Kidstrackers zijn handig, maar hou meelezers in het achterhoofd

Pas op met ‘kindertrackers’

Kindertrackers zijn apparaatjes in de vorm van (meestal) een horloge. Je kunt er thuis de locatie van je kind mee opvragen. Handig, maar er kleven ook gevaren aan de gadgets van veelal Chinese makelij.

Je kent het wel. Ben je een dagje uit met je kroost, is er ineens eentje spoorloos verdwenen in de drukte van de dierentuin of op het strand. Geen paniek, als jouw (klein)kind een van de vele beschikbare kindertrackers draagt. Dit zijn kleine apparaatjes met een ingebouwde GSM en GPS-ontvanger. Je raadt het al: het is nu mogelijk heel snel de verblijfplaats van je kind te achterhalen. De eenvoudigste – en eigenlijk ook meest veilige – variant van dit soort apparaatjes is die waarbij een sms met locatiegegevens naar jou telefoon wordt gestuurd. Er wordt dan geen verbinding met internet gemaakt en de gegevens worden nergens online opgeslagen. Nadeel is dat deze simpele kindertrackers wat minder gebruiksvriendelijk zijn. Je moet de coördinaten namelijk zelf vanuit het bericht naar iets als Google Earth zien over te hevelen.

Gemak dient de mens, maar…

Vandaar dat de net iets meer geavanceerde kindertrackers (die nog altijd hooguit twee tot drie tientjes kosten) hun data delen via een cloudserver op internet. Via een bijbehorende app achterhaal je dan – keurig met een kaart – de locatie van je kroost. En daar ontstaan grote risico’s. Want vaak bevinden die diensten zich in China en worden ze door Chinezen beheerd. De veiligheid (lees: bereikbaarheid van deze gegevens door kwaadwillenden) is veelal slechts bijzaak voor de fabrikanten van de gadgets. Het risico is dus levensgroot dat een crimineel of het welbekende ‘vieze mannetje’ m/v bij de gegevens kan. Nu moet je daar ook weer niet al te zwaar aan tillen, want dan moet zo iemand wel precies weten dat jouw kind zo’n kien klokje draagt. En ook nog eens weten welke account eraan verbonden is. Toch is het onverstandig om je kind de hele dag met zo’n tracker geactiveerd rond te laten lopen. Zet hem aan wanneer het echt nodig is, bijvoorbeeld tijdens die drukke dag op het strand of tijdens een stedentrip in een onbekende stad.

Speciale chip

Fabrikant Qualcomm heeft overigens gisteren een nieuwe chip speciaal voor dit soort apparaatjes aangekondigd. De Snapdragon Wear 2500 draait op een aangepaste en begrensde versie van Android. Zo ontbreekt (waarschijnlijk) bijvoorbeeld de Play Store, dus zelf applicaties installeren is niet mogelijk. Hoe het zit met de beveiliging wordt niet vermeld. Ook niet of Chinese fabrikanten verplicht zijn het ‘bijbehorende’ OS te gebruiken. Wel is het alvast goed om te zien dat de markt voor kinder-smartwatches en trackers (die vaak op dezelfde leest zijn geschoeid) serieus wordt genomen. Maar voor nu geldt: maak vooral gebruik van de kindertrackers. Echter: met beleid en met mate. Hou trouwens ook rekening met het feit dat als je buiten de EU op vakantie gaat, het dataverkeer en/of de sms-berichten dat/die gemoeid gaat(n) met de trackers snel op kan/kunnen lopen. Zeker omdat je kids vaak ook nog kunnen bellen met de apparaatjes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.