Van roteren en schalen tot verplaatsen, schuintrekken en spiegelen, met illustraties transformeren in Illustrator kunt u unieke en creatieve projecten maken. In Classroom in a book: Illustrator 2022, Nederlandse editie leg ik u tot in de puntjes een scala aan werkwijzen uit voor dit ultieme en in de professionele ontwerpwereld standaard stuk software.
We gaan aan de slag met de markeerstift, de afbeelding die als voorbeeld wordt gebruikt in mijn boek.U geeft de punt van de markeerstift een nieuwe vorm en vervolgens maakt u enkele kopieën van de hele markeerstift, wijzigt u de kleur ervan en roteert u deze.
Een van de dingen die door professionals veel worden gebruikt is online opslag in de Creative Cloud van Adobe. In dit artikel lees je hoe clouddocumenten in Illustrator werken, afkomstig uit mijn nieuwe boek Classroom in a book: Illustrator 2022, Nederlandse editie. Hierin leg ik u tot in de puntjes een scala aan werkwijzen uit voor dit ultieme en in de professionele ontwerpwereld standaard stuk software.
U kunt uw Illustrator-documenten opslaan als clouddocumenten . Een clouddocument is een Illustrator-document dat is opgeslagen in Adobe Creative Cloud . Het is overal toegankelijk waar u zich aanmeldt bij Illustrator .
Nadat u een nieuw document hebt gemaakt of een document vanaf uw harde schijf hebt geopend, slaat u het bestand in de cloud op door Bestand > Opslaan als te kiezen . De eerste keer dat u dit doet, ziet u een dialoogvenster Clouddocument met de opties om het bestand als een clouddocument op te slaan of op uw computer . Klik op de knop Opslaan in Creative Cloud .
Opmerking: als u in plaats van het dialoogvenster Clouddocument het dialoogvenster Opslaan als ziet en u wilt opslaan als een clouddocument, dan klikt u op de knop Clouddocument opslaan .
In het dialoogvenster dat verschijnt, kunt u de naam wijzigen en op de knop Opslaan klikken om het document in de cloud op te slaan . Als u van gedachten verandert en het bestand lokaal wilt opslaan, dan klikt u in dat dialoogvenster op Op jouw computer .
Bij het werken aan clouddocumenten worden wijzigingen automatisch opgeslagen, zodat het document altijd up-todate is . In het deelvenster Versiegeschiedenis (Bestand > Versiegeschiedenis) hebt u toegang tot eerder opgeslagen versies van een document . U kunt een bladwijzer maken voor specifieke versies en ze een naam geven zodat ze worden weergegeven in het gebied Gemarkeerde versies van het deelvenster . U kunt een versie in een nieuw venster openen om wijzigingen te zien . Niet-gemarkeerde versies zijn 30 dagen beschikbaar en gemarkeerde versies zijn onbeperkt beschikbaar .
Als u een clouddocument wilt openen, kiest u Bestand > Openen . Klik in het dialoogvenster Openen op Clouddocument openen . U kunt vervolgens een clouddocument openen vanuit het dialoogvenster dat verschijnt .
Wanneer u Illustrator start, klikt u in het startscherm op Jouw bestanden om documenten te bekijken die zijn opgeslagen in de Creative Cloud . Van daaruit kunt u ze openen en ordenen .
Ontwerp beeldmateriaal met Adobe Illustrator, van nauwkeurige tekeningen tot stilistische schilderijen. Door een reeks praktische projecten te voltooien, zoals het maken van logo’s, illustraties, posters, podcastcovers, flyers en meer, begint u met een korte rondleiding door Illustrator en verkent u vervolgens selecties, vormen, kleuren en het bewerken van illustraties. Na het werken met vrije-vormovergangen en lagen, gaat u verder met het ontdekken van dynamische symbolen, artistieke penselen, creatieve effecten en het exporteren van middelen. Alles bij elkaar creëert u 17 boeiende en unieke projecten, waarbij u constant waardevolle grafische vaardigheden opdoet.
“Leer slim met de Classroom in a Book-serie! Het is dé bron voor Adobe professionals – gebruikers, docenten en Certified Instructors.”
Kleurmodi verkennen in Illustrator is een noodzakelijk ‘kwaad’ om projecten er goed uit te laten zien op het medium waarvoor ze ontworpen zijn. In mijn boek Classroom in a book: Illustrator 2022, Nederlandse editie duik ik uitgebreid in deze materie. Hieronder vindt u een inleidende paragraaf uit het hoofdstuk Kleur gebruiken om illustraties te verbeteren. … Lees verder Kleurmodi verkennen in Illustrator→
Van roteren en schalen tot verplaatsen, schuintrekken en spiegelen, met illustraties transformeren in Illustrator kunt u unieke en creatieve projecten maken.
Een van de dingen die door professionals veel worden gebruikt is online opslag in de Creative Cloud van Adobe. In dit artikel lees je hoe clouddocumenten in Illustrator werken.
Wat er zoal nieuw in Adobe Illustrator 2022 is, leest u in Classroom in a book: Illustrator 2022, Nederlandse editie. Hierin leg ik u tot in de puntjes een scala aan werkwijzen uit voor dit ultieme en in de professionele ontwerpwereld standaard stuk software.
Wat er zoal nieuw in Adobe Illustrator 2022 is, leest u in Classroom in a book: Illustrator 2022, Nederlandse editie. Hierin leg ik u tot in de puntjes een scala aan werkwijzen uit voor dit ultieme en in de professionele ontwerpwereld standaard stuk software.
Adobe Illustrator (2022 release) heeft nieuwe en innovatieve functies waarmee u illustraties efficiënter kunt maken voor print-, web- en digitale videopublicaties. De functies en oefeningen in dit boek zijn gebaseerd op de Illustrator 2022-release. In deze paragraaf komen veel van deze nieuwe functies aan bod.
3D-effecten en materialen toepassen
3D-effecten in Illustrator zijn allemaal nieuw in deze release. U kunt vanuit het menu Effect 3D-effecten toepassen, zoals Diepte geven, Draaien, Opblazen en Roteren. U kunt ook de belichting en schaduwen aanpassen in het nieuwe deelvenster 3D en materialen.
U kunt in het deelvenster 3D en materialen structuur aan illustraties toevoegen met standaardmaterialen of materialen die u in de *.Sbsar-indeling maakt. U kunt ook kiezen uit gratis (en betaalde) community- en Adobematerialen op de website substance3D.adobe. com/assets.
De functie KIEZEN in Excel kiest een bepaalde waarde uit een lijst met waarden, iets wat met regelmaat goed van pas kan komen. Hieronder duik ik dieper in KIEZEN. In mijn boek Het complete boek Excel voor professionals, 5e editie treft u nog veel en veel meer diepgravende tips en trucs aan voor dit ‘ultieme’ spreadsheetpakket van Microsoft. Inclusief uitgebreide uitleg en voorbeelden over vele, vele Excel-functies.
De functie KIEZEN kiest zoals beloofd een bepaalde waarde uit een lijst met waarden.
🖋️ Syntaxis van KIEZEN =KIEZEN(getal; waarde1; waarde2; waarde3; enzovoort)
Met het eerste getal geeft u op, de hoeveelste waarde u wilt zien, dit moet een getal zijn tussen 1 tot en met 254; dan geeft u een aantal waarden op waaruit gekozen kan worden (dat mogen ook celverwijzingen zijn). Resultaat: de zoveelste waarde uit de reeks die u met het getal opgeeft.
Architectuurfotografie is zoveel meer dan het vastleggen van een gebouw. Je wilt het karakter van het gebouw verrijken door het onder ideale omstandigheden te fotograferen met de beste beeldkwaliteit. Vaardigheden zoals beheersing van het licht, de locatie, het perspectief, het standpunt, de compositie en het begrijpen van de visie van de architect zijn daarbij cruciaal. In het boek Architectuurfotografie neemt architectuurfotograaf Jan Paul Mioulet je mee langs onderwerpen, gebouwen, landschappen en interieurs. Op dit blog plaatsten we negen voorbeelden uit het boek, die we op deze pagina’s hebben verzameld. Hoe maak je de mooiste architectuurfoto’s?
Voor architectuurfotografie is een antwoord op de vraag ‘wat is een goed statief?’ misschien nog wel belangrijker dan ‘reguliere’ fotografie. In mijn boek Focus op Fotografie: Architectuurfotografie leg ik uit waar je op moet letten bij statieven. Een goed statief is onontbeerlijk bij architectuurfotografie. Belangrijk is dat het statief goed stijf is, zodat het doet … Lees verder Wat is een goed statief voor architectuurfotografie?→
Ook in de architectuur heeft de dronefotografie – welhaast vanzelfsprekend – z’n intrede gedaan. Wat – letterlijk – tot nieuwe perspectieven leidt. In mijn boek Focus op Fotografie: Architectuurfotografie leg ik uit wat er zoal mogelijk is. Is fotografie vanaf de grond of een ander gebouw niet hoog genoeg, dan moet je de lucht in. … Lees verder Dronefotografie en architectuur→
Styling in architectuurfotografie is iets om zonder meer op te letten, zeker ook als het gaat om interieurfoto’s. In mijn boek Focus op Fotografie: Architectuurfotografie besteed ik dan ook aandacht aan dit onderwerp. Bij exterieuropnamen valt er over het algemeen niet zo veel te stylen. Toch zijn er wel een paar zaken waar je op … Lees verder Styling in architectuurfotografie→
Zo af en toe komt een ruimtelijk panorama in de architectuurfotografotografie best van pas, bijvoorbeeld om gebouwen in een landschap te vatten. In mijn boek Focus op Fotografie: Architectuurfotografie besteed ik aandacht aan dit onderwerp. Verschillende systemen werken met verschillende beeldverhoudingen. Vlakfilm voor technische camera’s heeft een 5:4-verhouding. Middenformaatcamera’s voor film werden gemaakt met de … Lees verder Panorama’s in de architectuurfotografie→
Behalve dat het een cijfertijger is, kunt u ook prima werken met tekst in Excel, wat weer allerlei extra mogelijkheden biedt! Hieronder een van de vele voorbeelden die ik in mijn boek Het complete boek Excel voor professionals, 5e editie. Vanzelfsprekend treft u daarin nog veel en veel meer diepgravende tips en trucs aan voor dit ‘ultieme’ spreadsheetpakket van Microsoft!
Stel, u hebt een lange lijst met getallen geïmporteerd. Daarin komen negatieve getallen voor, waarbij het minteken aan de rechterkant staat, bijvoorbeeld 100-. Die worden als tekst gezien en daarmee kan Excel niet veder rekenen. Wilt u dat Excel ze als (negatieve) getallen herkent, dan moet u ervoor zorgen dat het minteken aan de linkerkant komt, als -100 in dit voorbeeld. We nemen aan dat de getallen in A1 tot en met A100 staan. Eerst plaatst u het minteken voor en achter het getal, met:
=RECHTS(A1)&A1
Tussen de haakjes van de functie RECHTS staat geen tweede argument (voor het aantal tekens), dus krijgen we alleen het rechterteken, dat is het minteken. Met het teken & gevolgd door A1 komt de inhoud van A1 daarachter: waar 100- stond, ziet u -100-.
Om talstelsels in Excel te converteren hoeft u niet heel moeilijk te doen: daar bestaan speciale functies voor. In onderstaande tekst vindt u twee voorbeelden: eerst een schrijfwijzeprobleem onder het motto ‘rare jongens, die Romeinen’ en écht andere talstelsels als binair en hexadecimaal. Afkomstig uit mijn boek Het complete boek Excel voor professionals, 5e editie. Vanzelfsprekend treft u daarin nog veel en veel meer diepgravende tips en trucs aan voor dit ‘ultieme’ spreadsheetpakket van Microsoft!
Wij zijn gewend cijfers te schrijven als 1, 2, 3 enzovoort; we gebruiken Arabische cijfers. De Romeinen waren gewend hun getallen met letters te schrijven, de Romeinse cijfers. In Excel kunt u de ene methode omzetten naar de andere.
De functie ROMEINS
De functie ROMEINS zet getallen vanuit ‘onze’ manier van noteren om in Romeinse cijfers.
🖋️ Syntaxis van ROMEINS =ROMEINS(getal; type)
Geef tussen de haakjes het getal op volgens de ‘Nederlandse’ manier van schrijven, u kunt getallen van 0 tot en met 3999 verwerken; bij type geeft u op, hoe beknopt de weergave moet zijn als het getal op meer manieren kan worden weergegeven. Resultaat: het getal in Romeinse cijfers.
Wilt u bijvoorbeeld het getal 15 omzetten naar Romeinse cijfers, dan is de formule:
=ROMEINS(15)
De uitkomst is XV.
In de volgende tabel ziet u de getalswaarde van Romeinse letters.
U mag bij type opgeven hoe beknopt de weergave moet zijn; dit maakt uiteraard alleen verschil als het getal op meer manieren kan worden weergegeven. Bijvoorbeeld het jaar 2020 is in Romeinse cijfers MMXX. Dat kan niet beknopter. Een getal als 499 is in Romeinse cijfers op de klassieke manier CDXCIX, dat kan wel beknopter. Blijft u bij de klassieke manier, dan laat u het tweede argument leeg of typt u daar een 0 of WAAR. Wilt u de Romeinse weergave wel beknopter, dan geeft u aan het eind als type een van de opties uit de volgende tabel op.
Met de functie Doelzoeken in Excel vindt u bij een uitkomst de benodigde waarden in een formule. Met andere woorden: reken eens achterstevoren. In mijn boek Het complete boek Excel voor professionals, 5e editie. Komt deze functie uitgebreid aan bod, zoals u ook hieronder kunt constateren in een sneak preview. Vanzelfsprekend treft u in het boek nog veel en veel meer diepgravende tips en trucs aan voor dit ‘ultieme’ spreadsheetpakket van Microsoft!
Stel, u hebt een formule die rekent met de waarde in een bepaalde cel. Als u die waarde verandert, krijgt u uiteraard een andere uitkomst. Nu wilt u het andersom: u weet welke uitkomst u wilt hebben en u moet uitzoeken welk getal daarvoor zorgt. U kunt dan in die cel allerlei getallen proberen totdat u de gewenste uitkomst ziet. Met Doelzoeken gaat dit veel efficiënter.
In D4 staat een bedrag en in D7 wordt de btw daarbij opgeteld met:
De functie TEKST in Excel geeft een waarde weer als tekst in de opmaak die u opgeeft. En dat biedt leuke en handige mogelijkheden. Hieronder bespreek ik deze functie, in mijn boek Het complete boek Excel voor professionals, 5e editie. Vanzelfsprekend treft u nog veel en veel meer diepgravende tips en trucs aan voor dit ‘ultieme’ spreadsheetpakket van Microsoft.
🖋️ Syntaxis van TEKST
=TEKST(waarde; “opmaakcode”)
De waarde is een getal, tijdstip, datum of percentage dat u wilt omzetten naar tekst; met de opmaakcode tussen dubbele aanhalingstekens bepaalt u de weergave. Resultaat: het getal in een bepaalde opmaak.
Wilt u een bepaalde waarde in een zin opnemen, dan zal dat standaard als een getal worden weergegeven. Dat gebeurt ook met een tijdstip. U wilt bijvoorbeeld met de functie NU de zin samenstellen: ‘Het is nu 12:00’ als het op dat moment 12:00 uur is. U voert de formule in:
=”Het is nu “&NU()
Als het 1 juli 2020 12:00 is, zal dit resulteren in ‘Het is nu 44013,5’. Om het tijdstip in deze zin als 12:00 weer te geven, gebruikt u de functie TEKST in combinatie met een opmaakcode:
=”Het is nu “&TEKST(NU();”uu:mm”)
Nu staat er om 12 uur ’s middags wel ‘Het is nu 12:00’.
De elfde editie van het Handboek Fotografie verschijnt op 21 mei 2023. Een dikke 400 pagina’s gestructureerde informatie, aangevuld met meer dan 50 videotutorials. Wij vroegen auteur Pieter Dhaeze hoe de fotografie is veranderd sinds de eerste editie van dit standaardwerk in juni 2007 en wat dat voor invloed heeft gehad op de inhoud van het boek. Pieter Dhaeze: ‘Het handboek fotografie geeft context en structuur!’
‘Bij het jubileum van de 10e editie in juni 2020 had ik het idee dat dit de laatste versie van het handboek zou zijn. Ik was dan ook verrast toen mijn uitgever, Van Duuren Media, zich meldde met de mededeling dat ook die editie halverwege 2023 weer uitverkocht zou zijn. Of ik interesse had voor een update. Tja, dat zet je dan wel aan het denken. Een lijvig boek van 400 pagina’s met uitputtende (vooral technische) informatie over bijna elk facet van fotografie? Wie zit daar nog op te wachten? Is dat nog wel van deze – snelle – tijd?’
Intelligente camera’s…
Is er veel veranderd sinds de eerste editie? ‘Uiteraard. In 2007 waren er nog veel compactcamera’s, kon je nog geen video opnemen met een fotocamera, waren spiegelloze systeemcamera’s nog niet ingeburgerd, was de software minder ver ontwikkeld en had je nog CompactFlash-geheugenkaartjes van maar 4 GB. Maar de technische basis van fotografie is echter niet veranderd. Sluitertijd, diafragma en ISO, lichtmeting, autofocus, witbalans, beeldstijlen, scherptediepte, RAW et cetera. Kennis van al die zaken is nog steeds belangrijk om als basiskennis paraat te hebben. ‘
Een watervalgrafiek in Excel komt uitstekend van pas voor financiële specialisten, zij kunnen zo snel de ontwikkeling van een beginkapitaal zien. Onderstaande tip is afkomstig uit mijn boek Het complete boek Excel voor professionals,5e editie. Vanzelfsprekend treft u nog veel en veel meer diepgravende tips en trucs aan voor dit ‘ultieme’ spreadsheetpakket van Microsoft.
Een watervalgrafiek laat de ontwikkeling zien van een beginkapitaal waarbij waarden worden opgeteld of afgetrokken. Dit type grafiek is handig om inzicht te krijgen in de manier waarop een beginwaarde wordt gevolgd door een aantal positieve en negatieve waarden. De kolommen met de beginwaarde en de uiteindelijke waarde staan vaak op de horizontale as, terwijl de tussenliggende waarden in zwevende blokken staan. Vanwege deze stappen wordt een watervalgrafiek ook wel bruggrafiek genoemd.
• Voor deze ingebouwde watervalgrafiek hebt u Excel 2016 of 2019 nodig; hoe u deze maakt in een oudere Excel-versie, leest u elders in het boek
Excel kent een scala aan functies, bijvoorbeeld de functie COMBINATIES. Het is de moeite waard om eens in die ‘functionaliteit’ te duiken. In mijn boek Het complete boek Excel voor professionals,5e editie bespreek ik niet alleen tal van functies maar kunt u ook diepgravende (reken)voorbeelden en methodieken verwachten.
De functie COMBINATIES geeft het aantal mogelijke combinaties van een verzameling items.
🖋️ Syntaxis van COMBINATIES =COMBINATIES(getal; aantal)
Met het eerste getal geeft u het aantal items in de verzameling op; het tweede getal is het aantal voorwerpen in elke combinatie. De volgorde van een combinatie maakt niet uit, dus verschillende volgordes van dezelfde voorwerpen tellen als één mogelijkheid. Resultaat: het aantal manieren waarop deze items kunnen worden gecombineerd.
Bestaat een verzameling uit drie ballen: rood, wit en blauw, dan kunnen daarmee de volgendeB verschillende paren worden samengesteld: rood-wit, rood-blauw en wit-blauw; dus drie tweetallen in totaal (de volgorde maakt hier niet uit, rood-wit en wit-rood tellen één keer). Hoeveel tweetallen u kunt maken met drie items vindt u met de formule:
Het complete boek Excel voor professionals,5e editieis bedoeld voor mensen die de basisvaardigheden van Excel onder de knie hebben en de uitgebreide mogelijkheden van dit programma verder willen benutten. In dit boek legt Wim de Groot in zijn bekende heldere stijl uit wat je met Excel kunt, zonder te vervallen in technisch jargon. In dit boek staan zo’n 1500 formules als voorbeeld. Bij elke formule legt Wim de Groot uit hoe deze werkt, zodat je de voorbeelden kunt gebruiken in je eigen situatie. Hij bespreekt 255 functies, ruim de helft van alle functies die Excel heeft. Het complete boek Excel voor professionals is hét standaardwerk voor Excel!
Excel 2021 en Excel 2019?
Dit boek richt zich helemaal op versie Excel 2021 en op Excel 365. De eerdere, 4e editie van dit boek, ging tot en met Excel 2019. En steeds als iets in een vorige Excel-versie afweek, werd dat in het boek genoemd. Dat maakte die 4e editie bijzonder compleet, maar minder vlot om te lezen. Voor mensen die werken met Excel 2019 of ouder, blijft deze 4e editie beschikbaar.
Speciaal voor Excel 2021 en 365
Deze 5de editie noemt oudere Excel-versies niet meer, maar richt zich speciaal op Excel 2021 en 365. Hoofdstukken die bijna niemand las, zijn geschrapt (Technische functies en Eigen rekenfuncties programmeren), of ingekort (Statistiek en macro’s). Dashboards maken en Samenwerken met Word zijn online beschikbaar gesteld.
Er wordt meer aandacht besteed aan het werken met Excel in het Engels. Zo wordt bij de opbouw van elke functie meteen de Engelse naam van die functie genoemd.
Nieuwste functies in Excel 2021
Uiteraard komen de 20 nieuwste functies van Excel 2021 aan bod:
De nieuwe functies om tekst uit cellen te halen,
Verbeterde zoekfuncties X.ZOEKEN en X.VERGELIJJKEN,
En de allernieuwste dynamische matrixfuncties die met één formule een tabel met gegevens vullen, zoals: FILTER, SORTEREN en SORTEREN.OP, KIES.RIJEN, KIES.KOLOMMEN, NEMEN, WEGLATEN en UITBREIDEN.
Je vindt in dit boek 1500 voorbeelden van formules die Wim de Groot zo uitlegt dat je ze kunt aanpassen voor je eigen werk. Om te oefenen met de rekenfuncties, grafieken en draaitabellen die in dit boek worden besproken, kun je gratis bijna 200 oefenbestanden downloaden. Dat kan via de website van de auteur exceltekstenuitleg.nl en via de website van de uitgever: vanduurenmedia.nl. Ook de extra hoofdstukken kun je daar gratis downloaden. Dit standaardwerk over Excel is vanaf nu verkrijgbaar bij de uitgever en de online en offline boekhandel. Een interview met de auteur, Wim de Groot, kun je HIER lezen.
De functie KIEZEN in Excel kiest een bepaalde waarde uit een lijst met waarden, iets wat met regelmaat goed van pas kan komen. In dit artikel duik ik dieper in KIEZEN.
Creative Cloud-bibliotheken persoonlijk delen is een goede techniek om een systeem op te zetten waarbij zowel uzelf als de deelnemers assets kunnen toevoegen, delen en bijwerken. Onderstaand fragment is afkomstig uit mijn boek Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow.
De meest directe manier om een bibliotheek te delen is door de deelnemer uit te nodigen voor de bibliotheek. Dit kunt u doen aan de hand van een commando in het deelvenster Bibliotheken of via de Creative Cloud-app. Wanneer de uitnodiging verstuurd is zal de deelnemer deze moeten aanvaarden om de bibliotheek te kunnen zien en gebruiken.
Dit geeft u complete controle over wie uitgenodigd is en wie niet. Het is ook mogelijk voor de deelnemers om een persoonlijke kopie van de gedeelde bibliotheek op te slaan in hun eigen Adobe-cloudopslag.
Tijdens het verzenden van de uitnodiging voor een Creative Cloud-bibliotheek kunt u rechten instellen per deelnemer:
Bewerken geeft de deelnemer de mogelijkheid om assets in de bibliotheek te gebruiken, aan te passen of te verwijderen. Bovendien is het ook mogelijk om eigen assets aan de bibliotheek toe te voegen, waardoor ook deze beschikbaar worden voor alle andere deelnemers.
Enkel weergeven geeft de deelnemer enkel leesrechten. Dit wil zeggen dat het mogelijk is om assets te plaatsen en te koppelen met de bibliotheek – bijvoorbeeld artwork uit Illustrator of Photoshop – als alleen-lezen. Het is niet mogelijk om bestaande assets in de bibliotheek aan te passen of te verwijderen, of om eigen assets toe te voegen.
Samenwerken tussen de diverse Adobe-programma’s is geen probleem, denk bijvoorbeeld eens aan Illustrator-lagen gebruiken in InDesign. Onderstaande tip is afkomstig uit mijn boek Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow.
In de volgende oefening leert u Illustrator-lagen te overschrijven in InDesign. U zult hierbij opmerken dat deze workflow lijkt op de elders in het boek besproken “Gelaagde Photoshopbestanden gebruiken in InDesign”, hoewel er enkele belangrijke verschillen zijn. Overigens worden hier voorbeeldbestanden gebruikt die bij het boek horen, maar niets staat u in de weg om voor nu even andere bronnen te gebruiken.
Aan de slag
U start deze les met het bekijken van de finale compositie en geplaatste content.
1 Start Photoshop en kies Photoshop > Voorkeuren > Algemeen (Mac) of Bewerken > Voorkeuren > Algemeen (Win).
2 Klik in het dialoogvenster Voorkeuren op Herstellen bij afsluiten. Herstart dan Photoshop.
3 Open trex.psd uit de map Les05/Imports. Merk op dat alle lagen van de T-rex afzonderlijk gegroepeerd zijn, los van de achtergrondlaag.
4 Sluit het document zonder op te slaan.
5 Start Illustrator en kies vervolgens Illustrator > Voorkeuren > Algemeen (Mac) of Bewerken > Voorkeuren > Algemeen (Win).
6 In het dialoogvenster Voorkeuren klikt u op Voorkeuren opnieuw instellen. Klik vervolgens op OK.
7 Klik op Nu opnieuw starten in het volgende dialoogvenster.
8 Open na het herstarten dino-logo.ai uit de map Les05/Imports.
9 Kies Venster > Lagen om het deelvenster Lagen te openen.
Merk op dat er een verborgen laag is, deze zal gebruikt worden om een alternatieve versie van het logo in InDesign te plaatsen.
10 Sluit het document zonder op te slaan.
11 Start InDesign en houd tegelijkertijd Control+Option+Shift+Command/Alt+Shift+Ctrl ingedrukt om de voorkeurenbestanden te herstellen.
12 Klik op Ja wanneer wordt gevraagd om de voorkeurenbestanden te verwijderen.
13 Open L05-dino-ad-end.indd uit de map Les05. Deze advertentie omvat het geplaatste document trex.psd en dinologo.ai uit Illustrator. Merk op dat de dinosaurus gedeeltelijk overlapt met het logo. Om dit te bereiken gaan we dezelfde techniek toepassen die we geleerd hebben in Les 3 (de magazinecover met de alpaca), met behulp van laagoverschrijvingen.
Kortgeleden verscheen het Handboek WordPress 6. Het boek behandelt alle ins en outs van WordPress 6, een systeem dat door meer dan 40 procent van alle websites wordt gebruikt. In gesprek met Dirkjan van Ittersum, auteur van het handboek. Dirkjan: ‘Met WordPress 6 heb je geen page builder meer nodig’ .
Is WordPress 6 een belangrijke update? Dirkjan van Ittersum: ‘Zeker! Meer dan ooit maakt WordPress gebruik van de Gutenberg blokeditor. De editor was al belangrijk voor het maken van pagina’s en het schrijven van berichten, maar de blokeditor krijgt steeds meer functies. In WordPress 6.0 kun je Gutenberg gebruiken voor het vormgeven van de gehele website. Dit wordt ook wel Full Site Editing genoemd. Het werkt alleen met thema’s die daarvoor geschikt zijn, maar gelukkig maken steeds meer thema-bouwers hun thema’s geschikt voor Full Site Editing. Overigens werd Full Site Editing voor het eerst geïntroduceerd in WordPress 5.9, maar in WordPress 6 is het verder verbeterd. Er wordt nog steeds aan gewerkt. Inmiddels zijn we bij WordPress 6.2, waarin een en ander weer wat verfijnder werkt.’
Het nesten van documenten in Adobe-software is feitelijk het koppelen of insluiten van een document. Wat het voordeel is van deze techniek en hoe het werkt leg ik uit in mijn boek Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow. Geneste documenten in Adobe-software.
Tot nu toe heeft u verschillende manieren geleerd voor het plakken, koppelen en insluiten van een document uit één specifiek programma in dat van een ander programma. En nu we deze technieken goed onder de knie hebben is het tijd om een niveau dieper te gaan door te ontdekken dat er echt geen beperkingen zijn bij het koppelen van documenten. Het nesten van een document is een onofficiële industrieterm die vaak gebruikt wordt, wanneer een document uit een bepaald programma wordt geplaatst in een ander document in hetzelfde programma, als een gekoppeld of ingesloten document.
Laten we dit even illustreren aan de hand van een voorbeeld in InDesign. Een InDesign-layout bevat vaak verschillende geplaatste beelden zoals Illustrator- of Photoshop-bestanden, JPEG-bestanden of andere bestandsformaten die vaak geplaatst zijn als koppeling. In dit geval kunt u deze InDesign-layout nemen en vervolgens plaatsen in een andere InDesign-layout (in tegenstelling tot het kopiëren en plakken van alle elementen).
Vorige maand verscheen het Handboek Apps programmeren met Flutter. Het is alweer de derde, geheel herziene editie van het boek ‘Apps ontwikkelen met Flutter’ en behandelt stap voor stap hoe u apps bouwt voor iOS, Android, macOS, Windows, Linux en het web op basis van één en dezelfde code.
Een nieuwe editie was nodig, want de ontwikkeling van Flutter staat niet stil. Grote bedrijven als Philips, Albert Heijn, Toyota, Google en nog veel meer gebruiken Flutter en het is inmiddels het meestgebruikte systeem voor cross-platform apps. Het systeem biedt veel mogelijkheden: als het in een app kan, kan het in Flutter. Toch is Flutter laagdrempelig en geschikt voor de beginnende programmeur. Vooral de mogelijkheid om veranderingen in de code zonder wachttijd op een simulator of echt apparaat terug te zien, maakt dat u vlot kunt programmeren in Flutter.
JPG is een bestandsformaat dat al decennia bestaat, maar wat zijn anno nu de voor- en nadelen van JPG? Dit artikel is afkomstig uit mijn nieuwe boek Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow.
In mijn boek zet ik diverse gevestigde bestandsformaten op een rijtje, waarbij JPG vanzelfsprekend niet mag ontbreken. JPEG (kort voor Joint Photographic Experts Group en uitgesproken als JAY-peg) is nog steeds het meest gebruikte bestandsformaat. Het werd ontwikkeld in 1992, en de invoering ervan hing samen met de opkomst van het internet in de jaren negentig omdat het de meest efficiënte manier was om afbeeldingen met continue tonen te verzenden via ongelooflijk trage (naar hedendaagse normen) netwerken en modems. Maar ondanks zijn leeftijd is JPEG een zeer populaire keuze bij veel ontwerpers vanwege zijn kleine bestandsgrootte. Die kleine bestandsgrootte wordt bereikt door het beeld sterk te comprimeren op een manier die (hopelijk) onzichtbaar is voor het blote oog. Vandaag bestaat ook het modernere JPEG 2000-formaat – al wordt dit niet overal ondersteund.
Door tegelijkertijd in meerdere programma’s van deze fabrikant te werken, ontkomt u niet aan Adobe workflows. Maar wat zijn dat eigenlijk? Dat leg ik als eerste uit in mijn nieuwe boek Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow.
Het Engelstalig woordenboek omschrijft het woord workflow als “The sequence of industrial, administrative, or other processes through which a piece of work passes from initiation to completion.”
Deze definitie is van toepassing op elke oefening in dit boek. Er zit een specifieke reden achter elke stap, evenals de volgorde waarin deze uitgevoerd moet worden. U kunt bijna zeggen dat onze dagelijkse routines en gewoonten ook kunnen omschreven worden als workflows. Zo zetten we elke avond onze alarmklok om te zorgen dat we in de ochtend op tijd wakker worden. We verfrissen ons, ontbijten en maken ons klaar voor de volgende stap – naar het werk of school gaan, of op zijn minst zorgen dat we de bus of trein niet missen. Elke stap in onze dagelijkse routine, of “flow”, is zorgvuldig gepland in anticipatie op de volgende stap.