Eindelijk heeft de topman van Facebook Mark Zuckerberg dan iets van zich laten horen betreffende het schandaal waarin zijn bedrijf verwikkeld is. Too little, too late?
We schreven er deze week al eerder over: Facebook heeft een Groot Probleem. En dat probleem werd alleen maar versterkt door het stilzwijgen van oprichter Mark Zuckerberg. Hij heeft uiteindelijk toch iets van zich laten horen. Hij liet weten de gang van zaken te betreuren en gaf aan dat dit in de toekomst nooit meer mag gebeuren. Erg algemene bewoordingen die bovendien verschijnen na een veel te lang stilzwijgen. De internetgemeenschap maakt dan ook min of meer gehakt van de reactie. De grote vraag blijft dan ook wat de gevolgen op korte en lange termijn voor het social media-platform zijn. En voor social media in het algemeen.
Opzeggen?
Op dit moment zeggen flinke hoeveelheden gebruikers hun Facebook-account op. Deels is dat natuurlijk een impulsieve reactie, want de gegevens die facebook al van je verzameld had blijven gewoon in hun bezit. Ben je ooit te open geweest op de dienst, dan blijven de sporen daarvan bewaard. Denk daarbij ook aan ooit geposte foto’s en meer. De komende jaren kan Facebook dus nog prima gebruik maken van jouw klantgegevens. Als je echt nooit meer terugkeert naar de dienst, worden die gegevens in de loop der tijd natuurlijk wel minder actueel en dalen ze in waarde. Daarmee ben je over een x-aantal jaar dan echt grotendeels verlost van het Facebook-juk. Heb echter niet de illusie dat nu snel uitschrijven dus betekent dat Zuckerberg & co je gegevens niet meer gebruiken.
Andere diensten
Facebook is dan wel de grootste, andere social media leven ook niet van de lucht. Gebruikersgegevens zijn goud geld waard. En daarin wordt stevig gehandeld. Als het een beetje meezit veranonimiseerd, maar vaak zal dat niet het geval zijn. Bedenk dus dat als je toetreedt tot een social media-gemeenschap elk detail van je profiel gebruikt kan worden voor commerciële of – blijkbaar – zelfs voor politieke doeleinden.
Voorzichtig
De gouden regel van de voorzichtige social media-gebruikers is dus: vul alleen het absoluut noodzakelijke in dat voor het aanmaken van een profiel wordt gevraagd. Gebruik bij voorkeur een e-mailadres dat je speciaal aanmaakt voor die ene specifieke dienst; gebruik dat adres ook voor niets anders. Laat geen telefoonnummers, geboortedata enzovoorts achter als dat geen verplichting is. Neem liefst een wat minder herkenbare profielfoto of desnoods een komisch plaatje voor dat doeleinde. En plaats in berichten nooit privacygevoelige zaken. Nog altijd zijn posts te zien van mensen die hun telefoonnummer zonder blikken of blozen delen met de wereld, of zelfs een compleet adres. Niet handig. Als je foto’s deelt, zouden daar eigenlijk geen mensen op moeten staan. Klinkt flauw, maar bedenk dat Facebook een uitstekend en zeer actief gezichtsherkenningssysteem aan boord heeft. Intern worden razendsnel connecties gelegd!
Kinderen
Vermijd ook het plaatsen van foto’s van kinderen, hoe verleidelijk dat ook is. Niet alleen is dat weer voer voor marketingbedrijven, het zijn ook gewilde plaatje voor lieden met meer duistere gevoelens richting het kleine grut. Zeker kinderen in zwemkleding zijn geliefd bij dat soort figuren. Voor je het weet zit die leuke strandfoto in een collectie van een pedofielennetwerk. Oppassen dus! En precies dat is de algemene leefregel betreffende sociale media. Jij volgt daar niet alleen ‘vrienden’, maar je wordt ook zelf heel goed in de gaten gehouden. En waarschijnlijk veel meer dan je lief is.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.