December vorig jaar schreven we over het maken van fotoboeken in Google Foto’s. Dat het zo handig is en zo makkelijk. Een aantal dingen – zoals het veranderen van de omslagfoto – ligt wat minder voor de hand. Als je eenmaal weet hoe het moet, dan is het niet meer ingewikkeld. (Deel 2 van Fotoboeken maken in Google Foto’s, over het finetunen van het binnenwerk en het omslag van het Fotoboek, kun je HIER lezen.)
Een Fotoboek samenstellen
Een Google Fotoboek maak je vanuit een Album in Google Foto’s. Een album kan samengesteld zijn door Google Foto’s zelf, je kunt er zelf ook een maken. Voor dit voorbeeld maakte ik een album van foto’s die ik afgelopen maanden in Artis schoot. Om het fotoboek verder vorm te geven zoals jij dat zelf wilt, begin je met het Drie-streepjes-menu > Fotoboeken. Daar zie je de door Google Foto’s Voorgestelde Fotoboeken, het onderdeel Beginnen vanuit een (gedeeld) Album, de Concepten en de Eerdere bestellingen. Nog een ding: je kunt een Fotoboek maken op je PC (Windows of Mac), in de Chrome-browser, of in de de Google Foto’s-app op iOS en Android. Op een groot scherm op je PC gaat het het meest handig.
Google Foto’s kiest een omslag
Om te beginnen kies je het album van waaruit je het Fotoboek wilt samenstellen, in dit voorbeeld is dat het Album Artis-book. Als je het Album opent kiest Google Foto’s een omslag uit de foto’s van het Album en vult de rest van het boek zich met de foto’s in de volgorde zoals ze in het album zitten. Aan de linkerkant zie je de spreads van het boek, rechts zie je onder het kopje Preview nog een keer alle spreads. Die Preview heb je niet per se nodig. Omdat de afbeeldingen kleiner zijn is het misschien handig voor het verslepen van de volgorde van de pagina’s, je kunt de Preview ook wegklikken. Wat je nu te doen staat is het volgende:
- Zelf een omslagfoto kiezen,
- De manier bepalen hoe de foto’s op de pagina worden afgebeeld (paginagroot, meerdere foto’s op een pagina, enzovoort),
- De paginavolgorde van de foto’s bepalen,
- Bijschriften toevoegen.
Zelf een omslagfoto kiezen

Wat de criteria zijn waarmee Google Foto’s de omslagfoto kiest? Geen idee. Soms is er een mooie foto gekozen, vaker wil je zelf bepalen wat er precies op het omslag komt te staan. Je kunt de gekozen foto aansnijden of op een andere manier op het omslag zetten. Kies allereerst de foto die jij voor het omslag wilt. Klik of tik op de foto die nu op het omslag staat. In Chrome krijg je nu de keuze: Crop of Replace. Bij het kiezen voor Replace krijg je alle foto’s uit het album te zien waaruit het boek wordt samengesteld. Je kunt dan een foto kiezen uit dat album of, onderaan in datzelfde venster kiezen uit alle foto’s in je Google Foto’s verzameling: Select from all photos. Je krijgt nu het hele fotocollectie te zien waaruit je de nieuwe omslag kunt kiezen. Kies één nieuwe foto en klik rechtsboven op Done.
Finetunen van het omslag
Nu je de juiste omslagfoto hebt gekozen kun je het omslag verder finetunen: je kunt de foto bijsnijden (croppen) en de foto op 3 verschillende manieren op het omslag plaatsen. Liggend, met een witte balk onderaan, vierkant met witte randen of helemaal aflopend. Daarnaast moet je hier de titel van het boek invoeren. Het boek krijgt in eerste instantie de titel van de naam van het Album. Hier dus Artis-book. Tik op de huidige titel en pas die aan. Bijvoorbeeld Artis in de Winter. Dit wordt meteen ook de titel op de rug.

De volgorde van de foto’s veranderen

In de ‘bewerkingsmodus’ van het Fotoboek zie je links de pagina’s van het boek groot en rechts, onder Preview, kleinere voorvertoningen van de pagina’s in het boek. Het wijzigen van de paginavolgorde en het wissen van pagina’s doe je het meest handig aan die rechterkant. Stel je wilt beginnen met foto’s van de Gibbons, die je vrij snel in het begin van Artis tegenkomt. Een mooie foto van een Gibbon zit nu op pagina 16. Scroll naar die pagina in het rechter overzicht en sleep die foto met ingedrukte muisknop naar boven in de paginavolgorde. Laat de foto los op de plek waar je hem wilt hebben.

Je kunt nu bepalen hoe je de foto op de pagina afgebeeld wilt hebben en een bijschrift toevoegen. Dat doe je in het overzicht van de pagina’s aan de linkerkant van je venster. Je kunt, net als bij het omslag, de foto bijsnijden (crop) en/of vervangen door een andere. Daarnaast kun je hier kiezen voor een liggende foto of aangesneden, vierkante foto’s, aflopend of met een witte rand. Tik op de kleine icoontjes rechts van de foto om het formaat van de foto’s op de pagina aan te passen. Bij de twee T’s kun je een bijschrift typen.

Bij het icoontje van de drie rechthoekjes kun je een collage maken van meerdere foto’s. En achteraf, als je niet tevreden bent hoe de foto’s eruit zien, kun je foto’s ook nog aanpassen. Dat gaat niet handig, maar het lukt wel. Daarover binnenkort meer.
Op dit blog schrijven we regelmatig over Google Foto’s. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s uit de serie ‘Haal meer uit je smartphone’. Maar ook daar staan ongetwijfeld niet alle antwoorden in. Zeker als Google de mogelijkheden van de app verandert of vernieuwt, staan die antwoorden – nog – niet in het boek. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen (al weten wij ook niet overal het antwoord op, maar misschien andere lezers wel).
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.