Updates voor de hele Lightroom-familie

Gisteren kwam Adobe met updates voor de hele Lightroom-familie: Lightroom Classic, Lightroom CC en Lightroom CC op Android en iOS. De belangrijkste vernieuwing: een nieuwe Auto (ontwikkelinstellingen).

Tegelijkertijd updaten

Met de december-update van de hele Lightroom-familie laat Adobe zien dat het ze serieus is om alle onderdelen van die familie tegelijkertijd te voorzien van nieuwe mogelijkheden. De belangrijkste vernieuwing zit onder knop Auto (Autom. in de Nederlandse versie) in de module Ontwikkelen in het panel Standaard. Bij het klikken op Auto analyseert Lightroom de foto en past die zo goed en zo kwaad als het kan aan. Je hebt liefhebbers van deze manier van werken en je hebt fotografen die Auto helemaal niks vinden. Die doen het liever zelf. Hoe het ook zij: Auto is in deze versies van de Lightroom-software vernieuwd. Adobe is al een tijd druk bezig met kunstmatige intelligentie, Sensei heet die bij Adobe. De nieuwe Auto wordt geholpen door Sensei om betere resultaten te bereiken. Sensei doet het door de foto te vergelijken met duizenden professioneel bewerkte foto’s en het resultaat daarvan toe te passen op de foto die je bewerkt.

Vernieuwingen in Lightroom CC Desktop en mobiel

Nog even het geheugen opfrissen: Lightroom CC is de oplossing van Adobe voor het werken met foto’s in de cloud. Er is een versie van Lightroom CC voor Windows en Macintosh, de desktop-versie. En er zijn de apps van Lightroom CC voor Android en iOS. In de eerste versie van Lightroom CC voor desktop ontbrak nogal wat. Je kunt er bijvoorbeeld nog steeds niet mee printen. Ook ontbrak het werken met curves. In Lightroom CC op de desktop kun je nu wel werken met Curves aan het werk. Ook Gesplitste tinten is nieuw in deze versie. Zowel in Lightroom CC desktop, als in de iOS- en Android-versies vind je de nieuwe Auto.

De nieuwe Auto. Foto © Eric Chan.

Lightroom Classic en Adobe Camera Raw

Als er veranderingen in de manier van ontwikkelen van een RAW-bestand zijn, zitten die altijd ook in Adobe Camera Raw (ACR). Lightroom Classic heeft natuurlijk ook de nieuwe Auto – Classic Auto – en ook ACR heeft een nieuwe Auto. Daarnaast zijn er wat aanpassingen aan het Bereikmasker (Range Mask). Je kunt er nu makkelijker geplaatste sample-punten weghalen door er met ingedrukte Alt- (Windows) of Option- (Mac) toets op te klikken. Nog een ding: voor degenen met een pakket Lightroom 6 komt er een update op 19 december met ondersteuning voor nieuwe camera’s. Natuurlijk niet met een nieuwe Auto. Die is er alleen als je lid bent van Creative Cloud.

Wil je alles lezen over de update voor de hele Lightroom-familie dan is het Lightroom Journal de belangrijkste bron. In de blog van Julieanne Kost vind je nog meer informatie over de vernieuwingen. HIER over de vernieuwing in de mobiele apps, HIER over Classic en ACR en HIER over Lightroom CC Desktop. Allemaal in het Engels overigens.

Wil je meer tips en trucs met en over Lightroom lezen? Meer lezen over alternatieven voor Lightroom? Je vindt het op de Tips en trucs voor Lightroom-pagina van dit blog.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.