Handboek Sportfotografie: Het weer en de stand van de zon

omslag-handboek-sportfotografieHet boek van de maand is het Handboek Sportfotografie van auteur Pieter Dhaeze en fotograaf Pim Ras. Op het ComputerCreatief-blog geven we deze maand wat voorproefjes uit het boek en komt er een interview met Pieter en Pim over o.a. de problemen die je tegenkomt als je zelf aan de gang wilt gaan met sportfotografie en hoe je ze oplost. Dit voorproefje uit het boek behandelt het weer en de stand van de zon, die je bij het maken van foto’s behoorlijk in de weg kunnen zitten.

Als je binnen fotografeert en er is geen invallend zonlicht, dan zijn het weer en de stand van de zon geen variabelen in je sportfotosessie. In alle andere gevallen, en dan vooral buiten, kunnen deze ‘natuurelementen’ grote spelbrekers zijn. Als je vooraf de weersverwachting bekijkt en je een indruk vormt van de zonnestand, verandert de invloed van deze factoren niet,maar je kunt er wel beter op inspelen. Al is het maar door een regenjas voor jezelf en een regenhoes voor je camera mee te nemen.

Buienradar, Weeronline en WeatherPro.

Hoe het weer wordt en of er regen komt, kunnen we tegenwoordig redelijk eenvoudig te weten komen. Met een simpele app op je telefoon of tablet krijg je voorspellingen tot soms wel twee weken en zie je een bui – letterlijk – aankomen. Buienradar, Weeronline en WeatherPro (Premium) zijn bekende weer-apps.

TIP • Relativeer de weersvoorspellingen Hoewel de technologie van 2016 van iedereen een weerman maakt, blijft het eeuwenoude gezegde ‘Niets is zo veranderlijk als het weer’ van kracht. Soms loop je je dagen nerveus te maken over regen en dan blijft het tijdens de wedstrijd kurkdroog. Een andere keer is er geen wolkje aan de lucht, maar barst de hemel open net als je op de ontspanknop van je camera drukt. Probeer weersvoorspellingen dus altijd te relativeren.

Het verloop van de blauwheid van de lucht op een zonnige dag.

Stand van de zon

Behalve het weer kan ook de stand van de zon cruciaal zijn voor het welslagen van je sportfotosessie. In een stadion kan deze bijvoorbeeld leiden tot diepe schaduwen van een overkapping, en dan heb je dus last van sterke overgangen van licht naar donker en daardoor van diafragma- of ISO-schommelingen (bij vaste sluitertijd).Ook zijn kleuren in de schaduw duidelijk minder verzadigd dan in de zon en kunnen ze variëren door een steeds veranderende witbalans. Dit contrast- en kleurprobleem door felle zon kan ook optreden bij zonlicht dat binnenvalt in een sportzaal of sporthal.

Wil je de stand (hoogte en richting) van de zon weten op een bepaalde locatie en
op een bepaald tijdstip, kijk dan op The Photographers Ephemeris. (http://app.photoephemeris.com)

Bovendien kan de zon als tegenlicht een behoorlijke spelbreker zijn. Je fotografeert dan de voorkant van spelers als schaduwzijde. Wil je die goed belichten, dan moet je dus iets overbelichten en dan wordt de achtergrond mogelijk te helder. Het kleine beetje blauwe kleur dat in de lucht zit, zal dan verdwijnen en volledig wit uitbijten. Als je met de zon in de rug fotografeert, los je niet alleen het ‘schaduwspeler’-probleem op, maar krijg je ook een mooi diepblauwe lucht op de achtergrond, want de lucht tegenover de zon is altijd het blauwst.

TIP • Hoog contrast overbruggen Hoog contrast ten gevolge van tegenlicht door de zon kun je, gezien de grotere afstanden in sportfotografie, niet invullen met flitslicht. Flitsen zou ook heel hinderlijk zijn voor de sporters. Wil je dat ‘schaduwspelers’ toch een goede helderheid krijgen, dan zul je moeten onderbelichten en achteraf de schaduwen moeten verhelderen. Dat kan in JPEG met Schaduw/hooglichten in Photoshop, maar beter resultaat geeft RAW in Lightroom.

De schaduwzijde van spelers verhelderd in Lightroom vanuit RAW.

Geïnteresseerd geraakt in Het Handboek Sportfotografie? Bestel het dan bijvoorbeeld HIER bij de uitgever (H.F.).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.