Bijzondere fotolocaties in Nederland en omstreken

Bijzondere fotolocaties in Nederland en omstreken

Als fotograaf kun je behoefte hebben aan nieuwe uitdagende onderwerpen om te fotograferen. Je bent even uitgekeken op je eigen favoriete onderwerpen en je zit zonder inspiratie. Inspiratie krijgen? Daar zijn boeken voor! Bijvoorbeeld het boek Bijzondere fotolocaties in Nederland en omstreken van Jeroen Jazet. In dit boek geeft Jeroen Jazet je zijn favoriete en vooral fotogenieke fotolocaties.

Vastbijten in je onderwerp

Jeroen Jazet zegt in zijn inleiding dat hij voor de plekken uit het boek niet per se heeft gezocht naar de mooiste locaties, maar naar locaties die fotogeniek zijn. Hij legt dat als volgt uit: De Biesbosch en Amsterdam zijn bijzonder mooi, maar voor hem moeilijk op foto vast te pinnen. Hij zocht naar fotolocaties waarin hij zich helemaal kon vastbijten. Het fotogenieke element van de locaties was het uitgangspunt. De omstreken van de locaties strekken zich uit naar België, Engeland, IJsland, Frankrijk en Denemarken.

Objecten in een context

Bijzondere fotolocaties in Nederland en omstreken
Een vliegtuigwrak in een desolate vlakte in IJsland. (© Jeroen Jazet.)

Je vindt in het boek de beschrijving van 31 verschillende locaties, waarvan de meeste zich in Nederland bevinden. Als Jazet het in zijn inleiding van het boek heeft over ‘objecten in een context’, dan heeft hij het bijvoorbeeld over drie bunkers half onder water bij Rockanje. Of over een wrak van een Amerikaans vliegtuig in een desolate vlakte in IJsland. Of – nog zoiets – kapotgeschoten tanks op de Vliehors. Allemaal objecten in een context.

Locatiechecklist

Bij elke locatie levert Jazet je een locatiechecklist. In die checklist vind je o.a. informatie over de openingstijden van de locatie, of je de locatie het best bij zonsop- of ondergang kunt fotograferen, of je er vlak bij kunt parkeren en of je wandelschoenen aan moet hebben. Daarnaast staat in het begin bij elk onderwerp de locatie in gps-coördinaten, zodat je het onderwerp altijd kunt vinden. (Veel geluk bij het intypen van die gps-coördinaten, mij lukte het in ieder geval niet erg.)

Het Palendorp

Bijzondere fotolocaties in Nederland en omstreken
Het Palendorp in Petten. (© Jeroen Jazet.)

Jazet heeft het ook over een locatie die ik vaak heb gefotografeerd: Het Palendorp in Petten. Zelf dacht ik ooit dat het palen waren voor de fundering van weer een strandtent op het nieuwe Pettemerstrand, maar het is een kunstwerk, met 160 palen die in allerlei verschillende groottes in de bodem staan. Een monument voor het oude, ooit overspoelde Petten. Het zijn weer objecten in een context. Palen die geen functie hebben, geen functie als golfbreker of als het fundament van een strandpaviljoen. Ze staan er gewoon ‘voor de mooi’, zoals Jazet schrijft.

Bijzondere fotolocaties in Nederland en omstreken
Het Palendorp bij Petten bij zonsondergang. (© Hans Frederiks.)

Tips voor de fotograaf

Bij elke locatie geeft Jazet informatie over de fotografische mogelijkheden van het onderwerp. Wanneer kun je het onderwerp het mooiste vastleggen? Bij Het Palendorp moet je rekening houden met de eb en vloed en met opspattend water (uitkijken voor je lens). Hij raadt je aan om een ND-filter te gebruiken, waardoor je veel langere sluitertijden kunt gebruiken. Je statief kan wel een beetje wegzakken, houd daar rekening mee als je belichtingen wilt maken van enkele seconden.

Inspirerende locaties

Bijzondere fotolocaties in Nederland en omstreken
Gebouw A, Radio Kootwijk op de Veluwe. (© Jeroen Jazet.)

Zo heeft Jazet niet alleen leuke en inspirerende locaties uitgezocht, maar geeft hij bij elke locatie tips hoe je die locatie het beste te lijf kunt gaan. Het boek Bijzondere fotolocaties in Nederland en omstreken geeft je eens niet de traditionele  landschapslocaties, maar onbekende, vaak ook stedelijke, plekken en gebouwen. Plekken die je verrassen. Naar het vliegtuigwrak in IJsland zit er misschien op korte termijn niet in, maar Gebouw A bij Radio Kootwijk op de Veluwe, dat misschien wel.

Een interview met Jeroen Jazet,  de auteur van het boek, vind je HIER op dit blog.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.