeks een update vrijgegeven voor de Windows Update-client om de betrouwbaarheid te verbeteren. Elk apparaat met Windows 10 dat is geconfigureerd voor het automatisch ontvangen van updates via Windows Update, met inbegrip van Enterprise- en Pro-edities, krijgen de laatste Windows 10-onderdelenupdate op basis van de compatibiliteit van apparaten en het uitstelbeleid van Windows Update voor Bedrijven. Dit geldt niet voor edities met service op de lange termijn.

Onduidelijk

Ofwel: die upgrade naar 1709 krijg je hoe dan ook. Wanneer? Op het moment dat het Microsoft uitkomt. Gisteren verscheen opnieuw een onverwachte update – KB4092077 – met een gelijksoortige tekst in de (op moment van schrijven nog Engelstalige) omschrijving. Deze update is overigens bedoeld om een probleem met de vorige pleister op te lossen. Hoewel het om slechts één reparatie gaat, kost het installeren weer flink wat tijd inclusief een herstart.

Vervelend

De onzekerheid die met dit alles gepaard gaat leidt tot een hoop irritatie bij gebruikers. Het is ook niet de eerste keer dat Microsoft over de schreef gaat met het pushen van ongewenste upgrades. Punt is dat het voor een thuisgebruiker die een computer puur voor de hobby gebruikt weinig zal uitmaken of er een upgrade binnenrolt. Na een uurtje of meer is de klus geklaard en werkt de computer als het een beetje meezit weer. Indien niet, dan volgt een welbekende herinstallatie. Zakelijke gebruikers kunnen dat soort avonturen missen als kiespijn: elk uur aan upgradetijd is verloren kostbare werktijd. Het leidt tot negatieve berichten, zoals hier op Computerworld.com. En lees vooral de bijbehorende reacties van furieuze en (of) teleurgestelde Windows 10-gebruikers. De centrale vraag die uiteindelijk overblijft is: onder wiens beheer valt je Windows-computer eigenlijk tegenwoordig? En: mag dit eigenlijk allemaal zomaar?

Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter KassenaarMeer weten over Windows 10, waaronder alles over updates en upgrades? Lees dan het Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter Kassenaar eens.

 

 

Lees hier meer berichten over Windows 10 updates en upgrades.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.