Favoriete Voorinstellingen in Lightroom Classic

Als je Lightroom al een tijd gebruikt, heb je zeker zelf Voorinstellingen gemaakt of gedownload. Met een Voorinstelling – Preset – pas je in één keer een aantal ontwikkelinstellingen op een foto toe. Een Voorinstelling is ook zeer geschikt om die bij het importeren toe te passen om de eerste ontwikkelhandelingen te automatiseren. Op een gegeven moment kun je – door het kopen, maken of downloaden van Voorinstellingen – er zoveel van in Lightroom hebben staan, dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. In Lightroom Classic 7.3 kun je nu makkelijk een mapje maken met je meestgebruikte, favoriete Voorinstellingen.

Bomen en bos

Ik weet niet hoeveel Voorinstellingen jij hebt, ik heb er eigenlijk veel te veel. Voor mijn Fuji’s en mijn Nikon’s heb ik zelf een paar Voorinstellingen gemaakt. En verder gebruik ik een paar Voorinstellingen die bij Lightroom zelf zitten – Verscherpen Gezichten en Verscherpen Landschap – en een van de Dramatic Sky Gradients van Piet van den Eynde. Het is eigenlijk veel handiger om die samen in een mapje te hebben waar je ze makkelijk kunt vinden en toepassen.

Favoriete Voorinstellingen maken

Favoriete Voorinstellingen
Voeg een Voorinstelling toe aan je Favorieten.

In Lightroom Classic stel je dat nu heel eenvoudig in. Het gaat alsvolgt:

 1. Ga naar de module Ontwikkelen en aldaar naar het deelvenster Voorinstellingen.
 2. Rechtsklik (of ctrl-klik) op de Voorinstelling die je als een van je favorieten wilt instellen.
 3. In het menu dat je te zien krijgt kies je voor Toevoegen aan Favorieten
 4. Bovenin het deelvenster Voorinstellingen wordt er nu een nieuw ‘mapje’ gemaakt – Favorieten – met daarin je eerste favoriete Voorinstelling.
 5. Kies op dezelfde manier voor je volgende favoriet.
 6. Vul je mapje met je favorieten zodat je ze makkelijk bij de hand hebt.
Favoriete Voorinstellingen
Het ‘mapje’ met Favorieten.

Deze Voorinstellingen blijven ook op de oorspronkelijke plek staan. Je kunt de Voorinstellingen weer uit je Favorieten-map verwijderen: Rechtsklik op de Voorinstelling die je wilt verwijderen uit het mapje en kies voor Verwijder uit Favorieten.

Eind januari verschenen bijgewerkte versies van Ontdek Lightroom Classic CC en Bewuster en beter werken met Lightroom CC/Classic van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks. De informatie in deze blogpost is een aanvulling op deze boeken. Wil je snel aan de slag met Lightroom dan zijn dit de boeken om je snel met Lightroom Classic op weg te helpen. Handig om te weten: van dit boek zijn webversies beschikbaar. Als je je bij de uitgever registreert, krijg je gratis toegang tot die webversie, plus relevante extra’s.

Meer tips en trucs over Lightroom? Die je vind je op DEZE pagina van dit blog.

4 gedachten over “Favoriete Voorinstellingen in Lightroom Classic”

 1. Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom je als (professioneel) fotograaf voorinstellingen aktief maakt als het verscherpen van een en ander. Het is alsof je jezelf (als pro) niet serieus neemt en bij voorbaat een ‘automaat’ het werk laat doen waarin jij bij blijkbaar al in gebreken blijft.

  1. Over verscherpen bestaan veel misverstanden. Dit is er een van. Het gaat niet om onscherpe foto’s, het gaat hierbij om de onscherpte die van de sensor komt. Elke foto heeft een voorverscherping nodig. En dat is waar het hierbij om ging. Ik leg het je nog wel een keer uit.

 2. Ik zou zeggen, accepteer eerst wat de camera heeft opgeleverd, beoordeel of dat je bevalt of niet. In het laatste geval ga je pas over tot aanpassingen, niet eerder omdat je door de fabrikant is wijs gemaakt dat een onscherp element verscherpt dient te worden.

  1. Het heeft niets maken met ‘wat je door de fabrikant is wijs gemaakt’ of om een ‘element’. Softwarematige Verscherping heeft niets te maken met onscherpe foto’s (bewegingsonscherpte of fout scherpgesteld). Anyway, misschien is dit interessant om te lezen: https://blog.computercreatief.nl/kunst-verscherpen-lightroom-capture-sharpening/ of anders Google je op ‘Capture sharpening’ daar vind je alle informatie over dit onderwerp.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.