Het was zo ongeveer de ‘heetste’ vernieuwing in de komende voorjaarsupgrade: tabbladen in Windows 10. Ofwel: de mogelijkheid om verschillende vensters van een programma over tabs te verdelen. Microsoft heeft ‘t opgegeven om dit te realiseren zo is nu bekend geworden.
Eigenlijk waren de tabbladen in Windows 10 de enige enigszins plausibele reden om te upgraden naar de voorjaarsversie (1903) van Windows 10. Nu deze optie om verder onduidelijk gebleven redenen (waarschijnlijk samen te vatten onder de noemer ‘te hoog ingezet en daardoor te complex’) is gesneuveld blijft er eigenlijk niet veel nieuws over. De nieuwe features bestaan vooral uit wat grafische opsmuk, waaronder een nieuw ‘licht(er’) thema, wat nieuwe pictogrammen hier en daar en een minimaal optisch gewijzigd startmenu. Echt nieuwe functionaliteit is er niet te verwachten, op een deelbaar klembord na. Maar dat is niet bepaald een feature om direct aan het upgraden te slaan wat ons betreft. Zoals we gisteren al schreven: wacht met upgraden als dat mogelijk is. De ‘oude’ versie voldoet nog prima en is dankzij maandenlange updates een stuk stabieler dan de nog te verschijnen nieuweling.
Tabbladen in andere besturingssystemen
Het nieuws dat tabbladen niet meer zijn, werd gebracht door Howtogeek en is inmiddels bevestigd door ZDNet. Wil je toch applicaties in tabbladen kunnen groeperen, dan is er nog altijd het tooltje Groupy dat je slechts $4,99 kost. Het is van dezelfde makers – Stardock – die destijds de mateloos populaire tool uitbrachten om het Startmenu weer terug te brengen in Windows 8. Grappig om te zien dat het dit softwarebedrijf steeds weer lukt om gewilde features wél snel en stabiel te implementeren! Overstappen naar een ander besturingssysteem is ook een optie. Neem iets als bijvoorbeeld macOS dat geen enkele moeite heeft met het groeperen van apps in tabbladen.

Bang om de sprong van Windows naar macOS te maken? Nergens voor nodig! In het op springen staande boek Overstappen van Windows naar macOS (auteurs: Ronald Smit en Henk van de Kamer) leer je je nieuwe Mac razendsnel kennen. En zul je ontdekken dat de ‘leercurve’ bij de overstap nihil is. Je moet simpelweg een paar dingen begrijpen, denk aan iets als net wat andere toetscombinaties bijvoorbeeld. Voor de rest geldt dat het overgrote deel van de bekende programmatuur ook voor macOS beschikbaar is, allemaal dingen die in het boek uitgerbeid belicht worden. Leer snel werken met Finder, de Verkenner-equivalent van macOS. En zet het Dock – who needs a startmenu? – naar eigen hand. Zomaar wat zaken die aan bod komen! HIER lees je de inleiding van het boek.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.