vensters en tabbladen in Safari

Vensters en tabbladen in Safari

Met vensters en tabbladen in Safari – de standaardbrowser van macOS Ventura – houdt u orde in de (surf)chaos. Onderstaande tekst is afkomstig uit mijn boek Ontdek macOS Ventura.

U kunt elke geopende webpagina in een eigen venster bekijken, maar als u veel webpagina’s hebt geladen leidt dit meestal tot veel gehannes met overlappende vensters. Safari biedt echter de mogelijkheid om alle geopende webpagina’s in één venster te bewaren met behulp van tabbladen. Standaard worden nieuwe vensters als tabblad aan het venster toegevoegd. Om deze instellingen te bekijken of aan te passen opent u het menu Safari, Instellingen klikt u op Tabbladen. Open het menu naast Open pagina’s in tabbladen in plaats van in vensters en selecteer de methode van uw voorkeur. Kies Nooit om nieuwe pagina’s in vensters te openen. Gebruik Automatisch als u pagina’s in tabbladen wilt openen, tenzij een pagina voor een speciaal opgemaakt venster is ontworpen. Met de optie Altijd worden pagina’s altijd in tabbladen geopend.

U kunt tabbladen in de knoppenbalk weergeven of in een afzonderlijke tabbladbalk. Open Safari, Instellingen, Tabbladen en kies een van de volgende opties: Compact, waarbij tabbladen in de knoppenbalk worden weergegeven. Het actieve tabblad bevindt zich in het slimme zoekveld. Of kies Afzonderlijk, als u wilt dat tabbladen in de tabbladbalk staan, onder de knoppenbalk.

vensters en tabbladen in Safari
U kunt nieuwe pagina’s in een nieuw venster openen of als tabblad aan hetzelfde venster toevoegen.

Nieuw venster en Nieuw tabblad

De inhoud van een nieuw geopend venster of tabblad is afhankelijk van uw instellingen in Safari. Om deze instellingen te bekijken of te veranderen opent u het menu Safari, Instellingen, Algemeen.

Kies een optie uit de keuzelijst Open nieuwe vensters met. U kunt nieuwe vensters openen met de startpagina, uw favoriete homepage als startpunt gebruiken, met een lege pagina beginnen, de actieve webpagina in een nieuw venster openen of een tabbladenmap selecteren.

Als u graag elk nieuw venster opent met een pagina van uw favoriete website, typ of plak dan het webadres in het invoerveld naast Homepage en selecteer vervolgens Homepage in de keuzelijst Open nieuwe vensters met of/en in Open nieuwe tabbladen met. Bent u op een webpagina beland die u als startpagina wilt gebruiken, klik dan in dit voorkeurenpaneel op de knop Stel in op huidige pagina.

Link openen in nieuw venster of tabblad

Als u klikt op een link op een webpagina wordt de link in hetzelfde venster of tabblad geopend. U kunt de oorspronkelijke webpagina echter behouden door de link te openen in een nieuw venster of nieuw tabblad. U doet dit met behulp van de speciale toetsen tijdens het klikken op een link.

Om de optie in stellen doet u het volgende:

1. Open het menu Safari, Instellingen, Tabbladen.

2. Activeer de optie Open link in nieuw tabblad met vensters en tabbladen in Safari+klikken.

3. Zet de optie Maak nieuw tabblad of venster na openen actief uit.

Houd nu bijvoorbeeld de Cmd-toets ingedrukt als u op een link of knop op een webpagina klikt. De pagina laadt vervolgens in een nieuw tabblad. Dat is bijvoorbeeld handig als u klikt op een pagina met zoekresultaten van Google. U kunt dan weer snel terug naar het overzicht met overige zoekresultaten. De combinatie Cmd+Shift en klikken opent de link in een nieuw tabblad en maakt dit actief. Om de link in een nieuw venster te openen, gebruikt u de combinatie Cmd+Alt terwijl u klikt.

vensters en tabbladen in Safari

Alles op een rij Onderaan in het menu Safari, Instellingen, Tabbladen staan alle toetscombinaties vermeld die u tijdens het klikken op een link kunt gebruiken.

Meer tips en trucs van Bob Timroff? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn macOS-tips, plus interviews met Bob vind je HIER.

Ontdek macOS Ventura

Met macOS Ventura heeft Apple een volgende stap gezet in de ontwikkeling van hun Mac-computers. Ventura is de nieuwste versie van het besturingssysteem en bevat vele verbeteringen en vernieuwingen. Bovendien is het zeer stabiel en ziet het er gelikt uit. Ontdek macOS Ventura loodst u uitgebreid door bestaande en nieuwe mogelijkheden heen. De vernieuwde zoekfunctie in Mail toont nog nauwkeuriger resultaten en geeft zelfs al suggesties voordat u begint te typen. Haal een e-mail terug die u net hebt verzonden. Plan uw berichten in en laat ze op ieder gewenst moment versturen, of ontvang een herinnering om een bericht later te bekijken. Deel tabbladen en bladwijzers, stuur berichten of start een FaceTime-gesprek, rechtstreeks vanuit Safari.


Meer lezen over macOS, het besturingssysteem van Apple:

Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.