We zijn natuurlijk niet alleen massaal aan het thuiswerken, maar ook aan het thuisleren. En mogelijk levert dat zo af en toe eens ‘lastige’ vragen op waar je eigenlijk geen tijd voor hebt.
Nu iedereen in huis zowel aan het werken als studeren is, is de kans op uitgebreide communicatie mogelijk wat minder optimaal dan normaal. Omdat er de komende weken en wellicht maanden weinig verandering in die situatie zal komen, is het zaak om te optimaliseren. Stel nu bijvoorbeeld dat een van je (klein)kinderen met een lastig wiskundevraagstuk zit. En jij moet toch echt een belangrijk stuk werk afkrijgen voor het eind van de dag. Om de ramp helemaal compleet te maken is even geen wiskundeleraar voorhanden. Geen probleem! Met de gratis app Math van Microsoft los je zo ongeveer elke vergelijking op. En verschijnt ook een uitwerking. Vanzelfsprekend niet om in te zetten als snelle methode voor het maken van huiswerk, maar wel ideaal om het razendsnel te controleren of vragen te beantwoorden. Zonder dat je zelf dan weer terug hoeft te grijpen op wellicht allang vergeten kennis van weleer.
Fotograferen en analyseren
Microsoft Math is zowel voor iOS als Android beschikbaar. De eerste keer dat je de app start, wordt er gevraagd of je uitleg in ‘t Nederlands of Engels wilt zien. De eerste keuze is de meest voor de hand liggende in onze contreien. Vervolgens werkt het verbazingwekkend simpel. Je maakt een foto van het oorspronkelijke vraagstuk (dat mag zelfs handgeschreven zijn) en na even wachten zie je het antwoord. Door in het vak Evalueren op de groene balk te tikken zie je alle stappen die naar het antwoord leiden. Zo is het wel heel makkelijk om te zien waar op weg naar dat antwoord een scholier of student de mist is ingegaan. Mocht een grafische weergave van een functie mogelijk zijn, dan wordt die ook meteen even getoond. Al met al is deze app dan voor thuisleren dan ook een reddende engel in nood. Zeker nu lessen wat minder intensief zijn dan gebruikelijk.

Kleine lettertjes
Overigens hoef je niet per se foto’s te maken van geschreven vergelijkingen en andere mathematische raadsels, maar kun je ze ook in-app schrijven met bijvoorbeeld je vinger. Gezien de zeer bescheiden appgrootte gokken we trouwens dat het echte analytische werk elders in de cloud wordt verricht, waarschijnlijk via zoekmachine Bing. De kleine lettertjes in de licentie wijzen ook op het feit dat data gedeeld wordt met Microsoft. Minder geschikt dus om je supergeheime formules van dat chemische goedje dat je auto op water laat rijden mee te laten analyseren. Maar voor regulier schoolwerk tijdens het thuisleren is ‘t een prima oplossing.
Krijg je zomaar ineens de smaak van het betere reken- en wiskundewerk te pakken? Al was het maar omdat die legpuzzels nu toch wel wat slaapverwekkend beginnen te worden? Misschien levert het Handboek Excel 2019 van Wim de Groot je dan wel een compleet nieuwe hobby op. Eentje ook waar je in de toekomst zonder meer nog wat hebt. Microsoft Excel mag zich namelijk verheugen in een toenemende belangstelling. Steeds meer mensen ontdekken het gemak en de ontelbare mogelijkheden van dit onderdeel van het Microsoft Office-pakket. Excel 2019 is de nieuwste versie van dit krachtige rekenprogramma.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.