Vandaag verschijnt het boek Veilig online, een boek dat Ronald Smit en ik deze zomer schreven. Op dit blog besteden we regelmatig aandacht aan een veilig online bestaan, over wachtwoordmanagers, tweestapsverificatie, privacy, allemaal zaken waarmee je te maken krijgt als je je computer aan het wereldwijdeweb hangt. Een van de belangrijkste adviezen voor dat veilige bestaan is: blijf achterdochtig. Een ogenschijnlijk gewoon mailtje van je bank kán een mailtje zijn dat je je inloggegevens wilt ontfutselen. En waarom wil die app toegang tot je contacten? Je bent echt niet paranoïde als je sommige mailtjes/apps/links wantrouwt. Een gezonde dosis wantrouwen houdt ook je computer/tablet/telefoon gezond.
Wat kun je van Veilig Online verwachten? Het boek bestaat uit een aantal hoofdstukken over specifieke onderwerpen. Bijvoorbeeld veilige wachtwoorden, tweestapsverificatie, updates van je apparaten, privacy, en beveiliging van je router en Wi-Fi-verbindingen. Waar het uiteindelijk om gaat is dat je eigen gegevens veilig zijn, dat je bestanden niet ineens gegijzeld worden of dat hackers niet bij je bankgegevens kunnen komen. Met jouw verbinding naar het internet sta je open voor die hackers en voor de overheid die misschien mee wil kijken met jouw internetgedrag.
Updates
Zoals college Tom de Mulder gisteren in het interview over zijn boek al zei: als je met één ding wil beginnen om je netwerk veiliger te maken, check dan of er updates zijn voor alle apparaten die verbonden zijn met je netwerk. Veiligheidsupdates zorgen voor het dichten van zwakheden in je hard- en software. Elke maand zijn er wel updates voor je computer,telefoon of tablet. Installeer die. Denk niet: dat komt later wel, want soms/vaak komt het dan helemaal niet van.
Beveiligingsinstellingen
Moet je een virusscanner op de Mac hebben? Als je alleen een Mac hebt en voorzichtig bent met waarop je klikt en wat je installeert, heb je die voor een Mac niet nodig. Heb je voldoende aan de standaard virus- en bedreigingsbeveiliging in Windows 10? Het ligt eraan hoe je je computer gebruikt. Tom de Mulder vindt net als ik dat je voldoende veilig bent met de standaard software die Microsoft bij Windows 10 levert. Ronald Smit ziet liever nog een extra virusscanner bij Windows 10. Het ligt er uiteindelijk aan hoe je thuisnetwerk in elkaar zit. Heb je een NAS, een Windows-computer én een Mac? Dan is een virusscanner voor je Mac misschien toch zinvol.
Wachtwoorden en tweestapsverificatie

We hameren er vaak op: gebruik een wachtwoordmanager en indien mogelijk ook tweestapsverificatie. Die wachtwoordmanager is misschien wel het meest belangrijk. daarmee maak je lange, ingewikkelde wachtwoorden, die de wachtwoordmanager voor je onthoudt. Met die wachtwoordmanager kun je vervolgens snel en makkelijk op je computer/tablet/telefoon inloggen op sites/diensten enzovoort. En die tweestapsverificatie? Dat is een extra laag voor als je wachtwoord onverhoopt toch op straat komt te liggen. Het bestaat nog niet voor alle accounts, maar de belangrijke, zoals Google, Apple of Microsoft hebben wel die extra beveiligingslaag.
Privacy
Privacy is een hot item. Wat weten Google of Facebook over je? Of Microsoft? Leest Google je Gmail-berichten? Wat houdt Facebook precies over je bij? De berichten op WhatsApp zijn versleuteld, maar kan Facebook (tenslotte eigenaar van WhatsApp) ze misschien toch lezen? En hoe zit het met Messenger, Telegram en Signal? In de EU hebben we sinds mei dit jaar de strenge privacywetgeving. Dat helpt natuurlijk voor het bewaren van die privacy, maar je zult zelf ook het een en ander moeten instellen. In dit hoofdstuk lees je waar je al die privacy-instellingen kunt vinden, hoe je ze kunt aanpassen en wat de meest veilige klets-app is..
Mail en phishing

Een grote bron van computerbesmettingen en allerlei ander ongemak danken we aan het mooie email. Elke dag worden we bestookt met spam en mailtjes die ons willen verlokken onze bankgegevens af te staan. Wat doe je aan die spam? Heb je een speciaal spamfilter nodig? De phishing-mailtjes die je bankgegevens of andere inloginfo van je willen hebben, worden steeds beter. Ze zien eruit alsof ze van je bank komen, maar met een paar kleine inspecties – de afzender en de link in de mail – kun je snel zien of het mailtje deugt. Onthoud in ieder geval dat je bank nooit om jouw inloggegevens of je bankpas vraagt!
Het netwerk

Je netwerk bestaat meestal uit een router van je internetprovider die in verbinding staat met de (boze) buitenwereld. Voor die toegangspoort is het belangrijk dat je die voldoende dicht timmert tegen aanvallen van buitenaf. Een stevig wachtwoord voor de router, de laatste firmware, een goed ingestelde firewall, VPN voor buiten de deur, het komt allemaal aan de orde in dit boek.
We zijn vast allerlei onderwerpen vergeten. Daarnaast staan de ontwikkelingen niet stil. Dan is er een nieuw virus of malware, dan weer wordt er een zwakheid ontdekt in de meest gebruikte microchips. Het boek beschrijft de stand van zaken zoals we die deze zomer aantroffen. Is er nieuws, zijn er tips en trucs die je kunt gebruiken? Je leest het op dit blog bij het menu-onderdeel Veilig Online.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.