Werkgroepnaam aanpassen

101 tips en trucs voor Windows 10: Werkgroepnaam aanpassen

Windows 10 is inmiddels een jaar op de markt en op een groot aantal pc’s geïnstalleerd. Ondertussen zijn er talloze handigheidjes en tips ontdekt die Windows 10 prettiger in het gebruik, veiliger of stabieler maken. Het boekje 101 tips en trucs voor Windows 10 bevat 101 handige, nuttige en leuke tips, verdeeld over zes hoofdcategorieën: Productiviteit, Internet en netwerk, Uiterlijk en foto’s, Accounts en beveiliging, Geavanceerde zaken en  de Zomerupdate 2016. Deze maand geven we elke week als voorproefje een of meer tips uit het boekje. Vandaag twee tips uit de categorie Internet en netwerk over de Werkgroep in Windows 10: Werkgroepnaam aanpassen.

TIP 22 Werkgroep

Om uw thuisnetwerk optimaal te laten werken én makkelijk beheer(s)baar te houden is het zaak dat álle aangesloten apparaten gekoppeld zijn aan dezelfde Windows werkgroep. Ofwel: stel op een van uw Windowscomputers een werkgroepnaam in, of gebruik de standaardnaam (bijvoorbeeld WORKGROUP of MSHOME). U achterhaalt de netwerknaam in Windows in het Configuratiescherm, klik op Systeem en onder Instellingen voor computernaam, domein en werkgroep vindt u de werkgroepnaam. In ons voorbeeld is dat (inderdaad) WORKGROUP. Oudere Windowsversies gebruikten MSHOME als standaardnaam, in ons geval waren er nog wat oudere netwerkapparaten voorzien van die naam en dus blijven we die maar gebruiken. Het betekent dat op deze computer de werkgroepnaam aangepast moet worden. Klik daarvoor op Instellingen wijzigen.

Instellingen wijzigen.
Instellingen wijzigen.

TIP 23 Werkgroepnaam aanpassen

Klik in het in de vorige tip geopende venster in de tab Computernaam op de knop Wijzigen. Onder Werkgroep typt u de gewenste naam van de werkgroep, in ons geval dus MSHOME. Mag ook elke andere willekeurige naam zijn, als u maar zorgt dat alle pc’s in het netwerk ook voorzien zijn van dezelfde werkgroepnaam. Tegelijkertijd kunt u de computernaam aanpassen, denk aan iets als PC-op-zolder (in de computernaam mogen geen spaties of ‘gekke tekens’ voorkomen, maar wel een streepje. Vandaar de wat exotische naamkeuze). Klik op OK en wacht even tot de melding Welkom bij de werkgroep MSHOME verschijnt. Klik in dit venstertje op OK en daarna nogmaals op OK. Klik dan op de knop Sluiten en klik tot slot op Nu opnieuw opstarten. Om de gemaakte wijzigingen door te voeren moet uw systeem namelijk even herstarten.

Hier past u de naam van de werkgroep en de computer aan.
Hier past u de naam van de werkgroep en de computer aan.

Het boekje – prijs €9,95 – kan bij de uitgever besteld worden.

2 gedachten over “101 tips en trucs voor Windows 10: Werkgroepnaam aanpassen”

  1. Dat kun je verhelpen door op NETWERK-ID te klikken en in het volgende scherm aan te geven dat de pc niet tot een bedrijfsnetwerk behoort.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.