Photoshop 2021: Luchtvervanging

Photoshop 2021: Luchtvervanging

Tijdens Adobe Max 2020 verscheen een nieuwe versie Adobe Photoshop 2021. Als je lid bent van Creative Cloud heb je die inmiddels al op je harde schijf staan. Voelt Adobe de hete adem van Luminar in zijn nek? De vernieuwingen hebben een hoog AI, artificial intelligence-gehalte, iets waar Skylum met de volgende versie van Luminar hoog op zet. Nieuw in Photoshop 2021: Luchtvervanging. (over de nieuwe Neural filters hebben we hier een blog geschreven).

Als je er maar lol in hebt

Er zijn mensen die hun foto zo oorspronkelijk mogelijk willen houden. Die er van gruwen om er een nieuwe lucht in te plaatsen als de oorspronkelijk lucht op de foto een beetje saai is. Dat is ook maar een mening. Er zijn ook mensen die het leuk vinden om zo’n saaie lucht te vervangen door een spectaculaire zonsop- of ondergang. Niks mis mee, als je daar lol in hebt. En zo’n spannende nieuwe lucht komt goed van pas als je huizen fotografeert voor een makelaar, die wil dat zo’n huis er gewoon leuk op staat. Het vervangen van lucht was al mogelijk in Luminar 4 en nu dus ook in Photoshop 2021.

Photoshop 2021: Luchtvervanging

Luchtvervanging in Photoshop vind je in het menu Bewerken > Luchtvervanging. Kies je voor deze functie, dan begint Photoshop meteen met het vervangen van de lucht als je voor Luchtvervanging hebt gekozen. Je kunt kiezen uit een stel luchten die Adobe heeft toegevoegd. Deze variëren van gewone blauwe luchten, luchten met wolkjes, tot aan spectaculaire zonsop- en ondergangen. Je kunt ook je eigen spectaculaire zonsop- en ondergangen gebruiken. Je zult merken dat lang niet alle luchten mooi staan in de foto.

Luchtaanpassingen

Photoshop 2021: Luchtvervanging
De verschillende mogelijkheden bij het vervangen van een lucht.

Zoals gezegd: je kunt veel aanpassen. Bijvoorbeeld bij Luchtaanpassingen de kleurtemperatuur en Helderheid van de lucht, die je warmer of koeler en lichter of donkerder kunt zetten. Zo kun je de nieuwe lucht aanpassen aan de oorspronkelijke foto. Met Rand verschuiven en Rand vervagen pas je het masker aan waarmee Photoshop de lucht in de foto plaatst. Met Schalen kun je de geplaatste lucht groter of kleiner maken en met Omdraaien ‘flip’ je de geplaatste lucht horizontaal, zodat je die aan de lichtrichting van de oorspronkelijke foto kunt aanpassen.

De voorgrond aanpassen

Luchtvervanging probeer ook de voorgrond aan te passen aan de sfeer van de lucht die je hebt gebruikt. Met de Belichtingsmodus op Vermenigvuldigen wordt het donkerder, met Belichtingsmodus op Raster wordt het lichter. Als je hoger zet, neemt de oorspronkelijke foto meer van de sfeer van de lucht over. Met het penseel kun je nog extra lucht inschilderen en lucht die er niet hoort mee verwijderen.

Lagen en Maskers

De lagen en maskers die Luchtvervanging in Photoshop aanmaakt.

Als je kiest voor Uitvoer naar: Nieuwe lagen maakt Photoshop een aantal nieuwe lagen met alle maskers en aanpassingen die zijn gebruikt om de lucht in de foto te monteren: de Vervangingsgroep lucht. Als je een beetje handig bent met maskers en lagen in Photoshop kun je nog van alles aan die nieuwe lucht aanpassen. Met de nieuwe functie van  Luchtvervanging maakt Photoshop het met kunstmatige intelligentie mogelijk om snel en eenvoudig een lucht te vervangen. Daarnaast kun je met ‘ouderwetse’ Photoshop-mogelijkheden als lagen en maskers naar harte lucht verder gaan met aanpassen.

De oorspronkelijke lucht.
De foto met de vervangen lucht.

Meer leren over Photoshop? Daar zijn boeken voor. Bijvoorbeeld Classroom-in-a-book Adobe Photoshop 2020, de snelste en meest uitgebreide manier om Photoshop te leren.  Wil je inspiratie opdoen van de ‘Photoshop masters’?  Dan is Photoshop Masters van Rob de Winter een boek dat je beslist moet lezen. Allerlei Photoshop-meesters laten in interviews hun tips en trucs zien en Rob de Winter vult het aan met uitgebreide tutorials.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.