AI-kunst met DALL-E

Van tekst naar beeld met DALL-E: beter resultaat met goede prompts

Geavanceerd ChatGPT, 2e editie

Maak AI-kunst met DALL-E en stuur het resultaat door slimme, creatieve of gewoon wildwoeste prompts te gebruiken. De resultaten zijn steeds weer verrassend! In het boek Geavanceerd ChatGPT, 2e editie lees je nog veel meer over deze kunstmatig kunstzinnig intelligente schilder. Van tekst naar beeld met DALL-E: beter resultaat met goede prompts.

DALL-E is een neuraal netwerk dat in staat is om afbeeldingen te creëren vanuit tekstbeschrijvingen. Met 12 miljard parameters is het een variant van GPT-3, speciaal getraind om beelden te genereren uit tekstbeschrijvingen, gebruikmakend van een dataset van teksten beeldparen. Het heeft een diverse set aan mogelijkheden, zoals het creëren van antropomorfe versies van dieren en objecten, het combineren van ongerelateerde concepten op plausibele wijze, het renderen van tekst en het toepassen van transformaties op bestaande afbeeldingen.

Hoe werkt DALL-E?

DALL-E werkt op een vergelijkbare manier als GPT, maar met een unieke twist. Het is een transformertaalmodel dat zowel tekst als beeld als een enkele datastroom ontvangt met maximaal 1280 tokens (letters, combinaties van letters of delen van een woord; zie ook appendix A). Het wordt getraind met behulp van de maximum likelihood-methode om alle tokens één voor één te genereren.

Deze trainingsprocedure stelt DALL-E in staat om niet alleen een afbeelding vanuit het niets te genereren, maar ook om elk rechthoekig blok van een bestaande afbeelding te regenereren op een manier die consistent is met de tekstprompt. Het kan zelfs de textuur van verschillende planten, dieren en andere objecten op driedimensionale vaste stoffen in kaart brengen, en het kan de fijne details van verschillende objecten weergeven wanneer ze van dichtbij worden bekeken.

Prompts voor DALL-E

Een prompt is een korte tekstuele instructie die je aan het model geeft. Het is jouw manier om het model te vertellen wat je wilt dat het doet. Bijvoorbeeld, als je een afbeelding van een futuristische stad bij zonsondergang wilt, zou je prompt kunnen zijn: “Een futuristische stad bij zonsondergang met glinsterende wolkenkrabbers.” (DALL-E begrijpt instructies in het Nederlands, net zoals ChatGPT).

Het schrijven van een goede prompt voor DALL-E is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Hier zijn enkele basisprincipes om in gedachten te houden:

 • Duidelijkheid Wees zo specifiek mogelijk. Als je vage termen gebruikt, krijg je mogelijk niet het resultaat dat je verwacht.
 • Creativiteit Wees niet bang om te experimenteren. Probeer verschillende benaderingen en speel met je woorden. Overigens hoeven die woorden niet te bestaan – ook met een woord als “verdrimmelen” gaat DALL-E aan de slag! De resultaten kunnen wisselend zijn, afhankelijk van de creativiteit die je in je zelfbedachte woord hebt gestopt.
 • Context Begrijp wat het model weet en wat niet. Het model is getraind op een grote dataset, maar het heeft geen toegang tot real-time informatie.
AI-kunst met DALL-E
Prompt: “Een futuristische stad bij zonsondergang met glinsterende wolkenkrabbers.”
 • Begin met het algemene, werk naar het specifieke Start met een algemeen concept en voeg dan details toe. Bijvoorbeeld, “een kat” kan worden uitgebreid tot “een slapende Siamese kat op een zonnige vensterbank.”
 • Gebruik beschrijvende bijvoeglijke naamwoorden Woorden zoals “glinsterend”, “mistig” of “vrolijk” kunnen een beeld tot leven brengen.
 • Experimenteer met perspectief en stijl Probeer verschillende perspectieven of artistieke stijlen. “Een futuristische stad gezien vanuit een vogelperspectief” kan een heel ander beeld opleveren dan dezelfde stad gezien vanaf straatniveau.
 • Itereer en verfijn Schrijf niet alleen één prompt. Experimenteer met verschillende formuleringen en zie hoe het model reageert.
 • Gebruik metaforen en symboliek Als je meer abstracte concepten wilt verkennen, probeer dan metaforen of symbolen te gebruiken. “Een geschilderde afbeelding van een brug die de kloof tussen aarde en de maan overspant” kan leiden tot een intrigerend kunstwerk. Denk ook nog even terug aan die onbewoonbare woning uit het vorige hoofdstuk!
AI-kunst met DALL-E
Zeer interessante poging wel.
 • Een dromerig zeegezicht met dansende dolfijnen en een roze zonsondergang.
 • Een robot die een symfonie dirigeert in een concertzaal vol met andere robots.
 • Een oude bibliotheek, verlicht door kaarslicht, met boeken die de geheimen van het universum bevatten.
AI-kunst met DALL-E
Prompt: “Een dromerig zeegezicht met dansende dolfijnen en een roze zonsondergang.”

Het schrijven van prompts is een kunstvorm op zich. Het is een dialoog tussen jou en het model, een samenwerking waarin jij de regisseur bent en het model jouw penseel. Door te leren hoe je effectieve prompts schrijft, kun je de volledige kracht van DALL-E en andere generatieve AI-tools benutten.

Deze vaardigheid zal je niet alleen helpen om prachtige kunstwerken te creëren, maar ook om je eigen creatieve denken te verdiepen. Dus pak je digitale pen en begin met het verkennen van de eindeloze mogelijkheden van de wereld van generatieve kunst. Aan de slag

Afbeeldingen genereren met DALL-E in ChatGPT is de eenvoud zelve. Zodra uit de prompt blijkt dat je een afbeelding wilt laten genereren, gaat DALL-E voor je aan de slag. Je kunt het resultaat beïnvloeden door wat je wilt in de prompt te concretiseren. Bijvoorbeeld:

 • Maak een schilderij van de Eifeltoren in de stijl van Van Gogh
 • Maak een fotorealistische afbeelding van ChatGPT die een boek schrijft
 • Maak een eenvoudige inkleurplaat voor een kind van vier. Thema: molentjes en tulpen
 • Een foto van een strand bij zonsondergang, soft-focus
AI-kunst met DALL-E
De Eifeltoren in de stijl van Van Gogh.

Laat je fantasie de vrije loop – de mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. Gebruik specificaties zoals zwart-wit, pixelart, close-up, hoog contrast grijswaarden, kikkerperspectief enzovoort om het resultaat naar je hand te zetten.

Geavanceerd ChatGPT, 2e editie

Geavanceerd ChatGPT, 2e editie

Deze blogpost Hoe stel je het best en doelgericht vragen aan ChatGPT? is afkomstig uit het boek Geavanceerd ChatGPT. In deze nieuwste editie van Geavanceerd ChatGPT duikt Bob van Duuren opnieuw in de wereld van gevorderde ChatGPT-technologieën, deze keer met updates die de laatste ontwikkelingen en functies omvatten. Deze editie is speciaal ontworpen voor ervaren gebruikers (in spe) die verder willen gaan dan de basis en die optimaal gebruik willen maken van ChatGPT’s groeiende mogelijkheden. Met een focus op de (betaalde) Plus-versie verkent de auteur de nieuwste mogelijkheden, waaronder geavanceerde data-analyse, aangepaste instructies en het opzetten van eigen GPT’s die de functionaliteit van ChatGPT aanzienlijk uitbreiden. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor het genereren van beeldmateriaal met ChatGPT, middels de ingebouwde DALL-E-functionaliteit.

Deze editie legt een sterke nadruk op geavanceerde promptingtechnieken, waarbij wordt uitgelegd hoe nauwkeurigere en completere antwoorden kunnen worden verkregen door het verfijnen van je prompts.

Daarnaast wordt er dieper ingegaan op methodes om de uitvoer van ChatGPT te sturen en het programma te trainen voor gepersonaliseerde reacties, evenals het gebruik van ChatGPT voor het ontwikkelen van programma’s in diverse computertalen, simpelweg door instructies in duidelijk Nederlands te geven. Tot slot geven de opgenomen interviews met experts op het gebied van ethiek, privacy, auteursrecht, AI, marketing en klantenservice meer inzicht in de meest recente discussies en overwegingen rondom de inzet van AI-technologieën zoals ChatGPT.

Bij dit boek zit een gratis chatbot die getraind is met de complete inhoud van het boek en die in staat is om vragen over het boek en over ChatGPT te beantwoorden.

 • Wel of niet betalen voor ChatGPT
  Wel of niet betalen voor ChatGPT?

  Is het zinvol om te betalen voor ChatGPT? Of heb je meer dan genoeg aan de gratis versie? In dit artikel leggen we de verschillen uit, tussen betaald en onbetaald.

 • wat zijn neurale netwerken
  Wat zijn neurale netwerken?

  AI is onder andere gebaseerd op neurale netwerken. Maar: wat zijn neurale netwerken precies? Dat vertellen we je hier, in een extract afkomstig uit mijn nieuwe boek Geavanceerd ChatGPT, 2e editie, waarin ik diep inga op het gebruik van ChatGPT. Na het lezen van dit boek kun je jezelf een ChatGPT-pro noemen! Neurale netwerken, het…

 • Hoe stel je het best en doelgericht vragen aan ChatGPT?
  Hoe stel je het best en doelgericht vragen aan ChatGPT?

  Door het slimmer formuleren en doelgericht vragen aan ChatGPT je betere antwoorden van ChatGPT. Maar hoe formulier je die ‘ideale vraag’? Leggen we hier alvast in beginsel uit.

 • Excel-macro genereren met ChatGPT
  Een Excel-macro genereren met ChatGPT

  ChatGPT kan niet alleen goed overweg met tekst, maar ook met code. Een Excel-macro genereren met ChatGPT blijkt verrassend goed te gaan.

 • Werken met Windows 11 Copilot: Je Persoonlijke Assistent met ChatGPT
  Windows 11 Copilot: De AI-Assistent met ChatGPT

  Windows 11 Copilot is een recent toegevoegde feature aan het Micrsoft OS, op de achtergrond gebruikmakend van ChatGPT. Kortom: laat Copilot met u mee of voor u denken.

 • back-ups maken
  Hoe maak je back-ups?

  We vroegen ChatGPT 4 eens om het belang van back-ups maken uit te leggen en hoe je back-ups maakt. Tenslotte lééft ChatGPT in een datacenter waar back-ups in zijn (haar?) geval letterlijk van levensbelang zijn. Dus wat ChatGPT zegt, moet wel kloppen… Het is je misschien al eens overkomen: je werkt urenlang aan een belangrijk…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.