open source navigeren

Open source navigeren met OsmAnd Maps

Wat autonavigatie betreft is er maar een handvol apps die daar goed in is. Voor navigatie te voet, fiets of OV is dat een heel ander verhaal, want veel meer keuze. OsmAnd Maps lijkt ons een van de betere apps daarvoor: open source navigeren werkt prima!

Er zijn flink wat apps die pretenderen goed buiten gebaande wegen te kunnen navigeren. Deels zijn dat tamelijk gespecialiseerde apps waar je relatief veel geld (in vergelijking tot de gemiddelde prijs van apps) neer moet tellen. De app OsmAnd Maps is erg interessant voor een ieder die niet heel veel geld (of zelfs niks) wil uitgeven aan navigatiesoftware. Standaard maakt de app gebruik van OSM-kaarten, ofwel het open source map project. De kaarten die daar beschikbaar zijn, zijn in de afgelopen jaren uitgegroeid tot nagenoeg een gouden standaard voor iedereen die buiten het overgeorganiseerde Nederland reist. De kaarten worden grotendeels door vrijwilligers bijgehouden. Iedereen kan dingen toevoegen aan de kaarten. Dat heeft geleid tot extreem gedetailleerd kaartmateriaal dat zelfs de kleinste details bevat. Bospaadjes, maritieme zaken en zelfs dingen als stootblokken op treinsporen. Een deel van de bekende namen aan fabrikanten van handheld navigatie-apparatuur baseert z’n kaarten zelfs deels of volledig op de OSM-kaarten. Open source navigeren dus!

Mooie kaartweergave

Het aardige is dat een OSM-kaart dus niks kost. Je kunt ze – afhankelijk van de gekozen app – zowel on- als offline gebruiken. In het laatste geval selecteer je een gebied waarna de zaak gedownload wordt. Dat zijn trouwens al snel forse downloads vanwege de enorme detaillering die de vectorkaarten herbergen. Download dus alleen het deel van de online kaart dat je echt nodig hebt, tenzij je in het gelukkige bezit bent van een smartphone (of tablet) met een zee aan opslagruimte. Zoals gezegd maakt OsmAnd Maps gebruik van OSM-kaarten. Omdat de kaarten vectorgebaseerd zijn, kan een app ze zelf renderen zoals de maker wil. En daar springt OsmAnd er alvast positief uit: kleurgebruik, lettergrootte en overige layout ogen erg prettig en uitnodigend.

Van auto via fiets en benenwagen tot OV

Vanzelfsprekend komt OsmAnd Maps het best tot z’n recht in combinatie met een GPS-ontvanger in je telefoon of tablet (of een aangesloten los exemplaar). In dat geval kun je ook echt routes plannen met de app, waarbij je als vervoermiddel kunt kiezen uit de auto, fiets, benenwagen en het OV. Voor de auto lijkt het ons gevoelsmatig wat minder geschikt, daar komt een meer traditionele app als TomTom Go toch beter van pas. Voor de rest is OsmAnd Maps ideaal. En trouwens niet alleen voor open source navigeren, je kunt het ook inzetten om kinderen meer thuis te laten voelen op de (wereld)kaart.

Gratis of betaald

Je kunt kiezen uit een betaalde of gratis variant, waarbij je via in-app aankopen allerlei extra functies toe kunt voegen. Je kunt een kaart(download)abonnement afsluiten, mocht je dat willen. Zonder abonnement zijn (natuurlijk) wel kaarten te downloaden, maar in een beperktere hoeveelheid. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de kosten die verbonden zijn aan het hosten en dataverkeer van kaartmateriaal. Maar voor velen zal de standaardhoeveelheid kaarten ruim voldoende zijn. Vergeet trouwens niet om ook de wereldkaart te downloaden. Die is niet zo groot (want minder gedetailleerd), maar zorgt er onder meer voor dat je bij uitzoomen buiten het gedownloade gedetailleerde gebied niet in het grote niets op je scherm belandt. Verder kun je een Wikipedia-laag inschakelen. Is er iets vermeldenswaardigs in de buurt op een kaart te vinden, dan tik je daarop en zie je info van de welbekende gratis encyclopedie. En daarmee wordt OsmAnd Map ook een toeristische gids die als ware het een echte local alle weetjes over dingen in de buurt kan melden.

Veel details

Vanzelfsprekend voelt de app zich uitstekend thuis op een smartphone, die je immers altijd op zak hebt. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat een kleurrijke en goed smoelende kaart het ook uitstekend doet op een tablet. Gewoon om je (vakantiebuurt) eens grondig te verkennen bijvoorbeeld. Of je nieuwe woonomgeving. Waarbij geldt dat als je maar vergenoeg inzoomt, huisnummer en dergelijke eveneens getoond worden. Ook winkels en andere POI’s (points of interest ontbreken evenmin. Via het wereldbolletje linksboven in beeld kun je een en ander finetunen en aan jouw smaak aanpassen. Zo zou je zelfs bushaltes op de kaart kunnen laten projecteren, al wordt het dan al heel snel een erg drukke bedoening. Via de streepjesknop linksonder in beeld bereik je de instellingen, alwaar ook nog genoeg te vinden is voor de liefhebbers. Kortom: de moeite van het proberen waard; open source navigeren (wat de kaarten betreft) is zo gek nog niet. De app is beschikbaar voor iOS (heeft Van Duuren Media trouwens een mooi boek over), Android (ook al een boek over te vinden bij Van Duuren Media…) en als Amazon-app voor hun Kindle’s.

open source navigeren
Misschien is alle bushaltes aanzetten toch wat onoverzichtelijk…

Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.