Zin in fotograferen dankzij Scott Kelby

kelby-digitale-fotografieIn het boek Het beste van Scott Kelby Digitale fotografie, de geheimen van professionele foto’s stap voor stap onthuld probeert Scott Kelby je met allerlei tips en trucs  en advies je een betere fotograaf te maken. Of je een professionele fotograaf bent na het lezen van het boek staat natuurlijk te bezien. Je leert er wel betere foto’s mee maken.

Het blijft altijd lekker om een boek van Kelby te lezen, met zijn uitweidingen, zijn onzin en zijn gezellige terzijdes. Ergens in de inleiding van het hoofdstuk over Flitsen als een professional schrijft hij dat hij je hetzelfde advies geeft als hij een vriend zou geven. Hij schrijft voor jou, mijn schitterende, interessante lezer en nieuwe beste vriend van de hele wereld. En zo voelt het ook. Kelby is in het boek een vriendelijke leraar, hij spreekt je aan als vriend. Zijn tips en trucs zijn altijd helder en to-the-point, zonder veel technische uitweidingen.

De opklapflitser

Neem het eerste deel uit het hoofdstuk over flitsen. Hij schrijft: De ingebouwde flitser in je digitale camera is voor maar één ding goed: het meest vlakke, felle, onflatteuze licht geven dat de mensheid ooit heeft voortgebracht. Hier volgen enkele redenen om die flitser niet te gebruiken. En dan somt hij de redenen op: dat die opklapflitser op je camera het onderwerp met keihard licht recht in het gezicht schijnt, met vlakke foto’s en de bekende rode ogen als gevolg. In de inleiding van het boek had Kelby je al gewaarschuwd: je zult af en toe wat apparatuur moeten kopen als je een betere fotograaf wilt worden. In dit geval is dat natuurlijk een losse flitser die je veel betere resultaten geeft. Er volgen een stel tips met een losse flitser waarmee je inderdaad veel betere flitsfoto’s kunt maken dan met je opklapflitser.

kelby-fotografie

Bruiloft

Met het hoofdstuk over flitsen heb je dan meteen eigenlijk een van de meest ingewikkelde aspecten van fotografie gehad. Daarna leert hij je in kort bestek veel over lenzen ( De waarheid over lenzen!) en krijg je de behoefte om snel een nieuwe lens aan te schaffen. En zo gaat het verder, het boek geeft je zin om te fotograferen. Het boek laat je zien hoe je een mooier portret van iemand kunt schieten, hoe je betere landschapsfoto’s maakt of hoe je betere sportfoto’s maakt.

Een apart hoofdstuk besteed hij aan het fotograferen van een bruiloft. Als men in je omgeving weet dat je graag fotografeert, wordt je meestal wel een keer gevraagd of je een huwelijk wilt fotograferen. Zijn tips komen dan heel goed van pas.

Je hoeft het niet altijd met die nieuwe vriend van je eens te zijn. Als Scott schrijft dat je jpeg moet fotograferen in plaats van Raw, maak ik dat zelf wel uit. En als hij zegt dat je voor reisfotografie in een stad best een model kunt huren, dan denk ik ja duh!, ik fotografeer liever mijn vrouw en (klein)kinderen als ik op reis ben.

Ben je een professional als je het boek uit hebt? Ik denk van niet, maar dat had je waarschijnlijk zelf ook niet gedacht. Je bent dankzij het boek wél veel wijzer geworden over een flink aantal aspecten van het maken van betere foto’s van allerlei soorten onderwerpen. Ach, een echte professional word je als je veel fotografeert en zin in veel fotograferen krijg je in ieder geval na het lezen van dit boek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.