Bij een bespreking van de Eizo ColorEdge CG2420 die ik laatst las, kwam naast de AdobeRGB-kleurruimte de DCI-P3-kleurruimte aan de orde. Huh? Nooit van gehoord. DCI-P3, wat is het en moeten we er wat mee?
In Wikipedia staat bijna alles, dus ook DCI-P3. Ik citeer: DCI-P3, ook wel DCI/P3 geheten, is een kleurruimte die gebruikt wordt voor het projecteren van digitale films, bedacht door de Amerikaanse filmindustrie. DCI-P3 is ontworpen voor projectoren.
De vraag is: waarom zou je het gebruiken? Dat ligt voor de hand: voor het bewerken van video. Als dit een standaard is voor film, dan is het bij uitstek geschikt om je beeldscherm af te regelen volgens DCI-P3 en vervolgens met je video-bewerkingssoftware aan de gang te gaan.
Voor fotografen?
Moet je deze kleurruimte als fotograaf gebruiken? Ik zou niet weten waarom. Als je in raw werkt en je bewerkt je foto’s in Lightroom, werk je in ProPhoto RGB een kleurruimte die veel groter is dan DCI-P3 of AdobeRGB. Als je een beeldscherm hebt dat alle kleuren of bijna alle kleuren uit AdobeRGB kan tonen, dan zie je op je beeldscherm een grote hoeveelheid kleuren, maar nog lang niet alles wat er in ProPhoto RGB zit. Datzelfde geldt voor de kleuren uit DCI-P3. Wat is dan het verschil tussen DCI-P3 en AdobeRGB? Ze zijn beide bijna even groot, overlappen elkaar voor een groot deel, alleen in de bepaalde delen van het kleurenspectrum verschillen ze van elkaar. DCI-P3 laat wat minder groen en cyaan zien, maar weer wat meer rood en geel.
Beeldschermkalibratie
Hoe moet je als fotograaf beeldscherm kalibreren? Ik zou kiezen voor de grootste hoeveelheid kleuren die het beeldscherm kan tonen. Niet specifieke AdobeRGB en ook niet DCI-P3, maar alle kleuren die je beeldscherm in zich heeft. Des te meer kleuren je op je afgeregelde scherm kunt zien, des te beter je kunt corrigeren. Lightroom heeft, als je in raw werkt, niks met AdobeRGB te schaften. Als je jpeg’s schiet is dat natuurlijk een andere zaak. Bij veel camera’s kun je kiezen in wat voor kleurruimte je de jpeg wilt bewaren: sRGB of AdobeRGB. Hier is natuurlijk de keuze AdobeRGB, omdat je daarin de meeste kleuren hebt vergeleken met sRGB. En als je foto’s in AdobeRGB zijn zou je eventueel je beeldscherm kunnen kalibreren als AdobeRGB.
Photoshop
Als je je beeldscherm wel als DCI-P3 afregelt omdat je met video werkt, kun je in de Adobe-applicaties de kleurmanagement-instellingen ook aanpassen aan die keuze. Ga in Photoshop naar de Kleurinstellingen (Color Settings) en kies bij Werkruimte voor Display P3.
Wil je wat meer weten over DCI-P3? Ik heb een paar artikelen voor je uitgekozen: HIER, HIER, HIER en HIER.
Op ComputerCreatief schreven we al eerder over kleurmanagement. HIER vind je de nodige achtergrond over kleurruimtes, kleurmodellen, kleurmanagement in Lightroom enzovoort.
Het gebruik van kleurmanagement is voor veel fotografen en ontwerpers een vorm van zwarte kunst, een magie die alleen de hogepriesters van het ICC-profiel schijnen te beheersen. Maar met een beetje kennis is het voor iedereen mogelijk kleurmanagement te beheersen. U hoeft niet elke toverspreuk of bezwering te kennen. Nee, het gaat om enkele goocheltrucs die u praktisch moet toepassen en dan geeft die zwarte kunst ineens kleurrijke mogelijkheden. Zonder kleurbeheer gaat er veel fout bij het maken en bewerken van foto’s en ontwerpen voor afdruk en drukwerk. U kunt een foto nog zo mooi corrigeren, maar als het beeldscherm niet goed is afgeregeld, dan kan de bewerkte foto er op het scherm fraai uitzien, maar eenmaal afgedrukt blijkt de afbeelding grauw en levenloos.
Het boek Kleurmanagement, Betrouwbare kleuren van invoer tot uitvoer leert u de meeste kleurproblemen te herkennen, begrijpen en voorkomen. Als fotograaf levert u voortaan betrouwbare beelden aan uw klanten, en u maakt zelf mooiere afdrukken. Als ontwerper levert u betrouwbare bestanden aan uw drukker en kunt u beter overleggen met fotograaf en drukker.
`
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.