Toekomst van Shazam

De toekomst van Shazam

Je hoort een leuk liedje op de radio of tv. Geen idee wie dat zingt. Je opent Shazam op je telefoon een 10 seconden later weet je wie de artiest is. Mooie technologie, die werd ontwikkeld door een Engels bedrijf met dezelfde naam. Gisteren kondigde Apple aan dat ze het bedrijf hebben overgenomen voor – naar wordt gezegd – 400 miljoen dollar. Wat wordt de toekomst van Shazam?

Opgewonden…

Wij zijn opgewonden dat Shazam en hun getalenteerde team zich bij Apple gaan aansluiten, zegt Apple. Apple Music en Shazam passen heel natuurlijk bij elkaar, ze delen een passie voor het ontdekken van muziek en het leveren van grote muzikale ervaringen voor onze gebruikers. We hebben opwindende plannen met Shazam en we kijken er naar uit om met Shazam te gaan werken als de overname is goedgekeurd. Het bedrijf Shazam dat al sinds 1999 bestaat, is de maker van de app Shazam, een app die bijna iedereen wel op zijn smartphone heeft staan. Hoor je een leuk liedje, dan start je de app op en even later weet je de artiest, de componist of het orkest. Daarna kun je het gevonden liedje bijvoorbeeld toevoegen aan een Spotify-playlist. Echt een heel leuke en populaire app.

Toekomst van Shazam
Shazam herkent een liedje, wat je daarna aan bijvoorbeeld Spotify kunt toevoegen.

Shazam en Spotify

De prijs van de overname van Shazam is 400 miljoen dollar, veel minder dan de 1 miljard dollar die het bedrijf ooit waard was. Het probleem bij Shazam? Het verdienmodel. Jij en ik gebruiken die app gratis. Waar verdienen ze het geld mee? De app is verkrijgbaar voor allerlei platforms: iOS, macOS, watchOS, tvOS én Android. En, zoals hierboven geschreven: je kunt heel makkelijk een liedje toevoegen aan Spotify, de grootste concurrent van Apple Music. Voor Apple is Shazam natuurlijk interessant, net als het voor Spotify een interessante overname zou zijn geweest. Spotify probeerde ook Shazam over te nemen, maar die onderhandelingen liepen blijkbaar op niets uit. Het blijft op dit moment alleen maar gissen wat Apple met Shazam van plan is.

De toekomst van Shazam

Toekomst van Shazam
Op de Wikipedia-pagina van Shazam staat Android er niet meer bij… (12 december 2017.)

Wordt de technologie dieper geïntegreerd in iOS, in Siri? Dat lijkt logisch. Blijft de app voor Android bestaan? Op de Wikipedia-pagina staan nu alleen nog iOS, macOS, watchOS en tvOS als platforms waar Shazam op draait. Android staat er – al? – niet meer bij. Wikipedia waarschuwt dat deze pagina onderhouden wordt door iemand met banden met Shazam, wat misschien aangeeft wat de toekomst van Shazam zal worden. Meer over deze overname kun je HIER, HIER en HIER lezen. Niemand weet echter wat de plannen van Apple zijn. Ondertussen kun je je als Android-gebruiker misschien gaan oriënteren op alternatieven voor Shazam…


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.