adobe workflows

Adobe workflows, wat zijn dat?

Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow

Door tegelijkertijd in meerdere programma’s van deze fabrikant te werken, ontkomt u niet aan Adobe workflows. Maar wat zijn dat eigenlijk? Dat leg ik als eerste uit in mijn nieuwe boek Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow.

Het Engelstalig woordenboek omschrijft het woord workflow als “The sequence of industrial, administrative, or other processes through which a piece of work passes from initiation to completion.”

Deze definitie is van toepassing op elke oefening in dit boek. Er zit een specifieke reden achter elke stap, evenals de volgorde waarin deze uitgevoerd moet worden. U kunt bijna zeggen dat onze dagelijkse routines en gewoonten ook kunnen omschreven worden als workflows. Zo zetten we elke avond onze alarmklok om te zorgen dat we in de ochtend op tijd wakker worden. We verfrissen ons, ontbijten en maken ons klaar voor de volgende stap – naar het werk of school gaan, of op zijn minst zorgen dat we de bus of trein niet missen. Elke stap in onze dagelijkse routine, of “flow”, is zorgvuldig gepland in anticipatie op de volgende stap.

Verstoringen

Maar terwijl u door uw dag heen gaat is het mogelijk dat u verstoringen (of “disruptions”) tegenkomt. Bijvoorbeeld in de vorm van klanten die onverwacht vragen om aanpassingen te maken aan dat ene ontwerp waar u al een tijd mee bezig bent. Het maken van enkele tekstcorrecties zal vermoedelijk uw dag niet in de war gooien. Maar wat als de klant vraagt om terug te keren naar de versie van uw ontwerp van twee weken geleden? Wat als de klant wil dat u aanpassingen maakt aan een graphic die ook gebruikt wordt in vijf andere bestanden voor twee verschillende programma’s? Deze kunnen misschien simpele aanpassingen zijn vanuit het perspectief van de klant. Maar voor u kan dit mogelijk grote gevolgen hebben voor de verdere planning van uw dag.

Verloren werk redden

Voor u het weet bent u haastig artwork aan het maken dat u twee weken geleden al eens gemaakt had, maar sindsdien heeft overschreven met een nieuwere versie. Of misschien bent u op zoek naar een lettertype dat u ergens heeft gebruikt, maar moest omzetten naar lettercontouren. Kortom, u bent verloren werk aan het redden (of opnieuw maken) waarvan u niet meer beschikt over de originele “bouwblokken”. En de reden waarom u niet meer beschikt over deze originele bouwblokken is omdat u een keuze heeft gemaakt. Ergens, tijdens een van uw vele drukke ontwerpsessies, heeft u besloten dat het vermoedelijk wel oké was om:

  • Een Photoshop-bestand te overschrijven op de server
  • Enkele lagen af te vlakken
  • Maar een van de zes geplaatste Illustrator-tekengebieden in Photoshop te behouden
  • Een afbeelding te plakken in InDesign in plaats van deze te plaatsen
  • Een lettertype om te zetten naar lettercontouren

De reden voor het nemen van dergelijke beslissingen was vermoedelijk omdat u een kortere weg wilde nemen tijdens het ontwerpen. Het ging gewoon sneller zo. Maar het is belangrijk om niet altijd de kortste weg te kiezen bij het werken aan complexe projecten.

Laten we duidelijk zijn. Het is niet mogelijk om de toekomst te voorspellen, maar we moeten wel voorbereid zijn op mogelijke “disruptions” vanaf het moment dat een ontwerp wordt gestart tot het aanleveren ervan aan de klant. Door het gebruik van ingebouwde integraties in Photoshop, Illustrator en InDesign is het mogelijk om non-destructief veranderingen te maken aan bijna elk detail in een complex project. En het zijn net deze integraties in onze digitale workflows die ervoor zorgen dat onze dagelijkse schema’s zo weinig mogelijk verstoord worden.

Interoperabiliteit

Workflows definiëren het proces van initiatie tot voltooiing. Dit proces kan door designers gezien worden als een framework. Het is hoe we ons dagelijkse schema en projecten inplannen en wat we moeten doen om deze tot een goed einde te brengen. Beschouw workflows als wat we doen. En als workflows het wat is, dan is interoperabiliteit het hoe.

Interoperabiliteit tussen programma’s

Het doel van interoperabiliteit is de naadloze, soepele beweging van assets tussen programma’s. Om dit te bereiken is een fundamenteel begrip nodig van hoe programma’s als Photoshop, Illustrator en InDesign werken – meer bepaald om te begrijpen voor welke doeleinden zij kunnen worden gebruikt en wat hun beperkingen zijn.

Stel dat u werkt aan een project in InDesign waar u de tekengereedschappen nodig heeft om een specifieke vorm te tekenen op een stramienpagina. Hierbij moet u vijf of zes verschillende vormen verenigen en uitsnijden met elkaar – maar komt u ook enkele problemen tegen:

  • Bij het selecteren van de vormen selecteert u per ongeluk ook andere objecten, zoals tekstkaders. U verliest dus wat tijd met het maken van een simpele selectie.
  • De randen van het plakbord rond de stramienpagina in InDesign zijn te nauw om comfortabel te kunnen werken.
  • Tijdens het tekenen van alle vormen wordt het u stilaan duidelijk dat de gereedschappen die nodig zijn om complexere vormen te tekenen in InDesign ontbreken. U kunt eventueel het deelvenster Pathfinder gebruiken, maar toch blijft dit een traag proces waar vele verschillende vormen voor nodig zijn.

Verlangen om in één programma te blijven

Sommige designers realiseren zich op een gegeven moment dat ze deze vorm eigenlijk vanaf het begin in Illustrator hadden moeten tekenen en vervolgens naar InDesign hadden moeten brengen. Terwijl anderen moedig verder werken in InDesign. In realiteit willen de meeste designers gewoon blijven in het programma dat ze gekozen hebben om hun project mee te maken, maar realiseren ze zich wel dat het nodig is om naar andere programma’s te gaan voor gespecialiseerde taken. Dit fenomeen creëert de behoefte om beter te begrijpen hoe assets in meerdere richtingen tussen meerdere programma’s kunnen reizen.

Adobe workflows

Een interview met Bart Van de Wiele, de auteur van het boek, kun je HIER lezen. Een voorbeeld uit het boek – De voor- en nadelen van JPEG – kun je HIER lezen.

Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow


In het boek Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow leer je doeltreffender te werken bij het combineren van Photoshop, Illustrator en InDesign.

Zelfs als je al vertrouwd bent met Photoshop, Illustrator of InDesign, biedt Adobe Creative Cloud krachtige mogelijkheden voor een hogere doeltreffendheid en betere samenwerking die maar weinig ontwerp- en marketingprofessionals gebruiken. De projecten in Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign in de workflow – Classroom in a Book, zijn praktijkgericht, leren je flexibeler te werken en bovendien tijd te besparen door het toepassen van slimme en doeltreffende technieken. Dit boek is geschikt voor beginners én  ervaren gebruikers. Het boek biedt talloze tips en technieken die je helpen productiever te worden en te ontwerpen met hogere flexibiliteit.

Meer lezen over Photoshop, Illustrator en InDesign?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.