Doorsnede maken van masker met Lightroom

Doorsnede maken van masker met Lightroom

De maskers die je in Lightroom kunt maken, kun je op allerlei manieren toepassen. Je kunt de verschillende masker combineren, je kunt bij een masker delen Toevoegen of Verwijderen; kortom de mogelijkheden zijn legio. Een van die legio-mogelijkheden is Doorsnede maken van een masker met Lightroom. Hoe dat werkt, lees je in deze blogpost. 

Een onduidelijke mogelijkheid?

De mogelijkheden van het combineren van de verschillende maskermogelijkheden in Lightroom zijn uitgebreid. Zo uitgebreid zelfs dat ze niet te beschrijven zijn. Des te meer je met de maskers werkt, des te meer mogelijkheden je met de maskers ziet. Jouw eigen verbeelding/creativiteit is the limit… Neem het onderdeel Doorsnede maken van een masker. Dat klinkt vaag en zolang je er niets mee hebt gedaan, blijft het een onduidelijke mogelijkheid. 

Kleurbereik?

De kleur van de trui wil ik aanpassen.

Een voorbeeld. Van de jogger op deze foto wil ik de kleur van haar trui veranderen. Je denkt misschien: dat doe ik wel even met Kleurbereik. Dat kan, maar er zit nog meer van deze kleur in deze foto. Dezelfde kleur zit in een deel van de bomen, in wat delen van het reclamebord en van de struiken en worden meegenomen in bij het selecteren van de kleur van de trui. Dat kun je natuurlijk wegpoetsen met Verwijderen > Penseel. Maar het kan sneller (denk ik).

Behalve de trui is er ook kleur in de bomen, het reclamebord en in de struiken gemaskerd. (Sorry dat de maskerkleur bijna de kleur van de trui is.)

Doorsnede van masker maken met Kleurbereik

Hier is gekozen voor Onderwerp selecteren. Lightroom maskert de jogger perfect.

Kies als masker Onderwerp selecteren. De jogger wordt gemaskerd. Nu kun je gebruikmaken van Doorsnede maken van masker met… Bij het masker Onderwerp kies je uit het menu voor Doorsnede maken van masker met > Kleurbereik.

Doorsnede maken met masker.

De trui is in ieder geval mooi gemaskerd, maar ook haar oren en een deel van de broek zitten in het masker. Schuif bij Verfijnen van het kleurbereik een stukje naar links.

Hier is uiteindelijk teveel geselecteerd.

Bijvoorbeeld van 50 naar 20. Nu lijkt alleen de trui gemaskerd. Als ik de kleur ga aanpassen, zie ik dat het masker niet helemaal dekkend is voor de trui.

Ik koos er hier voor om de trui groen te maken. Het masker is nog niet helemaal dekkend voor de trui.

Ik selecteer met ingedrukte Shifttoets met de pipet wat meer van de kleur. Ik besluit uiteindelijk de kleur te veranderen in een roestbruin.

Selectie verfijnen met Kleurbereik en de kleur van de trui aanpassen naar roestbruin.

Doorsnede van masker maken met Penseel

Het uiteindelijke resultaat, waarbij ik de broek ook nog op dezelfde manier van kleur heb veranderd.

Uiteindelijk nog best wel een klusje. Misschien was het kiezen voor Onderwerp > Doorsnede maken van masker met > Penseel ook een goede keuze geweest. Het ligt er maar wat er op de foto staat en hoe makkelijk of moeilijk het maken van het juiste masker is. En met welk maskergereedschap je lekker werkt. Maar met Doorsnede maken van masker in Lightroom heb je er in ieder geval een extra gereedschap bij. Het combineren van de verschillende maskermogelijkheden is in deze versie van Lightroom nu juist de kracht. 

Meer over de mogelijkheden van de maskergereedschappen lees je HIER en HIER.

Uitstapjes naar Photoshop

Soms red je het niet met die nieuwe maskermogelijkheden in Lightroom. Om een onderwerp met haar, takken van bomen goed te selecteren moet je een uitstapje maken naar Photoshop.  In Photoshop zijn de selectie- en maskermogelijkheden veel uitgebreider dan in Lightroom. Vind je dat in Photoshop ingewikkeld om te doen? Daar is een boek voor: Werken met lagen en selecties in Photoshop van Glyn Dewis. HIER en HIER vind je twee voorproefjes uit het boek. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.