Ontdek VLOGGEN: Beeldbewerking en montage

Bob Timroff, auteur van boeken over onder andere het macOS en 3D-printen, heeft een nieuw boek: Ontdek VLOGGEN! Het is bij ComputerCreatief het Boek van de maand juni. We zullen deze maand wat voorproefjes uit het boek publiceren en we spreken met Bob over het maken van vlogs en alles wat daarbij komt kijken.
Dit 4de voorproefje uit het hoofdstuk ‘Opname- en bewerkingssoftware’ behandelt o.a. de applicaties voor het monteren van je films. Het 1ste voorproefje vind je HIER, het 2de HIER en het 3de HIER. (H.F.)

Beeldbewerking en montage op de computer

Een van de belangrijkste taken van een YouTuber is het monteren van zijn beeldmateriaal. Het kost veel tijd de juiste beelden te selecteren en op een leuke manier te rangschikken. Als je je video ook nog wil voorzien van introfilmpjes, titels, animaties, geluidseffecten en muziek heb je een goed programma nodig dat je hierbij helpt. Als je net begint met vloggen en video’s maken, vertil je dan niet meteen aan geavanceerde programma’s als Adobe Premiere Pro (Windows/Mac) of Final Cut Pro X (Mac). Laat je niet leiden door de techniek, maar door het verhaal dat je wil vertellen met je video. Als het voldoende is om de mislukte shots te verwijderen en de geslaagde opnamen achter elkaar te zetten, doe dat dan met een eenvoudiger programma.

Windows Movie Maker (Win)

Tot de komst van Windows 10 werd het videobewerkingsprogramma Windows Movie Maker standaard meegeleverd bij het besturingssysteem. Liever gezegd, het maakte deel uit van Windows Essentials. Hopelijk heb je dit nog ergens bewaard, want sinds januari 2017 is het niet meer mogelijk om Windows Movie Maker via de site van Microsoft te downloaden.

iMovie (iOS)

Mac-gebruikers krijgen iMovie gratis bij het besturingssysteem. Het programma werkt zeer intuïtief, eenvoudig en je kunt er lekker snel mee monteren op meerdere lagen en sporen. Het is kinderlijk eenvoudig je beelden – nondestructief – te voorzien van titels en beeldovergangen. Bovendien hoef je het project nooit te bewaren, dat doet iMovie zelf. Je kunt ook een gratis iOS-app gebruiken voor de iPhone, iPad of iPod touch waarop iOS 10 of hoger is ge.nstalleerd, als het apparaat is gekocht of geactiveerd op of na 1 september 2013. Is dat niet het geval, dan is de app ook los aan te schaffen voor € 4,99. De mobiele versie van iMovie bevat minder functies dan de Mac-versie, maar is evengoed toch zeer handig voor kleine aanpassingen onderweg, of voor korte video’s.

Final Cut Pro X

Wanneer je eenmaal doorhebt hoe alles werkt in iMovie, heb je op den duur wellicht behoefte aan functionaliteit die iMovie niet biedt. Denk aan crossfading, meer controle over de positionering en timing van titels, meer camera montage, en dergelijke. In dat geval kun je overstappen op Final Cut Pro X. Mocht de prijs van € 299,- een te forse greep in je portemonnee zijn, dan heb je ook de mogelijkheid je te laten overtuigen van de kwaliteiten van Final Cut met een gratis 30-dagen testversie. Kijk voor meer informatie op apple.com/final-cut-pro/trial.

Vegas Pro (Win)

Het bewerkingsprogramma Vegas Pro was oorspronkelijk van Sony, maar is overgenomen door het Duitse softwarebedrijf Magix, dat bekend werd met programma’s als Magix Music Maker, Samplitude Music Studio en ACID. Vegas Pro is een zeer uitgebreid programma, met professionele functies zoals chromakey, geanimeerde titels, gereedschap voor kleurcorrecties en veel meer. Vega Pro is een heel goed programma, maar het is ingewikkeld en werkt soms tergend traag. Bovendien gebruikt het een behoorlijk achterhaalde gebruikersinterface, die het er niet eenvoudiger op maakt alle functies van het pakket optimaal te benutten. Maar als je de steile leercurve op de koop toe neemt, is deze videobeeldbewerker wel een aanrader, al is het maar vanwege de uitbreidingen die er voor zijn ontwikkeld. De prijs voor Vegas Pro 14 begint met € 399, maar loopt op tot € 799 als je kiest voor Vegas Pro Suite. Eerst 30 dagen proberen kan ook met een testversie, die je kunt vinden op vegascreativesoftware.com.

Filmora (Win/Mac)

Het videobewerkingprogramma Filmora kwam al eerder aan bod in het overzicht van apps voor mobiele apparaten (FilmoraGo). Deze desktopapplicatie, die gratis beschikbaar is voor Windows- en Mac-gebruikers, biedt een mooi alternatief voor iMovie en Windows Movie Maker, maar voegt wel een logo toe aan het eind van elke bewaarde video. Mac-gebruikers hebben misschien meer moeite met de gebruikersinterface dan pc-gebruikers, maar desondanks werkt het programma zonder haperingen en zijn de functies al snel duidelijk. Sommige functies werken niet in de gratis versie, maar je krijgt soms in een voorvertoning te zien wat je mist. Een enkele keer mag je een filter of bewerkingsfunctie zelfs een paar keer gebruiken. Deze slinkse methoden overtuigen je wellicht het volledig functionerende pakket aan te schaffen voor € 66 voor een licentie van onbeperkte periode, of voor € 49,50 per jaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.