maak een initiaal met Word

Maak een initiaal in Word

Een initiaal aan het begin van een hoofdstuk (of desnoods zelfs een alinea) kan best mooi staan. Dat snapten die oude monniken al. Kortom: maak een initiaal in Word, altijd leuk.

Met een initiaal bedoelen we zo’n joekel van een letter aan (meestal) het begin van een hoofdstuk. Maar u kunt ze ook gebruiken als aardig begin van een alinea. Bedenk daarbij echter dat – zoals altijd – overdaad schaadt. Het moet immers wel allemaal (prettig) leesbaar blijven. We gebruiken in dit artikel trouwens Word 2019, de ‘vaste’ versie van Microsoft Office die alleen bugfixes en veiligheidsupdates krijgt. Gebruik jij Office 365, dan zal het ongetwijfeld hetzelfde werken. Maar mogelijk zie je hier of daar een extra inmiddels toegevoegde functie. Niks van aantrekken, voor de intitialen maakt het niets uit.

Maken

Om een initiaal te maken tik je eerst een stukje tekst in een leeg Word-document. Klik vervolgens ergens in deze (eerste) alinea, gevolgd door een klik op de tab Invoegen in het lint. Vervolgens klik je in het blokje Tekst op de initiaal-knop (zie afbeelding hieronder). Klik dan op In tekst of In marge. Het is net waar je van houdt, maar de optie In tekst vinden wij wat mooier ogen. Overigens: je ziet meteen een live preview als je de muiscursor even boven een van de opties laat zweven.

maak een initiaal in Word
Maak een initiaal in Word, kies uit een van deze beide opties voor een standaard-exemplaar.

Meer opties

In plaats van op een van die beide opties te klikken, kan je meer controle krijgen over de initiaal door op Opties voor decoratieve initialen te klikken. Kies bijvoorbeeld een meer decoratief lettertype. En pas ook eventueel de grootte aan. Zorg dat als je eenmaal een initiaal-lettertype hebt gekozen, je dit door je hele document heen gebruikt. Steeds wisselen van initiaal-lettertype oogt wat prutserig. Heb je de initiaal eenmaal ingevoegd, dan is deze geselecteerd. Komt mooi uit, want dan kan je via het Lint en Start meteen de tekstkleur ervan aanpassen. Op die manier kan – bij een beetje ingetogen gebruik – een alleraardigst geheel ontstaan!

Lint op de schop

Overigens noemden we hier natuurlijk al een paar keer het Lint. In oudere versies werkte Office met gewone menu’s. Nog altijd zijn er velen die daar naar terugverlangen. Echter: het Lint gaat mogelijk (waarschijnlijk…) eveneens op de schop bij de eerstvolgende versie van Office. Heel veel opties waarvan Word (of een van de andere onderdelen van Office) denkt dat je ze niet nodig hebt, worden dan verstopt. Om – zo redeneren de ontwikkelaars – je vooral op de tekst te laten concentreren en overbodige afleidende onzin zo veel mogelijk weg te drukken. Daarvoor wordt onder andere kunstmatige intelligentie ingezet. Verder zullen veel opties vooral via het zoekveld beschikbaar komen. Niet meer op het knopje voor een initiaal klikken dus, maar zoeken naar iets als maak een initiaal in Word en klaar. Nu kunnen we ons zomaar voorstellen dat professionals daar niet blij van gaan worden. Dus of er ook een optie komt die de oude Lint-methode weer terug kan halen? We wagen dat te betwijfelen, de wil van Microsoft is natuurlijk nog altijd wet. Wil je iets anders, dan is het – als het zover gaat komen – tijd om uit te kijken naar een ander Office-pakket. Wat dat betreft is er tegenwoordig gelukkig keuze genoeg.

Integratie desktop en mobiel

Helemaal ellende hoeft de nieuwe Office gebruikersinterface trouwens ook niet te betekenen. Zo moeten de mobiele versie en desktopversie meer naar elkaar toegroeien. Maar onvoorspelbaarder zal het zeker worden. Wat bij de ene gebruiker wél te zien is, zal bij de andere niet zichtbaar zijn aan opties bijvoorbeeld. En uniformiteit is over het algemeen wel een heilig huisje in het bedrijfsleven. Afwachten dus maar! Bij onder meer dit artikel van The Verge kan je er wat voorbeelden van zien. Mogelijk is dit trouwens ook meteen de opmaat naar een cloud only-versie van Office!

Leesvoer

maak een initiaal in WordHet kan natuurlijk niet anders dan dat Van Duuren Media een flinke berg boeken over Microsoft Office voor je klaar heeft staan. En niet alleen over de nieuwste Office 2019, maar ook over eerdere versies die vaak nog volop in bedrijven in gebruik zijn. Ook Office 365 is vanzelfsprekend niet vergeten. Als je op deze link klikt, word je automatisch doorgesluisd naar een overzichtspagina met alle boeken over Office. Wil je alleen een boek over Word? Geen probleem, dan is er bijvoorbeeld het Handboek Word 2019 van Peter Kassenaar. Microsoft Word 2019 is de meest gebruikte tekstverwerker ter wereld. Je bedient het Office-programma met behulp van het dynamische lint met opdrachtknoppen en functies. In de nieuwe versie van Word zijn diverse functies duidelijker en werken ze nog beter, nog intuïtiever. Het Handboek Word 2019 helpt je snel op weg en biedt oefeningen, tips en voorbeelden uit de praktijk.


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.