Als je een Android smartphone hebt, zie je na een tijdje geen updates meer verschijnen. De fabrikant concentreert zich op nieuwere modellen. Een slechte zaak.
Vandaag waarschuwde de Consumentenbond om (onder meer) maar geen Samsung S7 meer te kopen. Niet omdat de telefoon an sich beroerd zou zijn, maar omdat de fabrikant het toestel vanaf maart komend jaar niet meer zou ondersteunen. Vanaf dat moment komen er geen updates meer uit. Ofwel: als er een nieuwe versie van Android verschijnt, zal je hem op dit toestel (en nog een paar anderen van dit merk) niet meer krijgen. Best triest, want de S7 wordt nog gewoon verkocht. Het probleem gaat natuurlijk ook verder dan ‘slechts’ een gemiste upgrade van het besturingssysteem. Je loopt ook de kans om patches voor grote veiligheidslekken te missen. En het is zeker niet alleen Samsung dat zich schuldig maakt aan een te korte updatecyclus. Bij sommige smartphones draaiend op Android zie je nooit en te nimmer een patch of update – laat staan upgrade – verschijnen. Vooral de goedkoopste modellen (en die van Chinese makelij) vallen in die categorie.
Capabel genoeg
De meeste meer uitgebreide Android smartphones beschikken qua hardware over meer dan genoeg capaciteiten om ook de allernieuwste versies van Android te draaien. Het is van de zotte dat een toestel met een 8-core processor en 2 of 3 GB RAM niet meer van een upgrade wordt voorzien. Toch focussen veel fabrikanten zich vooral op hun ‘latest en greatest’ modellen. ‘Logisch’, want het is natuurlijk economisch gezien erg interessant om klanten met zachte hand richting dat nieuwe model te sturen. Dat levert hard geld op, het uitrollen van een gratis upgrade niet. En daar waar fabrikanten zich bij budgettoestellen al helemaal geen illusie maken over klantenbinding, worden klanten van de dure topmodellen flink gepusht. Want je hoort er natuurlijk niet meer bij met een twee of drie jaar oud toestel. Dat voel je nog duidelijker als er voor jouw smartphone geen updates meer verschijnen. Zo lijkt er althans geredeneerd te worden bij een flink deel van de mobieltjesfabrikanten.
Fragmentatie
Het moedwillig verwezen van Android-toestellen leidt niet alleen tot grote veiligheidsrisico’s voor gebruikers van die apparaten. Het zorgt ook voor een enorme fragmentatie van gangbare Android-versies. Bijhouden van al die verschillende versies is nagenoeg ondoenlijk. Je weet dus dat je toestel draaiend op het nog altijd populaire Android 4.4, 5 of 6 over veiligheidslekken beschikt. Zeker als er nooit of nauwelijks updates op je toestel zijn verschenen. het maakt het draaien van een Android virusscanner eigenlijk een must. Ook die bieden geen 100% beveiliging tegen systeemachterdeuren, maar het is beter dan niets. Voor Android 8 heeft Google voor een ander updatemechanisme gekozen. Er kunnen daar fabrikant-onafhankelijke systeemupdates worden uitgerold. Een enorme verbetering, want daarmee ben je niet meer afhankelijk van de fabrikant als het gaat om patches en dergelijke. Helaas beschikt nog maar een heel klein deel van de Android-toestellen over versie 8 van dit OS.
Veranderen moet
Omdat de kans klein is dat een ouder toestel ooit nog van versie 8 of hoger wordt voorzien, blijft het voorlopig dus gevaarlijk in Android-land. Wat dat betreft is het goed dat de Consumentenbond aandacht besteed aan de updatepolitiek van Samsung. Het is overigens niet de eerste keer dat de bond in aanvaring komt met de Koreanen. Of het deze keer zal helpen wagen we dan ook – helaas – te betwijfelen. Maar dat er iets moet veranderen op het Android-platform is overduidelijk. Gebeurt dat niet, dan is het wachten op een ramp.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.