Als je moet thuiswerken en je moet via Windows 10 VPN gebruiken, heb je een probleem. Dat werkt namelijk niet. Sterker nog: heel veel andere software kan – zodra je verbinding probeert te maken – ook niet meer gestart worden. Een noodpatch is uitgerold.
Windows 10 blijft een wonderlijk besturingssysteem als het gaat om ‘damage control’. Er verschijnen de laatste tijd vrij regelmatig noodpatches om problemen veroorzaakt door een vorige patch op te lossen. Deze week was het weer raak. Op de een of andere manier werkt het opzetten van een Windows 10 VPN-verbinding niet meer. Verder geldt dat – zodra je verbinding maakt of probeert te maken met VPN – Office 365 ook niet meer werkt. Da’s natuurlijk verdraaid vervelend voor het leger aan thuiswerkers waar we nu mee te maken hebben. En de frustraties lopen dan ook hoog op. Het trieste is dat bij onze Oosterburen onlangs werd gedacht aan een grote internetstoring, die uiteindelijk ook gebaseerd bleek op de VPN-bug die – blijkbaar – providers daar intern trof. Microsoft zelf heeft stilletjes een noodpatch uitgerold. Maar die is dan weer niet voor iedereen automatisch beschikbaar. Zelf downloaden en installeren is dan een optie en gaan we even uitleggen.
Handmatig patchen
Wat je als allereerste moet doen als VPN-verbindingen problemen geven is controleren of er nieuwe Windows updates klaarstaan. Dat doe je door via Start de app Instellingen te starten. Klik in Instellingen op Bijwerken en beveiliging. Klik dan op de knop Naar updates zoeken en wacht even. Als het een beetje meezit, zie je dat er een update gevonden is. Door die te installeren, zou het probleem opgelost moeten zijn. Verschijnt die update – zoals bij ons niet – dan zou je de update terug moeten vinden in de Windows Update Catalogus. Let heel goed op op welke downloadknop je klikt; zorg echt dat je de correcte Windowsversie kiest! Hierbij een rechtstreekse link naar KB4554364, bedoeld voor de 32- en 64-bits versies van Windows 10-versies 1903 en 1909 (ofwel de meest recente uitvoeringen). Voor Windows 10 1809 moet je zoeken naar KB4554354. KB4554349 voor Windows 10 1803 is hier te vinden. Let op: de website met updates werkt momenteel zeer onbetrouwbaar en er verschijnen regelmatig cryptische foutmeldingen. Zowel bij zoeken naar de KB’s als bij klikken op de links hierboven. In dat geval gewoon stug nog een paar keer proberen, uiteindelijk moet een lijst met downloadbare updates openen. Na installatie moet Windows 10 VPN weer werken.

Wachten tot 14 april?
Vind je het toch wat griezelig om dit soort noodpatches zelf te installeren, dan kun je ook wachten tot 14 april, de maandelijkse patchronde voor Windows 10. Hopelijk zit de Windows VPN bugfix daar ook in verwerkt. In dat geval hoef je zelf geen spannende avonturen uit te gaan halen. Nadeel is dat je dan mogelijk voorlopig niet kunt gaan thuiswerken. Zorg in ieder geval voordat je een van de genoemde KB’s installeert wel voor tenminste een herstelpunt van je systeem en nog liever een systeemimage. Gewoon voor het geval dát.
Tijdbug
Verder liepen we nog tegen een ander vreemd probleem aan. Zoals je weet is afgelopen weekend de zomertijd ingegaan. Windows 10 past die automatisch aan. Het vreemde is echter dat als je daarna een herstart uitvoert van het systeem, die klok weer een uur teruggezet wordt. Daar kwamen achter op computers die vanwege een software-update opnieuw gestart moesten worden. Let deze week dus even extra goed op de klok rechtsonder in beeld. Loopt jouw Windows 10-klok ook weer op wintertijd, dan moet deze handmatig in het gareel gebracht worden. Klik daarvoor met de rechter muisknop op de klok en vervolgens in het geopende contextmenu op Datum/tijd aanpassen. In het daarop geopende venster schakel je het selectievakje voor de optie Tijd automatisch instellen uit. Klik vervolgens op de knop Wijzigen en voer dan de correcte tijd handmatig in. Zet Nu het selectievakje voor de net genoemde optie weer aan. Klik voor de zekerheid nog even op Nu synchroniseren en check of de klok weer gelijkloopt. Herstart de computer eventueel om na te gaan of de klok op de zomertijd blijft lopen.
Gebruik je je pc thuis alleen om in te loggen – via VPN en een remote desktop – op je werkcomputer, overweeg dan eens het installeren van Linux op (een van je) pc’s. Linux is een stabiel besturingssysteem dat de vreemde bugs uit Windows 10 niet kent. Ingewikkeld is het al helemaal niet, de meest recente versies van Linux doen qua gebruiksvriendelijkheid op geen enkele manier onder voor welk ander besturingssysteem ook. Mogelijk heb je nu wat meer tijd tijdens de verplichte thuiszit-sessies. En da’s dan weer een mooi moment om eens te experimenteren met Linux. Let wel: doe dat niet als eerste op de pc die je voor je werk gebruikt, want dan kan de leercurve (dingen zitten toch weer net op andere plekken) te veel stress opleveren. Maar een andere pc erbij: prima. Er is dan een gerede kans dat u uiteindelijk alleen nog achter die computer te vinden bent. Een goede kennismaking met Linux biedt het boek Overstappen naar Linux door Henk van de Kamer en Ronald Smit.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
An dan werkt het nog steeds niet lekker. Bijvoorbeeld adobe programma’s werken met opstarten echt met minuten vertraging.
Waardeloos dit.