Fotoboeken maken in Google Foto’s: de pagina’s en het omslag finetunen

De layout-mogelijkheden bij het maken van fotoboeken in Google Foto’s zijn nogal beperkt. Wat niet wil zeggen dat je er geen leuke pagina’s mee kunt maken. Op de pagina’s binnenin kun je tot aan vier foto’s combineren, voor het omslag zul je zelf met slimme oplossingen moeten komen. (Eerdere blogpost over het maken van Fotoboeken Google Foto’s vind je HIER en HIER.)

Combineren van foto’s op een pagina

Als Google Foto’s automatisch vanuit een Album een Fotoboek samenstelt staat er één foto op het omslag van het boek en telkens één foto uit het album op de pagina’s binnenin het fotoboek. De foto’s kun je bijsnijden (croppen) en ze liggend of vierkant op de pagina’s zetten. Dat is het wel zo’n beetje wat je kunt doen met één foto op een pagina. Op elke pagina in het binnenwerk kun je tot aan vier foto’s combineren. Dat kunnen er twee, drie of vier zijn. Dat klinkt leuk en dat kan het ook zijn. Het lastige is dat je geen foto’s van de ene naar de andere pagina kunt slepen: je moet nieuwe foto’s toevoegen.

Combinatiemogelijkheden

Klik op het icoontje met de drie rechthoekjes om meer foto’s aan deze specifieke pagina toe te voegen.

Je hebt in het boek een pagina met één foto. Bijvoorbeeld bovenstaande foto met drie Gibbons in een boom. Daar zouden bijvoorbeeld nog twee vierkante foto’s naast kunnen. De layoutmogelijkheden op een pagina in het binnenwerk van een fotoboek zijn als volgt:

  • Twee staande of twee liggende foto’s naast of onder elkaar,
  • Een staande en twee vierkante foto’s daarnaast en
  • Vier vierkante foto’s.

Foto’s toevoegen

Je kunt maximaal vier foto’s op een pagina gebruiken. Op een pagina kun je dus drie extra foto’s toevoegen. Selecteer de foto’s in je Google Foto’s-collectie en klik daarna rechts op Done.

Eerst zul je foto’s aan de pagina moeten toevoegen. Tik of klik op het icoontje met de rechthoekjes naast de pagina. Je gaat nu naar je complete Google Foto’s-collectie. Google brengt je in de buurt van de foto uit je collectie die op die pagina staat afgebeeld. Waarschijnlijk in de hoop dat er in de buurt van die foto andere foto’s staan die je op die pagina in het fotoboek wilt combineren. Je kunt nu tot aan 3 foto’s extra selecteren. Mocht je foto’s van elders uit je Google Foto’s-collectie willen kiezen, dan zul je die zelf moeten vinden tussen alle foto’s. In dit geval koos ik ervoor om twee foto’s toe te voegen. De oorspronkelijke foto op deze pagina is staand, daar wil ik twee vierkante foto’s naast hebben. Google Foto’s plaatst die nieuwe foto’s lukraak op de pagina. De oorspronkelijke staande foto is nu een vierkantje en een foto die vierkant bedoeld is, is nu staand.

De foto’s worden lukraak door elkaar geplaatst. Links van de pagina zie je alle combinatiemogelijkheden van de drie foto’s. Je kunt natuurlijk ook besluiten om er nog een vierde foto aan toe te voegen. Je kunt de foto’s qua volgorde verschuiven en ze zo uitsnijden dat ze er goed uitzien.

Schuiven met de foto’s

Met een beetje schuiven en croppen maak je er bijvoorbeeld dit van…

Geen probleem! Je kunt met de foto’s gaan schuiven. Sleep de foto die je staand wilt hebben naar de plaats van de foto die nu staand is. Elke foto kun je aansnijden en vergroten (croppen), waarbij je het hoofdonderwerp precies goed in het vierkantje kunt krijgen. Aan de zijkant van de pagina kun je zien wat voor combinaties er met deze drie foto’s mogelijk zijn. Deze manier van ‘vormgeven’ is onhandig, maar met een beetje schuiven en misschien opnieuw geschikte foto’s kiezen kun je een heel eind komen.

Beter voorbereiden!

Op het omslag staat in eerste instantie één foto. Je kunt hier geen foto’s aan toevoegen, zoals dat in het binnenwerk wel kan. Met een collage die je hebt gemaakt in Google Foto’s omzeil je dit probleem: één foto bestaande uit meerdere foto’s!

Nog een paar dingen die je misschien beter kunt doen voordat je aan een Fotoboek begint. Het is het meest handig om de foto’s van te voren te bewerken, ik bedoel: op kleur te krijgen en zo uit te snijden dat ze naar je zin zijn. Dat kan ook allemaal achteraf, maar dat werkt ingewikkelder, onhandiger. Wat je ook beter van te voren kunt maken is een collage van foto’s voor op het omslag. Op het omslag kun je op dit moment slechts één foto plaatsen. Het kan leuk zijn om verschillende foto’s uit het boek op het omslag te combineren. Het meest makkelijk gaat dat door in Google Foto’s – van te voren – een Collage te maken. Bijvoorbeeld van 4 foto’s. Van te voren, want als je achteraf denkt: leuk om een collage te gaan gebruiken op het omslag, dan komt die nieuw gemaakte Collage ergens tussen je foto’s in je hele Google Foto’s-collectie terecht en het kan dan flink zoeken zijn naar die collage.

Het kan nog beter!

Zoals bekend ontwikkelt Google altijd flink door aan Google Foto’s, dus achteraf foto’s toevoegen aan een Album en die meteen terugzien in je Fotoboek komt misschien ook nog wel een keer in de app. Zaak is op dit moment in ieder geval om als je uitgaat van een Album, de foto’s daarin al helemaal klaar te hebben. Mooi bewerkt, met een eventuele collage voor op het omslag. Als je meer foto’s op een pagina wilt hebben, zul je die nog steeds moeten zoeken in je hele fotocollectie. Ook dat zou anders kunnen als je dat ook vanuit een Album zou kunnen doen. Anyway, ik heb al een aantal Google Fotoboeken gemaakt en ben er blij mee zoals het nu al werkt. Maar het kan nog beter!

Op dit blog schrijven we regelmatig over Google Foto’s. In de Categorie Google Foto’s op dit blog vind je alle blogpost die we aan Google Foto’s hebben besteed. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s uit de serie ‘Haal meer uit je smartphone’. Maar ook daar staan ongetwijfeld niet alle antwoorden in. Zeker als Google de mogelijkheden van de app verandert of vernieuwt, staan die antwoorden – nog – niet in het boek. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen (al weten wij ook niet overal het antwoord op, maar misschien andere lezers wel).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.