Google mag alles weten, maar Microsoft niet? Hypocriet!

Dat nog niemand heeft opgemerkt dat ik hypocriet ben als het gaat om mijn online privacy, verbaast me eigenlijk. Wél zonder problemen alles over mijn online gedrag bekend maken aan Google, maar voor de rest alles afschermen voor Microsoft. Ik bedacht het vanmorgen op de fiets: ik wil wel graag Windows Insider worden, maar wil niet dat Microsoft met me op de computer meekijkt. Hypocriet!

Begin deze week las ik een artikel waarin beschreven werd hoe elke Windows 10-gebruiker bij Microsoft kon klagen via de Feedback Hub. Klagen, klagen… Het gaat erom dat je feedback kan geven aan Microsoft over wat je wel of niet lekker vindt werken in Windows 10. Die Feedback Hub wilde ik wel op mijn pc, maar ik kreeg dezelfde boodschap over mijn privacy settings: ze stonden niet goed om van de Feedback Hub gebruik te kunnen maken.

De Feedback Hub haal je in de Microsoft Store.
De Feedback Hub haal je in de Microsoft Store.

Deze week schreef ik dat ik, om van de wachtwoorden af te komen, zelfs mijn silly walk aan Google wilde bekend maken. Google mocht alles van me weten. Waarom Microsoft dan niet?

Wat verzamelen ze allemaal?

Ik zocht wat verder over wat al die verschillende bedrijven – Apple, Facebook, Twitter, Google, Microsoft – aan data over je internetgebruik verzamelen. Dit artikel in PCWorld somt het allemaal voor je op. Facebook en Google verzamelen heel erg veel over je. Gebruik je Google Maps? Wat zoek je op Google, wat vind je leuk op Facebook? Wil je dat Google Now je artikelen aanraadt? Dan leest Google met je mee wat je allemaal zoals online aan het lezen bent, om te kunnen voorspellen wat je eventueel leuk vindt om te lezen. Enzovoort, enzovoort. Wat Apple via mijn iMac en iPad verzamelt is niet helemaal duidelijk, maar dat Apple mijn data verzamelt staat vast. En Microsoft? Microsoft is de baas van het besturingssysteem, net als Apple en het bedrijf verzamelt heel veel info. Waar je bent, wat je betaalt, tot met met je toetsaanslagen…

TANSTAAFL

Het artikel eindigt met een acroniem dat ooit door Robert A. Heinlein werd gemaakt: TANSTAAFL, There Ain’t No Such Thing As A Free Lunch, gratis bestaat niet. Als je zo graag gebruik maakt van het internet, dan kost je dat wat. Je privacy bijvoorbeeld. Dus maakte ik een Herstelpunt op mijn pc, zette met ShutUp10 alle privacy instellingen weer op standaard, zoals ze zijn na een verse installatie van Windows en meldde me aan bij Windows Insider.

Ik ben een Windows Insider...
Ik ben een Windows Insider…

Nog een paar privacy instellingen

Nu ik mezelf bloot geef aan Microsoft, wil dat niet zeggen dat ze alles over me mogen weten. Dat Microsoft mijn toetsaanslagen wil volgen is hun zaak, ik wil dat in ieder geval niet. Dus ging ik naar de Privacy Instellingen bij Settings en zette dat in ieder geval uit. Nu eerst maar eens de Insider-versie van Microsoft downloaden. Wat zou er eigenlijk gebeuren als ik met ShutUp 10 weer alle privacy-instellingen terug zet, waardoor Microsoft toch niets van me te weten komt… Ach hou op! TANSTAAFL!

Geen toetsaanslagen van mij opslaan!
Geen toetsaanslagen van mij opslaan!

En jij? Surf jij anoniem, heb je nog een ouderwetse Nokia en wil je helemaal niets te maken hebben met Apple, Facebook en Microsoft en gebruik je Linux? Laat het weten in de reacties, hoe jij omgaat met je online-privacy!

3 gedachten over “Google mag alles weten, maar Microsoft niet? Hypocriet!”

  1. Dat je van Microsoft blijkbaar minder accepteerde – tot deze week – is – denk ik – een geconditioneerde reactie. Apple liefhebbers hebben in de negentiger jaren veel geklaagd over Microsoft zelfs toen Microsoft Apple hielp om uit de shit te komen. Ook de deal Microsoft-Apple om samen één fonttechniek te hanteren werd als negatief ervaren. Waarom? Men wilde niets van Bill Gates weten en veel acties werden omschreven als “Microsof.” Ik heb daar destijds zelf aan meegedaan omdat ook ik destijds liever met Apple werkte. Ik werkte van 1985 tot 2000 met Apple en vanaf 2000 met Microsoft en Apple. Ook in die tijd was ik hypocriet want Microsoft heeft beslist veel bijzondere dingen gedaan op het gebied van servers, Unicode, letterfonts en leesbaarheid. Dat oude gevoel moet gewoon overboord, denk ik.

  2. Als ik hier op ga reageren, wordt dat vast opgeslagen door Google, Apple en Microsoft. Dat doe ik dus niet!

  3. @Henk Gianotten Het zou kunnen dat ik van Microsoft minder accepteerde. Toch, voor mijn gevoel, heb ik niet dat anti-Microsoft-gedrag gehad. Ik schreef voor MacWorld en Publish over de manieren waarop Mac’s en Windows-computers met elkaar konden samenwerken. Later – voor Dzone – heb ik meerdere malen mensen hoog in de hiërarchie bij Microsoft geïnterviewd over allerlei leuke projecten waar Microsoft mee bezig was, iets dat me bij Apple al in geen eeuwigheid meer lukte (qua interviews). Het gaat hier, bij het onderwerp van deze blogpost, toch meer om het afstaan van privé-informatie.
    Met Google is dat eigenlijk vanzelf gegaan. Je zoekt via Google en Google slaat je zoekgerdag op. Google weet wat ik allemaal gebruik uit de Play Store, waar ik ben geweest via Google Maps enzovoort. Toen ik dit jaar weer een Windows-computer aanschafte werd ik ineens met mijn neus op de feiten gedrukt dat Windows 10 allerlei dingen over me verzamelde en die naar Microsoft doorstuurde. Toen realiseerde ik me ineens weer: wat wil ik eigenlijk dat ‘men’ online over me verzamelt en weet?
    Het is niet per se Microsoft, maar het zijn ze allemaal, van Google, Microsoft, Apple tot aan Appie Heijn, als ik mijn bonuskaart laat scannen. Wil ik het internet kunnen gebruiken zoals ik het nu gebruik, dan zal ik blijkbaar als tegenprestatie iets terug moeten geven: informatie over mezelf, het accepteren van advertenties op een webpagina. Wil ik van Appie persoonlijk aanbiedingen? Dan moeten ze ook wat van me weten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.