Upright met hulplijnen: wanneer Camera Raw een beetje hulp nodig heeft

In deze nieuwe versie van zijn veelgeprezen boek Photoshop voor Digitale fotografen bereikt Scott Kelby een geheel nieuw niveau met de nieuwste, belangrijkste en handigste Adobe Photoshop-technieken voor fotografen. Deze update van zijn bekroonde boek doet iets voor digitale fotografen wat nog niet eerder is gedaan: het laat je precies zien ‘hoe je het doet’. Het is geen berg theorie, vraagt je niet om je eigen instellingen te verzinnen of het zelf maar uit te zoeken. Scott laat je daarentegen stap voor stap de technieken zien die door de meest vooraanstaande digitale fotografen worden gebruikt en, wat nog mooier is, hij laat je precies zien welke instellingen je moet gebruiken, wanneer je dat moet doen en waarom je dat moet doen. Dat is de reden dat vorige edities van dit boek overal ter wereld als studiemateriaal in fotografieopleidingen worden gebruikt. In deze blogpost krijg je een 3de voorproefje uit het boek over het oplossen van lensproblemen met Upright in Adobe Camera Raw. Deze keer ‘Upright met hulplijnen’. Het 1ste voorproefje vind je HIER, het 2de HIER. (H.F.)

Als je bij een bepaalde foto de automatische Upright-correcties hebt uitgeprobeerd maar over geen ervan echt tevreden bent, moet je Camera Raw wellicht een beetje helpen met de functiNieuwe ‘Met hulplijnen’. Het idee is dat je handmatig rechte lijnen trekt over delen van de foto die horizontaal en verticaal recht moeten zijn. Camera Raw weet dan wat je recht wilt hebben en past de correctie toe op basis van de plaatsing van die lijnen (je kunt tot vier hulplijnen plaatsen).

Stap een:

Hier is onze problematische opname met een aanzienlijke lensvervorming (jaren geleden met een goedkope lens gemaakt vanaf een varende gondel). Klik om te beginnen op het pictogram Lenscorrecties (vijfde van rechts bovenaan in het deelvenstergebied) en activeer op het tabblad Profiel het selectievakje Correcties profiel inschakelen (zie afbeelding; de automatische correcties van Upright werken beter als deze optie eerst is ingeschakeld).

Stap twee:

Druk nu op Shift+T of, als je per uur betaald wordt, klik op het gereedschap Transformatie op de werkbalk (hier rood omcirkeld). Klik vervolgens op het meest rechtse pictogram (ook omcirkeld) in het onderdeel Upright. Je trekt twee verticale lijnen om de verticale vervorming te corrigeren en twee horizontale lijnen om de horizontale vervorming te corrigeren. Na afloop zou de vervorming verdwenen moeten zijn (en zou de foto er niet meer zo samengeknepen uit moeten zien). We beginnen met de verticale lijnen. Om te voorkomen dat het gebouw achterover lijkt te leunen, heb ik een lijn getrokken langs de pijp helemaal links (je kunt de rode stippellijn zien langs de rechterkant van de pijp). Er gebeurt echter niets totdat je de tweede lijn trekt. Dus heb ik een tweede verticale lijn getrokken langs de pijp aan de rechterkant van de ramen rechts op de foto (zie afbeelding).

Stap drie:

Na het trekken van de tweede verticale lijn wordt onmiddellijk een correctie toegepast (zie afbeelding). Het ziet er nog niet goed uit omdat de horizontale correctie nog moet worden uitgevoerd en er nu gaten zijn ontstaan aan beide zijden, maar daar gaan we zo meteen iets aan doen. Vooralsnog zit je op het goede spoor. TIP: Probeer Adaptief groothoek Als de resultaten van de optie Met hulplijnen je niet bevallen, probeer dan het Photoshop-filter Adaptief groothoek (in het menu Filter). Je gebruikt daar een soortgelijk gereedschap om je foto te corrigeren en mogelijk levert dat betere resultaten op (hoewel ik het zelf nauwelijks hoef te gebruiken). Pas het toe als een slim filter, zodat je terug kunt gaan en de filterinstellingen kunt aanpassen.

Stap vier:

Laten we nu de horizontale lijnen trekken. Je hoeft niet ergens op te klikken of eerst iets speciaals te doen omdat het gereedschap al weet dat je de twee verticale lijnen hebt getrokken; je hoeft alleen nog maar de horizontale lijnen te trekken. Hier heb ik de eerste lijn langs de ramenrij in het midden getrokken (zie je de groene stippellijn ongeveer in het midden van de foto?). In de vorige stap kun je zien dat die ramen nogal verdraaid waren, maar hier zijn ze gecorrigeerd. Maar ze worden pas volledig gecorrigeerd wanneer je een tweede horizontale lijn langs de onderkant van het bovenste raam trekt. Op dat moment wordt het gebouw recht getrokken. Overigens kun je de lijnen zo nodig verplaatsen door ze een beetje naar links of rechts te verslepen (zie afbeelding); de correctie wordt dan opnieuw uitgevoerd. Of klik op een lijn en druk op Delete (pc: Backspace) om overnieuw te beginnen en een nieuwe lijn te trekken. Het is aan jou.

Stap vijf:

We hebben nog enkele gaten, al zijn ze niet zo groot. Dit is een geval waarin je moet besluiten of je de Photoshop-functie Inhoud behouden de kans wilt geven om die gaten op te vullen of dat je ze simpelweg wilt wegsnijden. Voor de gein heb ik de foto geopend in Photoshop en Vullen met inhoud behouden geprobeerd. Laten we zeggen dat de resultaten (hmm…) niet optimaal waren, dus zullen we deze foto moeten bijsnijden om die lege gebieden te verbergen (je zou ze trouwens ook flink kunnen bijsnijden en dan Vullen met inhoud behouden veel kleinere gebieden laten invullen zodat je kans op succes veel groter is. Waarom niet? Maar ja, toen ik dat probeerde, zag één kant er prima uit, maar de andere kant nog steeds niet, maar met enig kloonwerk [oké, veel kloonwerk] was het wellicht gelukt. Hoe dan ook, uitsnijden is hier onze beste optie).

Stap zes:

Houd de muisknop ingedrukt op het gereedschap Uitsnijden in de werkbalk en kies Beperken tot afbeelding in het menu (zie afbeelding). Wanneer je het uitsnijdkader over de hele foto trekt, zal het automatisch daarheen springen waar de gaten buiten de foto worden gehouden. Wanneer je uitsnijdt, resteert dus alleen je afbeelding zonder gaten.

Stap zeven:

Neem het gereedschap Uitsnijden, klik in de linkerbovenhoek en sleep het over de hele afbeelding, zodat het kader op zijn plaats springt (zie afbeelding). Druk op Return (pc: Enter) en je krijgt de gecorrigeerde foto zonder gaten aan de zijkanten. Vergelijk de foto’s voor en na de bewerkingen. Merk op dat we weliswaar flink wat moesten wegsnijden, maar dat het geheel er behoorlijk goed uitziet (ik heb uiteindelijk nog wat meer weggesneden aan de linker- en onderkant van de Na-foto).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.